Home În Lume Vaca dezamagita si guvernul bulgar

Vaca dezamagita si guvernul bulgar

DISTRIBUIŢI


-Am crezut ca o sa ma hraniti si nu ati facut decat sa ma mulgeti.- Astfel a descris in cuvinte proprietarul unei vaci dezamagirea animalului sau fata de prestatia guvenului bulgar. Am avut incredere, dar m-ati dezamagit, ar fi in esenta mesajul pe care a dorit sa-l transmita proprietarul-politician al vacii Vera, liderul Partidului Agrarian bulgar de opozitie, tocmai cand cabinetul marcheaza trecerea a 800 de zile de la lansarea in campania electorala a partidului actualului premier Simeon de Saxa Coburg-Gotta, urmata la putin timp de un spectaculos si neasteptat succes. Mesajul a fost atarnat de gatul animalului care, impreuna cu proprietarul, a dorit sa intampine sosirea la guvern a membrilor cabinetului. Liderul agrarienilor bulgari este bine cunoscut pentru extravagantele sale, un alt episod fiind acela in care a aruncat cu artificii aprinse intr-un grup de lideri de dreapta adunati la o conferinta de presa, motiv pentru care a fost chiar retinut de politie pentru scurt timp.

Dincolo de forma de protest aleasa, o metafora reusita din punctul de vedere al originalitatii, nemultumirea fata de felul in care merg lucrurile in Bulgaria este tot mai mare. Aflata intr-un parteneriat mai degraba sub forma unei competitii nedeclarate cu Bucurestiul in drumul spre paradisul euro-atlantic, administratia de la Sofia se vede in situatia de a fi dramatic contestata, potrivit sondajelor de opinie. Popularitatea sa a scazut de la 70 de procente la preluarea mandatului, in vara lui 2001, la sub 30% in prezent. Ceea ce nu se poate spune in cazul echipei de pe Dambovita, care isi pastreaza intaietatea in topul increderii, la peste 1.000 de zile de guvernare. Sa fie duritatea reformelor masura pentru aceste procente?

La Sofia, dupa cum a descris pe cifre situatia un adjunct al ministrului de finante, exporturile sunt in crestere, inflatia a scazut considerabil, productivitatea este prevazut a se dubla pana in 2005. Pe acest fapt se bazeaza, practic, speranta scaderii somajului, situat oficial la 13% in prezent, dar, in realitate, aproape de 20%. Salariul mediu este de 160 de dolari, mai mare asadar decat in Romania, unde se invarteste in jurul a 100 de dolari. In aceste conditii, spre deosebire de Romania, bulgarii par extrem de dezamagiti de echipa guvernamentala a lui Simeon de Saxa Coburg-Gotta, dupa cum o arata sondajele.

Reforma dublata de ridicarea nivelului de trai, aderarea la Uniunea Europeana in paralel cu recladirea sperantei au fost liniile de forta ale campaniei prin care fostul rege, incoronat in copilarie si revenit din exil la 64 de ani, a preluat treburile tarii intr-o perioada-cheie pentru viitorul ei si pe un imens val de dezamagire populara fata de curcubeul politicii bulgare. Dupa mai bine de doi ani, apropiatii sai din guvern, majoritatea tineri scoliti prin Occident, se vad nevoiti sa recunoasca faptul ca au fost mai optimisti decat ar fi permis-o starea economiei bulgare. O realitate care transforma, pe zi ce trece, emblematica figura a premierului, supranumit adesea -Regele-, intr-una -tragica-, dupa cum a explicat un sociolog de factura liberala. O figura care uraste aparitiile publice, refuza adesea cererile de interviuri si nu da semne ca ar avea aspiratii prezidentiale, de vreme ce explica adesea ca este bine sa dai poporului ce-i trebuie, nu doar ce-si doreste, riscand astfel sa fie caricaturizat ca posedand coarne si coada.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.