Home În Lume Ultima suta de metri a diplomatiei

Ultima suta de metri a diplomatiei

DISTRIBUIŢI

In insulele Azore, Liderii Statelor Unite, Marii Britanii si Spaniei s-au reunit ieri pentru a inchide faza diplomatica si pentru a da viata coalitiei de voluntari pentru dezarmarea Irakului. Pare din ce in ce mai putin probabila ideea unei a doua rezolutii care sa fie supusa votului Consiliului de Securitate, in timp ce prinde mereu mai multa substanta ipoteza unui al doilea ultimatum pentru Saddam Hussein. Liderului de la Bagdad i-ar putea fi oferite cateva zile pentru a parasi tara. In caz contrar, Statele Unite si Marea Britanie ar ataca Irakul in cel mult o saptamana, chiar si fara acordul Natiunilor Unite. Acesta este scenariul care ar putea fi oficializat dupa reuniunea celor trei lideri de pe insula portugheza din mijlocul Atlanticului.

Acest scenariu a fost avansat de publicatia -Sunday Times-, care citeaza surse credibile de la Washington si Londra. Chiar daca diplomatia telefonica – scrie saptamanalul duminical britanic – va continua si in urmatoarele zile, Tony Blair si George W. Bush par sa fi inteles ca nu au nici o sansa de a obtine aprobarea pentru o noua rezolutie care sa autorizeze folosirea fortei imporiva Bagdadului. Astfel ca pe agenda discutiilor de ieri se aflau trei puncte: incheierea fazei diplomatice, formarea unei coalitii de voluntari si proiecte post-Saddam.

Discursul radiofonic al presedintelui american a anticipat agenda reuniunii din Azore. Acesta a lasat sa se inteleaga faptul ca un atac este legitim, pentru ca rezolutiile anterioare ale Consiliului de Securitate avertizeaza clar ca -Irakul va suporta consecintele in cazul in care va refuza sa se dezarmeze-. -In plus, ceea ce se intampla astazi in Irak poate fi comparat cu situatia din Bosnia, Ruanda si Kosovo-, considera George W. Bush. Cu alte cuvinte, necesitatea de a impune respectarea rezolutiilor ONU si apararea drepturilor irakienilor sunt de ajuns pentru a justifica atacul americano-britanic. Aluziile din discursul presedintelui catre natiunea americana sunt transparente: -Daca este necesara forta, oamenii trebuie sa stie ca toate resursele si mijloacele sunt la dispozitia fortelor armate-, spune Bush. -Conflictul poate fi iminent-, subliniaza aceeasi idee si subsecretarul britanic pentru Fortele Armate, Adam Ingram. -Este din punct de vedere moral inacceptabil sa nu eliberezi lumea de armele de distrugere in masa-, declara si premierul spaniol Jose Maria Aznar.

Parisul, Berlinul si Moscova raspund summitului din Azore cu propunerea de a reuni de urgenta Consiliul de Securitate in cursul zilei de astazi: este apogeul razboiului diplomatic. Cele trei state au lansat un apel solemn pentru evitarea razboiului. -Reafirmam ca nimic nu justifica in actualele circumstante renuntarea la procesul de inspectii sau recurgerea la forta-, afirma ministrii de externe francez, german si rus intr-o declaratie publicata simultan in cele trei capitale. Apelul lor este sustinut si de China. Si Saddam isi face jocul sau. A invitat la Bagdad sefii misiunii de experti ONU, Hans Blix si Mohammed El Baradei. In plus, in raportul privind gazul nervin si antraxul prezentat expertilor ONU de catre Irak vinerea trecuta, Saddam Hussein afirma ca a distrus orice substanta interzisa si ca este dispus sa colaboreze in continuare pentru dezarmare.

Creste rolul strategic al Romaniei

Noul premier Recep Erdogan a eliminat posibilitatea ca parlamentul de la Ankara sa resupuna la vot cererea Statelor Unite de a disloca militarii sai pe teritoriul turc. -Un al doilea scrutin nu va avea loc decat cel mai devreme la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca prezenta militara americana pe teritoriul nostru nu este o prioritate in acest moment-, a subliniat acesta. Washingtonul asteptase cu nerabdare numirea noului premier, in speranta ca acesta va sprijini cererea Statelor Unite si o va aduce in fata parlamentului. Administratia americana astepta unda verde de la Turcia chiar la sfarsitul saptamanii trecute, cand parlamentul s-a reunit insa doar pentru a confirma in functie noul guvern. Deputatii turci au respins pentru prima data aceasta motiune la 1 martie, refuzand astfel si pachetul financiar de 15 miliarde de dolari oferit de Statele Unite. Conform legislatiei turce, trupe straine nu pot fi acceptate pe teritoriul tarii decat daca actiunea armata are legitimitate internationala.

In aceste conditii, si mai ales daca Statele Unite si Marea Britanie decid sa puna capat fazei diplomatice si sa porneasca actiunea militara impotriva Irakului in urmatoarele zile, rolul strategic al Romaniei si al Bulgariei ca baze americane devine foarte important.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.