Ieri urma sa se decida la Haga viitorul insulei divizate Cipru, pentru ca acolo s-au intalnit pentru runda finala de negocieri liderii ciprioti turci si omologii lor ciprioti greci. Arbitrul si artizanul planului de reunificare a insulei este chiar secretarul general al ONU, Kofi Annan, care a avertizat cele doua parti ca asteapta un raspuns definitiv la finalul intrevederii de la Haga. Presedintele cipriot grec, Tassos Papadopulos, cel cipriot turc, Rauf Denktash, trebuia asadar sa decida daca accepta sa supuna unui referendum planul de reunificare al ONU. In cazul unui raspuns pozitiv, acest referendum ar urma sa se desfasoare la 30 martie, la timp pentru a permite diplomatilor de la Bruxelles sa modifice textul Tratatului de Aderare pentru a face loc in Uniunea Europeana intregii insule. In caz contrar, nu va fi acceptata decat Republica Cipru (partea cipriota greaca), singura entitate recunoscuta oficial in acest moment de comunitatea internationala.
Inainte de plecarea sa catre Haga, Rauf Denktash a declarat ca planul ONU necesita inca modificari si nu poate fi supus unui referendum in aceasta forma. Si delegatia cipriota greaca intentioneaza sa renegocieze cateva puncte din planul secretarului general Kofi Annan inainte de a-si da acordul final. Prudenta de ambele parti, insa un rezultat pozitiv pare mai aproape ca oricand. -Noi apreciem ca vom ajunge la consens dupa analizarea punct cu punct a planului de reunificare-, a anticipat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot grec, Kypros Chrysostomides.
Planul ONU nu a fost facut public pana acum, insa la presa internationala au ajuns cateva dintre prevederile sale esentiale:
– un singur stat format din doua componente egale in drepturi care sa formeze o -uniune indisolubila-
– o singura cetatenie cipriota
– un consiliu prezidential format din sase membri si o presedintie alternativa
– un guvern de tranzitie pentru o perioada de trei ani
– un parlament bicameral, fiecare cu cate 48 de membri
– modificari teritoriale prin care sa se micsoreze partea cipriota turca de la 36% la 28,5%
– Ciprul sa fie demilitarizat si sa ii fie interzis sa achizitioneze armament
– Grecia si Turcia vor putea mentine un numar limitat de trupe pe insula
– o comisie de reconciliere care sa promoveze respectul reciproc si toleranta
Cu ajutorul acestui plan, Organizatia Natiunilor Unite intentioneaza sa puna capat celor 29 de ani de separare a insulei. Ciprul a fost divizat in 1974, cand armata turca a ocupat nordul insulei ca reactie la o lovitura de stat a ultranationalistilor greci care doreau reatasarea Ciprului la Grecia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane