Noul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a pus capat tuturor speculatiilor anuntand, in sfarsit, cine si cu ce se va ocupa in cadrul viitorului executiv comunitar. Desi foarte dificila responsabilitatea lui Barroso, dat fiind ca numarul membrilor a crescut la 25, iar numarul resorturilor a trebuit marit, astfel incat sa fie toti multumiti, fostul premier portughez crede acum ca a alcatuit o -echipa solida-, care va -lucra eficient- si va -servi interesul general european-. Sustinator al spiritului de echipa, presedintele Comisiei a urmarit ca viitorii sai colegi sa constituie un grup echilibrat, care sa beneficieze de experienta tuturor familiilor politice din care provin.
Desi indelung controversat pentru decizia sa, Barroso a reusit sa aduca la rang de comisar european opt femei, cel mai mare numar din intreaga istorie a Comisiei. Impartirea portofoliilor s-a bazat pe -marea experienta politica si diversele competente profesionale ale noilor comisari-, potrivit presedintelui, toti avand prerogative egale si toate deciziile urmand a fi luate de comun acord.
Surprize
Viitoarea Comisie este un exemplu de echilibru, dar prezinta si cateva surprize, care demonstreaza independenta, dar si capacitatile tactice ale liderului executivului. Una dintre ele ar fi infiintarea a cinci posturi de vicepresedinti, fata de numai doua in actuala Comisie, reprezentantii Frantei si Germaniei fiind numiti in doua dintre aceste functii. Nu este chiar ceea ce asteptau mai-marii europeni, care urmareau fotoliile economice, insa germanul Guenter Verheugen, fost comisar pentru extindere, va ocupa portofoliul industriei, in timp ce francezul Jacques Barrot va fi comisar pentru transporturi. Cat priveste -supercomisarul- pentru care au luptat atat marile puteri, crearea acestei functii nu si-a gasit locul pe lista de prioritati a lui Barroso. Dimpotriva, acesta a scos din anonimat o serie de figuri politice carora le-a atribuit unele dintre cele mai importante fotolii europene.
Noutatea o constituie infiintarea unui post de vicepresedinte, care se va ocupa de relatiile institutionale si strategia de comunicare, atribuit suedezei Margot Wallstroem, ei revenindu-i si responsabilitatea de a-l inlocui pe presedintele Comisiei, atunci cand acesta nu se afla la Bruxelles. Reprezentanta celei mai mari tari nou-venite, poloneza Danuta Huebner, a primit portofoliul politicii regionale, care dispune de cel mai mare buget, ei revenindu-i decizia repartizarii ajutoarelor catre noile tari membre ale Uniunii. De domeniul concurentei se va ocupa olandezul Neelie Kroes-Smit, in timp ce irlandezul Charlie McCreevy, va deveni comisar pentru piata interna.
Cum era de asteptat, britanicul Peter Mandelson va prelua functia de comisar al comertului, iar spaniolul Joaquin Almunia va ramane responsabil pe probleme economice si monetare. Reprezentantul Italiei, Rocco Buttiglione, va fi si el unul dintre viitorii vicepresedinti si se va ocupa de justitie, libertate si securitate, in timp ce politica externa ii va reveni Benitei Ferrero-Waldner, fostul sef al diplomatiei austriece.
Reactii
Neasteptat, componenta viitoarei Comisii a suscitat reactii pozitive in randul membrilor UE, care apreciaza noua formula, iar multe dintre nou-venite se felicita pentru portofoliile atribuite. Britanicul Peter Mandelson s-a declarat -incantat- pentru noua functie, -atat pentru aspectul politic comercial, dar si datorita dimensiunii concurentei internationale-.
Buttiglione crede ca viitoarea Comisie prezinta -un echilibru intre statele mari si mici, intre cele bogate si sarace, intre vechii si noii membri-. In acelasi context, Siim Kallas, din Estonia, s-a exprimat si el laudativ la adresa formulei gasite de Barroso. Jacques Barrot crede ca portofoliul sau -se refera la una dintre axele majore ale constructiei europene. Este o modalitate esentiala de a promova coeziunea teritoriala a Uniunii extinse- si -un instrument major pentru sporirea competitivitatii economiei europene-.
Cu toate acestea, comisarii mai au de trecut si de votul parlamentului, inainte de prima intrunire oficiala a executivului, pe 1 noiembrie.
Componenta viitoarei Comisii Europene
Presedinte: Jose Manuel Durao Barroso (Portugalia)
Vicepresedinti: Guenther Verheugen, Intreprinderi si Industrie (Germania), Siim Kallas, Afaceri Administrative, Audit si Lupta antifrauda (Estonia), Jacques Barrot, Transporturi (Franta), Rocco Buttiglione, Justitie, Libertate, Securitate (Italia), Margot Wallstroem, Relatii Institutionale si Strategie de Comunicare (Suedia),
Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate: Benita Ferrero-Waldner (Austria),
Dezvoltare si Ajutor umanitar: Louis Michel (Belgia),
Sanatate si Protectia Consumatorilor: Marcos Kyprianou (Cipru),
Agricultura si Dezvoltare rurala: Mariann Fischer Boel (Danemarca),
Afaceri Economice si Monetare: Joaquin Almunia (Spania),
Extindere: Olli Rehn (Finlanda),
Comert: Peter Mandelson (Marea Britanie),
Mediu: Stravros Dimas (Grecia),
Energie: Laszlo Kovacs (Ungaria),
Piata interna si Servicii: Charlie McCreevy (Irlanda),
Impozite si Uniune Vamala: Ingrida Udre (Letonia),
Programe financiare si Buget: Dalia Grybauskaite (Lituania),
Societate informationala si Presa: Viviane Reding (Luxemburg),
Pescuit si Afaceri maritime: Joe Borg (Malta),
Concurenta: Neelie Kroes (Olanda),
Politici regionale: Danuta Huebner (Polonia),
Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea sanselor: Vladimir Spidla (Cehia),
Educatie, Instruire, Cultura si Multilingvism: Jan Figel (Slovacia),
Stiinte si Cercetare: Janez Potocnik (Slovenia).