Home În Lume Ucraina intoarce spatele UE si NATO

Ucraina intoarce spatele UE si NATO

DISTRIBUIŢI

Aflat la Yalta, la intalnirea cu omologul sau ucrainean, Leonid Kucima, presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat agentiile straine de spionaj pentru -tentativele de a impiedica Rusia si Ucraina sa dezvolte relatii apropiate-. Coincidenta sau nu, in acelasi timp, Kievul a dat publicitatii o modificare majora a politicii externe, anuntand o apropiere mai mare de Moscova, in detrimentul intentiilor de aderare la NATO si UE, acestea nemaireprezentand o prioritate majora a statului ucrainean. Ce a determinat schimbarea? Raspunsul l-a dat chiar liderul de la Kremlin, care a afirmat ca -unindu-ne fortele ne creste competitivitatea-.

Putin a reusit, pana in prezent, sa puna bazele unei cooperari economice cu Ucraina, Belarus si Kazahstan. Desi inca in stadiu incipient, scopul pare sa fie readucerea acestor tari in plasa de influenta a Moscovei. Iata un motiv in plus pentru care Putin a salutat progresele economice ale Kievului: -Rusia este sincer incantata de succesele prietenilor nostri. Credem ca presedintele Kucima si premierul Ianucovici au jucat un rol important in cresterea economica. Subliniez ca acum avem sarcini complet diferite. Inainte, una dintre preocuparile noastre principale era sa oprim declinul comertului si cooperarii economice dintre noi-.

-Aceasta situatie s-a schimbat radical-, a mentionat Putin.

Insa ce a putut determina o asemenea rasturnare de situatie in cazul atitudinii Ucrainei? Aceasta tara a incercat sa se apropie de SUA, de institutiile euro-atlantice si de Uniunea Europeana, dupa obtinerea independentei in 1991, evitand in acelasi timp sa irite prea tare Moscova. Dar, nu cu mult timp in urma, presedintele Kucima si-a exprimat dezamagirea ca ritmul integrarii este atat de lent. In plus, la inceputul saptamanii, Kievul a publicat un decret care contine modificari ale doctrinei de aparare a tarii, mai exact aderarea la NATO si UE nu mai este notata ca o tinta a politicii externe ucrainene. Desi a fost vehiculat un zvon de acest gen, purtatoarea de cuvant a presedintiei a negat ca modificarile sintactice ar ascunde o schimbare politica fundamentala. Pe de alta parte, nici analistii nu cred ca decretul prezidential reprezinta o schimbare de politica, daca nu o tentativa de a pastra relatii bune si cu Rusia, in pofida faptului ca o eventuala aderare a Ucrainei la Alianta ar fi o adevarata palma pentru Moscova. Cu toate acestea, sansele de aderare ale Ucrainei au fost expuse clar la ultima reuniune NATO din Turcia, cand secretarul general, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut Kievului sa respecte principiile democratice si libertatea cuvantului si ca alegerile prezidentiale din luna octombrie sa fie -transparente, corecte si libere-. In consecinta, doctrina militara a fost modificata, Kucima afirmand atunci ca tara sa nu este pregatita sa adere la Alianta.

Se pare insa ca substratul strategiei administratiei de la Kiev poate fi gasit in afirmatiile lui Putin, in cadrul intalnirii cu importanti oameni de afaceri din Ucraina. Presedintele Putin a promis ca Rusia va investi peste 800 milioane de dolari in economia ucraineana, considerand ca cele doua tari impreuna vor pasi pe un drum mai neted spre integrarea in World Trade Organization (WTO). De asemenea, Rusia si Ucraina planifica desfiintarea frontierelor economice si administrative, in vederea constituirii unei zone libere de comert, punandu-se de acord ca nu trebuie sa se opuna ideologiei occidentale, ambele fiind -parti ale sistemului economic mondial-. Mai mult, cei doi sefi de stat au discutat punerea in aplicare a unui proiect, prin care Ucraina se va aproviziona cu gaz metan din Rusia, acord care va fi semnat la sfarsitul saptamanii.

Interesant este ca intalnirea lui Putin cu Leonid Kucima a avut loc cu trei luni inaintea alegerilor prezidentiale din Ucraina. Dat fiind ca presedintele ucrainean nu spera sa mai beneficieze de un puternic sprijin al Rusiei, astfel incat sa iasa din nou invingator, el a fost insotit si de premierul Victor Ianucovici, candidat important in cursa prezidentiala de la sfarsitul lunii octombrie. Acesta din urma este si unul dintre adeptii politicilor economice propuse de Vladimir Putin insa, pe de alta parte, potrivit sondajelor, liderul coalitiei liberale de opozitie, Viktor Iuscenko, un pro-occidental, este favorit in fata -candidatului puterii-, premierul Ianukovici.

Desi responsabilii europeni, dar si ucraineni critica sever acest proiect care afecteaza integrarea in UE a Ucrainei, tara dependenta economic de Rusia, Putin a asigurat ca -acest spatiu economic comun nu are un obiectiv politic, ci doar eliminarea tuturor problemelor care impiedica dezvoltarea economiilor noastre-. In acelasi context, expertul Volodymyr Malinkovici a opinat ca -aceasta masura are legatura cu alegerile prezidentiale. Ea ofera unele garantii Rusiei care se opune aderarii Ucrainei la UE si NATO-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.