Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat joi seară că își dă demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agențiile internaționale de presă.
‘Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns’, a spus Tsipras într-un mesaj televizat.
„Suntem obligați să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecințele adverse”, a adăugat el, subliniind că nu a obținut acordul pe care și l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condițiile date.
„Voi încerca să obțin votul poporului grec pentru a conduce țara și pentru a continua programul nostru de guvernare”, a mai declarat Tsipras, precizând că are „obligația morală și politică” de a pune ceea ce a făcut, cu „succese și eșecuri”, la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou.
El și-a înaintat demisia președintelui grec și a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat că Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate până la 20 septembrie și că a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziție.
Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a fost nevoit să demisioneze după ce săptămâna trecută a pierdut majoritatea parlamentară în cadrul unui vot în legislativ privind noul plan de salvare a țării.
Prin demisie și alegeri anticipare, el ar încerca astfel să înăbușe o rebeliune în cadrul partidului său de stânga Syriza și să obțină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.
Circa 40 de deputați nu au votat săptămâna trecută în favoarea noului împrumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani, însoțit de o nouă serie de măsuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentară la 119 deputați din totalul de 300.
El i-a criticat joi pe deputații Syriza care s-au opus înțelegerii cu creditorii. „Acum că faza dificilă (a negocierilor) s-a terminat, în timp ce unii și-au dorit să-și păstreze funcțiile, vreau să supun judecății voastre” acest acord „care garantează finanțarea țării pe trei ani”, a afirmat premierul.
„Cine și cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veți judeca prin vot”, a spus el. „Vă las să judecați, având conștiința liniștită că am rezistat presiunilor și șantajelor. Europa nu mai este aceeași după acest semestru dificil”, a adăugat Tsipras.
Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus în pericol viitorul țării în zona euro, Tsipras a fost nevoit să accepte cererile creditorilor internaționali pentru noi măsuri de austeritate și reforme economice — exact politicile împotriva cărora a promis că va lupta atunci când a fost ales în ianuarie.