Proiectul -Legii Statutului-, respectiv proiectul de lege privind statutul maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei, inaintat de Guvernul Orban, a intrat, ieri, in dezbaterea plenului Parlamentului de la Budapesta. Puterea de la Budapesta sustine ca -Legea Statutului- beneficiaza de consensul tuturor fortelor politice din Ungaria. Mai mult decat atat, secretarul de stat din MAE ungar, Nemeth Zsolt, a vorbit, in ajunul dezbaterii legii in Parlament, despre un -consens national absolut-. Ce inseamna acesta? Inseamna ca toate partidele, cu exceptia Uniunii Democratilor Liberi (SZDSZ), sprijina proiectul de lege. Asa a rezultat din dezbaterea proiectului de lege in comisiile parlamentare, a explicat Nemeth.
Uniunea Democratilor Liberi se simte exclusa
Pentru Ungaria, pentru puterea de la Budapesta, pentru maghiarii de dincolo de granita, asigurarea consensului si, daca se poate, a -consensului national absolut- este de o importanta covarsitoare din foarte multe puncte de vedere. Fara acesta, aplicarea legii, care este o lege-cadru, s-ar putea lovi de multe dificultati privind crearea legislatiei largite ulterioare si a reglementarilor aferente. Si, nu in ultimul rand, consensul este deosebit de important prin efectul sau psihologic. Beneficiarii legii, maghiarii de dincolo de granita, dar si cetatenii Ungariei se vor putea simti confortabil sub prevederile acesteia, doar daca acel consens va exista intr-adevar. Tocmai acest mod de abordare, ca ar exista un consens national absolut, a dus la situatia ca acesta sa nu existe, a sustinut liderul fractiunii parlamentare a Uniunii Democratilor Liberi, Szent-Ivany Istvan. Tocmai asemenea declaratii dovedesc faptul ca MAE ungar nu este interesat ca si SZDSZ sa sprijine proiectul de lege si pare dubios faptul ca, in opinia lui Nemeth Zsolt, MIEP (partidul nationalistului extremist Istvan Csurka, n.n.) face parte din consensul national, iar SZDSZ, nu, a contestat Szent-Ivany, considerand atitudinea de-a dreptul discriminatoare.
Opozitia socialista nu are contestatii de fond
Guvernul Orban apreciaza -Legea Statului- o adevarata -piatra de hotar-, care reglementeaza pentru prima data in baza unor prevederi legale, raporturile maghiarilor cu patria-mama. In repetate randuri, puterea de la Budapesta a sustinut ca, prin aceasta lege, Ungaria sterge datoria istorica pe care o are fata de maghiarii de dincolo de granita. In coalitia de la putere nu exista nici o fisura privind acordul total fata de obiectivele fundamentale ale legii si nici fata de textul proiectului inaintat Parlamentului. Cel mai puternic partid de opozitie, Partidul Socialist Ungar (MSZP), sprijina fara rezerve aprobarea unei legi care, prin acordare de facilitati, sprijina minoritatea maghiara din statele vecine Ungariei sa ramana in tarile lor. MSZP va vota deci in favoarea -Legii Statutului-, dar se va stradui sa impuna unele modificari fata de proiectul ei. Si cetatenii Ungariei trebuie sa beneficieze de facilitatile pe care le vor avea maghiarii de dincolo de granita. Si ei trebuie sa aiba acele gratuitati pe mijloacele de transport. Si ei trebuie sa primeasca acei 20.000 de forinti ajutor de studiu, sustine, de pilda, SZDSZ. Probabil, propunerile socialistilor – acestea si altele – , precum si diverse initiative se vor regasi in textul final al legii. In acest sens, ministrul de externe ungar, Janos Martonyi, a si subliniat ca, fiind vorba despre un tip cu totul nou de lege, proiectul ei este susceptibil modificarilor in Parlament. Guvernul a distribuit partidelor si proiectul de buget privind aplicarea prevederilor legii. Parlamentarii vor fi in cunostinta de cauza cand vor vota, stiind ca, anual, 500 de milioane de forinti vor fi cheltuiti pentru gratuitatile de transport ale maghiarilor de dincolo de granita, ca patru miliarde de forinti va costa finantarea studiilor celor aproximativ 180.000 de scolari din comunitatile maghiare…
Primeaza consensul si efectul psihologic
Sondajul efectuat de publicatia ungara -Magyar Nemzet- printre liderii comunitatilor maghiare din tarile vecine Ungariei a relevat opinii care sunt apoape la unison. Cel mai important efect ale legii este cel psihologic, a sustinut vicepresedintele Partidului Coalitiei Maghiare din Slovacia, Csaky Pal. Aceasta, in cazul in care consensul parlamentar ar fi total. Astfel, maghiarii din Slovacia vor sti ca Ungaria are intentia sa-i ajute si sa ia masuri concrete pentru a-i incuraja sa ramana in tara lor.
Adoptarea legii va fi insotita, desigur, de revigorarea manifestarilor antimaghiare ale opozitiei nationalist-slovace, dar in timp ele se vor estompa si modelul ungar de a se ingriji de minoritatile maghiare va fi un exemplu de urmat in regiune, a afirmat Csaky. -Importanta privind efectul asupra moralului maghiarilor din zona subcarpatica- este principala virtute a -Legii statutului-, a fost si opinia presedintelui Uniunii Culturale a Maghiarilor din Zona Subcarpatica, Milovan Sandor. Maghiarii de aici vor realiza, dupa 80 de ani, ca sunt conectati de patria-mama prin prevederea unei legi. Va fi mai usor de explicat Politiei, granicerilor, vamesilor, populatiei induse in eroare timp de decenii ca si maghiarii de dincolo de granita sunt parte a natiunii maghiare, a opinat Milovan. Largul consens parlamentar ar da valoare reala legii, a fost opinia vicepresedintelui Uniunii Maghiarilor din Voivodina. Acesta a relevat ca principala ei lipsa este caracterul ei prea general, care, de sperat, va fi eliminat prin reglementari ulterioare la obiect.
Nu vor fi conflicte in Transilvania
Proiectul -Legii Statutului- nu va suferi modificari, tinand seama ca varianta inaintata de Guvernul ungar s-a nascut in urma consultarilor cu organizatiile maghiare de dincolo de granita, a declarat cotidianului -Magyar Nemzet- presedintele UDMR, Marko Bela. Conform afirmatiilor sale, adoptarea legii nu va genera conflicte in Transilvania. Acesta a admis totusi ca aplicarea legii presupune si anumite riscuri politice. Tocmai de aceea – a subliniat Marko Bela – este necesar ca, prin includerea organizatiilor civile si a cultelor, UDMR sa primeasca sarcina desemnarii persoanelor care sa acceada la statutul de maghiar de dincolo de granita. Acesta a adus drept argument faptul ca doar Uniunea este capabila sa comunice majoritatii romane esenta legii, in asa fel incat sa nu provoace conflicte. In opinia lui Marko Bela, cea mai importanta calitate a legii este ca incurajeaza maghiarimea sa ramana in tarile unde se afla.