Home În Lume Vive la France!

Vive la France!

DISTRIBUIŢI

De 216 ani, pe 14 iulie, Franta sarbatoreste ziua nationala. Caderea Bastiliei, in 1789, ca simbol al monarhismului, reprezinta recunoasterea valorilor democratice ale poporului francez, a libertatii si drepturilor omului.

La fel ca in fiecare an, celebrul bulevard parizian Champs Elysees a fost scena traditionalei parade militare, la care au asistat presedintele Jacques Chirac, membrii executivului, reprezentanti diplomatici din toata lumea si zeci de mii de cetateni. De aceasta data insa, invitatul special al liderului de la Paris a fost presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva.


Cum in 2002, la parada de 14 iulie, a fost comisa o tentativa de asasinare a presedintelui Chirac si, ca urmare a atentatelor teroriste din capitala Marii Britanii, anul acesta, mai mult ca oricand, la Paris au fost luate masuri sporite de securitate, ministrul apararii, Michele Alliot-Marie, declarand ca Franta trebuie sa mentina -un nivel maxim de vigilenta-. Potrivit autoritatilor, protectia sporita a fost asigurata prin trecerea la alerta rosie si punerea in aplicare a planului Vigipirate, 5.000 de politisti si jandarmi fiind mobilizati pentru efectuarea de controale in multime, iar spectatorii trebuind sa treaca prin detectoare de metale.

Sarkozy nu se dezminte

Ca de obicei, ceremoniile au fost urmate de un interviu televizat al presedintelui francez, asteptat cu sufletul la gura in acest an, data fiind imaginea deteriorata a lui Chirac dupa respingerea Tratatului constitutional european si de victoria Londrei in fata Parisului pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012. Desi intentiile lui Chirac de a pune pe primul loc in lista prioritatilor sale de lider situatia grava a somajului din Franta sunt cat se poate de bune, rezultatele unui recent sondaj de opinie releva ca sase francezi din zece nu mai au incredere in conducatorul lor.

De parca nu ar fi fost suficient, vicepremierul Nicolas Sarkozy, presedinte al partidului majoritar UMP, a apreciat ca traditia aparitiei televizate a sefului statului cu ocazia sarbatorii nationale -nu prezinta un mare interes-. In plus, Sarkozy, care nu isi ascunde ambitiile de a-l succede pe Chirac in functie, a explicat ca presedintele tarii nu trebuie sa sustina un discurs decat -daca exista lucruri de spus-. Controversatul Sarkozy a mai reusit sa declanseze si un nou scandal diplomatic intre Paris si Londra, dupa tensiunile create de chestiunile bugetare ale Uniunii Europene, anuntand intr-o conferinta de presa ca o parte din autorii atentatelor din capitala britanica fusesera arestati in 2004 si eliberati ulterior, informatia parvenindu-i direct de la omologul sau britanic, Charles Clarke.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.