Este pentru prima data dupa inlocuirea regimului comunist cand partidele parlamentare din Ungaria nu reusesc sa ajunga la o intelegere comuna pe marginea unei misiuni militare de interes national. Daca in iulie anul trecut cei 313 deputati au votat in unanimitate trimiterea unui contingent de 300 de soldati in Irak, acum cei 159 de reprezentanti ai opozitiei au hotarat ca misiunea trebuie incheiata la finele anului.
Imediat dupa incheierea alegerilor din SUA si dupa anuntarea victoriei lui Bush, seful cabinetului de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany, declara ca soldatii maghiari vor ramane in Irak pana in martie anul viitor, o perioada suficienta, conform declaratiilor sale, pentru a asigura securitatea procesului electoral din aceasta tara. Decizia a fost supusa aprobarii parlamentului, dar opozitia, asa cum a si avertizat, a respins initiativa, vaduvind-o de sustinerea a doua treimi din membrii Camerei si blocand astfel punerea ei in aplicare. Ceea ce inseamna ca militarii unguri se vor intoarce acasa chiar mai repede, adica in 31 decembrie 2004. Nici macar in varianta ei initiala ideea retragerii nu s-a bucurat de prea multa popularitate in randurile membrilor coalitiei din Irak. Se pare ca insusi premierul britanic Tony Blair l-ar fi sunat pe liderul principalului partid de opozitie din Ungaria, Viktor Orban, pentru a-i cere sa sustina prelungirea misiunii maghiare in Irak. Fara prea mult succes, se pare. Acum insa, in conditiile in care Budapesta a hotarat sa isi cheme soldatii chiar mai repede, relatiile dintre Ungaria si SUA ar putea fi serios afectate, sustine Tom Lantos, presedintele adjunct al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Congresului American.
Este un lucru de care se teme si cabinetul lui Gyurcsany. -Nu putem sa ne retragem acum. Daca nu prelungim mandatul cu 90 de zile vom rata ocazia de a fi alaturi de cei care supravegheaza desfasurarea alegerilor-, a declarat ministrul apararii, Ferenc Juhasz, subliniind ca un astfel de gest va fi dezaprobat de aliatii Ungariei. Pe acelasi ton, premierul Gyurcsany a adaugat ca -Ungaria a gresit luand o astfel de decizie. As fi preferat sa ne retragem trupele la 31 martie, pentru ca, daca plecam acum, dam impresia ca vrem sa dam bir cu fugitii.- Primul-ministru nu a ezitat sa sanctioneze tactica principalei formatiuni de opozitie, FIDESZ, care, in opinia lui, vrea sa castige in acest fel simpatia alegatorilor, avand in vedere ca, in ultima perioada, opinia publica maghiara a sanctionat operatiunile coalitiei din Irak. Rationamentul lui Gyurcsany nu pare lipsit de sens, FIDESZ confruntandu-se in ultimele doua luni cu o scadere de 5-6% a popularitatii si dorind, probabil, sa recastige simpatia alegatorilor. La randul lui, Viktor Orban a motivat optiunea partidului sau argumentand ca electoratul nu mai sustine ideea misiunii din Irak si ca torturarea prizonierilor de la inchisoarea Abu Ghraib a pus sub semnul intrebarii moralitatea coalitiei. Intre timp, trupele americane si fortele de securitate irakiene au lansat o ofensiva impotriva rebelilor din Mosul.