Home În Lume Un troc asteptat – extradarea lui Milosevici pentru un miliard de dolari

Un troc asteptat – extradarea lui Milosevici pentru un miliard de dolari

DISTRIBUIŢI

-Guvernul sarb a luat decizia de a-l transfera pe Slobodan Milosevici la Tribunalul Penal International, pe baza articolului 135 al Constitutiei Serbiei si a articolului 16 al Constitutiei Iugoslave (…) pentru a indeplini obligatiile privind cooperarea cu TPI-. Aceasta a fost declaratia prin care premierul Serbiei, Zoran Djindjici, a anuntat joi seara extradarea fostului presedinte iugoslav. -Decizia a intrat in vigoare imediat cum a fost luata-, a mai precizat Djindjici, astfel ca Milosevici a fost transportat de urgenta la baza militara olandeza Valkenburg, la bordul unui aparat de zbor tip Orion. De acolo, a fost transferat cu elicopterul pana la inchisoarea TPI, situata intr-un cartier rezidential din Haga, unde a ajuns aproape de miezul noptii. Dupa un control medical, lui Milosevici i s-au adus la cunostinta acuzatiile formulate la adresa sa: responsabilitatea pentru deportarea a 740.000 de albanezi kosovari si asupra masacrelor comise de militarii si politistii sarbi, planificarea si ordonarea unei campanii de teroare, persecutii si violente impotriva albanezilor din Kosovo. Lista completa a acuzatiilor nu a fost definitivata inca. Se pare insa ca Milosevici ar putea fi acuzat si de crime contra umanitatii si genocid. Audierea preliminara va avea loc marti, a anuntat TPI. Ar putea trece insa chiar un an de audieri si proceduri legale pana cand procesul propriu-zis sa poata incepe.

-Decizia guvernului sarb este ilegala si anticonstitutionala-

-Guvernul Serbiei considera drept nula decizia Curtii Constitutionale (…), decretul ramane in vigoare si este de competenta Guvernului Serbiei-, a justificat premierul sarb decizia de joi seara a cabinetului sau, facand referire la hotararea Curtii Constitutionale de a ingheta procesul de extradare a lui Milosevici cel putin pana la data de 12 iulie. Baza legislativa in virtutea careia Guvernul sarb a anulat decizia Curtii Constitutionale federale au constituit-o legile invocate de premierul Djindjici. Acestea stipuleaza: -Daca unele decizii sau prevederi ale federatiei (…) ameninta in vreun fel interesele Serbiei, fara a-i oferi compensatii, autoritatile republicii pot emite acte menite a proteja interesele Republicii Serbia- – articolul 135 din Constitutia Republicii Serbia; – Republica Federala Iugoslavia trebuie sa indeplineasca cu buna credinta obligatiile incluse in tratatele internationale la care este parte contractanta- – articolul 16 al Constitutiei Republicii Federale Iugoslavia. Motivatiile guvernului sarb si legile pe care acesta le-a invocat nu pot justifica extradarea lui Milosevici, este parerea presedintelui iugoslav, Vojislav Kostunica. Agentia de stiri Tanjug a afirmat chiar ca presedintele nu a fost informat in legatura cu hotararea guvernului sarb, afland aceasta stire de la mass-media. In discursul televizat pe care l-a rostit joi seara, Kostunica nu a facut precizari referitoare la acest aspect, insa a declarat ca decizia Guvernului sarb este ilegala si anticonstitutionala si ca poate fi inteleasa drept o amenintare serioasa la adresa ordinii constitutionale a tarii. -Modul in care s-a decis extradarea lui Milosevici este o lovitura adusa statului de drept si statului federal-, a acuzat presedintele. Kostunica a recunoscut faptul ca o cooperare cu TPI era indispensabila, insa a deplans faptul ca acest proces a fost redus la simplul transfer al inculpatilor, fara a se asigura protectia cetatenilor si a intereselor statului. Decizia Guvernului sarb a scos in strada, joi noaptea, peste 4.000 de belgradeni care au strigat -Tradare!-.

Banca Mondiala si UE au rasplatit -decizia inteleapta- a Belgradului

Extradarea fostului lider iugoslav -este un eveniment istoric- pentru presedintele TPI, Claude Jorda, si -un moment de rascruce- de care procurorul Tribunalului, Carla del Ponte, isi va aduce aminte cu placere. – Transferarea lui Milosevici la Haga este un mesaj fara echivoc catre toate persoanele care au aruncat Balcanii in tragedie si brutalitati si care vor raspunde pentru crimele lor-, a declarat seful Administratiei americane, George W. Bush. In opinia cancelarului german, Gerhard Schroder, decizia Guvernului sarb este un mare succes pentru eforturile pe care comunitatea internationala le-a facut in favoarea justitiei. Presedintele francez a adus un omagiu autoritatilor de la Belgrad pentru contributia majora pe care au adus-o la afirmarea ordinii de drept in lume. -Schimbarile in curs de realizare in Iugoslavia ne arata cat de important este ca toti cei care fac in momentul de fata obiectul unei inculpari sa fie remisi justitiei-, a precizat premierul britanic Tony Blair. Secretarul general al NATO, George Robertson, a salutat decizia -inteleapta si curajoasa- a Guvernului sarb. Moscova a fost insa dura in declaratiile pe care le-a facut ieri. -Transferarea fostului presedinte iugoslav la TPI afecteaza stabilitatea Iugoslaviei si face jocul separatistilor-, a precizat ministrul de externe rus, Igor Ivanov. In opinia acestuia, tarile care au participat ieri la Conferinta Donatorilor de la Bruxelles sunt cele care au adus Iugoslavia pe marginea unei prapastii economice care acum nu mai poate fi evitata fara ajutor extern. Liderii tarilor participante la Conferinta Donatorilor par sa fie de aceeasi parere cu Igor Ivanov. Acestia au convenit sa acorde imprumuturi si garantii in valoare de un miliard de dolari pentru refacerea economiei iugoslave. Acestia provin de la Banca Mondiala, care a donat 540 milioane de dolari si de la Uniunea Europeana care a acordat Belgradului 450 milioane de dolari. Suma va ajunge in Iugoslavia esalonat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.