In timp ce liderii marilor companii germane se confrunta cu o perioada destul de grea, date fiind noile reglementari privind sistemul economic, iar nemultumirea cetatenilor fata de maruntisul care se aduna in portofele se extinde cu repeziciune, amenintarea atacurilor teroriste isi pune amprenta asupra politelor de asigurare. Daca pana mai ieri cazurile de risc pentru care se incheiau asigurari ocupau o arie practic nelimitata, iata ca acum, marile concerne de profil din Germania refuza sa mai incheie contracte cand este vorba de eventualitatea unor acte de terorism. Allianz si Axa, cele mai cunoscute nume pe piata asigurarilor din Germania, au exclus deja din asigurarile de viata plata compensatiilor in caz de deces, ca urmare a unor atacuri cu arme biologice, atomice sau chimice, o problema care afecteaza nu doar persoanele fizice.
Grupul director de la Lufthansa, una dintre companiile care vor avea mult de suferit in urma acestei decizii, este hotarat sa aduca problema in atentia comisarilor europeni. Efectele sunt cu atat mai grave, cu cat nici guvernele nu se arata dispuse sa inlocuiasca pierderile suferite de concernele de transport aerian european, in urma unor eventuale deturnari sau actiuni teroriste, iar Ministerul german al Transporturilor refuza cu consecventa orice fel de discutii pe aceasta tema. Scandalul privind acoperirea daunelor provocate de eventuale actiuni teroriste prin politele de asigurare pare sa sporeasca in intensitate in Germania, ceea ce ar putea duce la extinderea lui si in alte tari ale spatiului comunitar, care ar urma exemplul Republicii Federale. Acesta este si motivul pentru care reprezentantii asociatiei europene a transportatorilor aerieni, AEA, sunt decisi sa intervina pe langa autoritatile de la Bruxelles, pentru a gasi o solutie satisfacatoare.
Pe de alta parte insa, social-democratii de la guvernarea Germaniei sunt convinsi ca mai multa transparenta la nivelurile superioare ale concernelor poate contribui la dinamizarea economiei federale. In urma protestelor crescande ale angajatilor, guvernantii pretind de la cei cu salarii de milioane de euro mai multa responsabilitate si chiar renuntarea la o parte din venituri pentru a salva cateva din locurile de munca, ce ar trebui altfel restructurate. Toate acestea intr-un moment in care cetatenii sunt preocupati de problema maruntisului, de monedele de 1 si 2 centi, care a determinat autoritatile sa ia in considerare retragerea lor din circulatie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 27.04.2025, 09:23:32