
Ucraina a acuzat vineri Rusia de 'invazie armată și ocupație', după ce persoane înarmate au preluat în noaptea de joi spre vineri controlul asupra a două aeroporturi, relatează France Presse.
'Consider că ceea ce se întâmplă este o invazie armată și ocupație, ce încalcă toate acordurile și normele internaționale', a scris ministrul ucrainean de interne interimar Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.
'Aceasta este o provocare directă la o baie de sânge armată pe teritoriul unui stat suveran. Acest lucru nu mai este de competența Ministerului de Interne. Aceasta este de competența Consiliului de Securitate și Apărare Națională', mai scrie el.
Potrivit ministrului ucrainean, 'unități armate ale flotei ruse blochează' aeroportul Bilbek, în apropiere de Sevastopol, unde se află 'militari și polițiști de frontieră ucraineni'. 'Aeroportul nu funcționează (…) Nu există încă nicio confruntare armată', precizează el.
La Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, persoane înarmate au preluat de asemenea controlul aeroportului local și 'nu își ascund apartenența la forțele armate ruse', potrivit ministrului ucrainean de interne.
Un corespondent AFP a constatat anterior la aeroportul din Simferopol prezența unor persoane înarmate cu arme Kalașnikov, purtând uniforme militare, dar fără însemne distinctive. Cu toate acestea, aeroportul continuă să funcționeze. Când au fost întrebați despre originea lor, aceștia au refuzat să comenteze.
Evenimentele s-au accelerat în ultimele două zile în peninsula rusofonă Crimeea, care pare să scape din ce în ce mai mult controlului autorităților centrale de la Kiev, alarmând Occidentul.
La Simferopol, drapelul rus a fost arborat joi pe acoperișul parlamentului local, controlat de asemenea de mai multe zeci de persoane înarmate proruse. Deputații au demis guvernul local și au votat desfășurarea unui referendum pentru extinderea autonomiei la 25 mai.
Ocuparea parlamentului din Crimeea a fost calificată joi 'periculoasă și iresponsabilă' de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care s-a declarat 'extrem de îngrijorat de cele mai recente evoluții în Crimeea', îndemnând Rusia să evite 'orice acțiune care ar putea provoca o escaladare' a crizei ucrainene.
Moscova a dat asigurări că nu se află în spatele ultimelor tulburări din Crimeea, potrivit secretarului de stat american John Kerry, care a vorbit telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov.
Rusia, a cărei flotă militară în Marea Neagra se bazează în Crimeea, a promis să 'respecte integritatea teritorială a Ucrainei', a declarat șeful diplomației SUA, reiterându-și avertismentul împotriva oricărei 'provocări'.
Statele Unite au afirmat de asemenea că supraveghează activitățile militare ale Moscovei, care miercuri 'a plasat în stare de alertă' o parte din trupele sale și a decis o inspecție-surpriză în districtele militare din Vest, în apropiere de Ucraina, și din Centru, pentru a verifica capacitatea de luptă a armatei.