Se insala cei care au cautat sa descopere indaratul voiajului intreprins de Vladimir Voronin la Moscova niste combinatii politice subtile sau niste mutari diplomatice rafinate. Vizita presedintelui moldovean la Moscova a fost una protocolara. Voronin s-a dus in capitala Rusiei doar sa pozeze, sa defileze si, daca vreti, sa-si arate nurii. Exact asa ieseau candva fetele la hora satului. Ele venau sa danseze nu pentru ca ar fi fost macinate de vreo tentatie coregrafica. Ieseau la joc ca sa impresioneze si, totodata, sa testeze flacaii, pe de o parte, iar pe de alta parte, ca sa dea un semnal pozitiv parintilor. Acestia din urma trebuiau sa se convinga ca odraslele lor sunt duduite frumoase si cumsecade, care se intretin doar cu baietii buni si nu-i iau in seama pe cei rai.
Privita din acest unghi, sederea de doua zile a lui Vladimir Voronin la Moscova s-a dovedit a fi inutila. Prima sa escapada peste hotarele tarii a esuat. Dezamagita a ramas, dupa cum era de astaptat, acea jumatate a societatii care mizeaza pe Occident, democratie si integrarea europeana. Dar nu i s-a dat satisfactie nici celeilalte jumatati care isi leaga sperantele de trecutul comunist, de Rusia si de restauratia sovietica. Pe cea dintai a contrariat-o excesul de complezenta fata de Rusia al noului presedinte moldovean. Ea s-a convins ca Voronin impinge Republica Moldova in bratele Kremlinului. In ceea ce-i priveste pe nostalgici, pe acestia i-a deziluzionat pozitia echivoca a presedintelui in chestiunea limbii ruse, dar si incercarile sale puerile de a-i dovedi lui Putin ca, de fapt, comunistii moldoveni nu mai sunt comunisti, ci cu totul altceva. Or, electoratul de stanga a crezut ca voteaza comunisti adevarati, nu o imitatie gonflabila. In consecinta, semnalul pozitiv, pe care trebuia sa-l dea Voronin tarii, a fost ratat.
Noul presedinte s-a convins, probabil, la Moscova ca a venit la putere cu mare intarziere. Daca formatiunea sa castiga alegerile cu vreo trei-patru ani in urma si in- cerca atunci sa se apropie de Rusia, ea ar fi avut sansa sa se pricopseasca pana la urma cu niste dividende politice atat in Est, cat si in Vest. Altfel stau lucrurile acum. Astazi, Occidentul nu mai priveste Rusia cu ochi buni, ca pe vremuri. O data cu preluarea puterii politice de catre Vladimir Putin, Kremlinul refuza sa se inroleze in tabara americana pe post de sluga mandra, dar saraca. Moscova isi propune acum sa refaca din nou vechea lume bipolara in care tonul l-ar da, ca pe timpuri, doua supraputeri mondiale: SUA si Rusia. In aceste imprejurari, Washingtonul si Moscova si-au separat haremurile politice care anterior pareau comune. Altfel spus, tarile mici din fostul bloc comunist nu-si mai pot permite, ca inainte, concubinaje simultane si cu americanii, si cu rusii. Ele se vad azi silite sa aleaga din doua una: ori sa fie de partea yankeilor, ori sa se alieze cu moscalii. Voronin greseste atunci cand isi propune sa flirteze in acelasi timp si cu Moscova, si cu Washingtonul. Spre deosebire de Lucinschi, noul presedinte comunist nu are posibilitatea de a o scalda intruna. In cel mai apropiat timp, dansul va trebui sa aleaga. Iata de ce degeaba a adoptat el la Moscova un limbaj esopic, incercand sa fie pe plac atat rusilor, cat si occidentalilor.
Unde mai pui ca liderul comunistilor moldoveni s-a pomenit intre ciocanul lui Ziuganov si nicovala lui Putin. Vorba e ca, de la un timp incoace, relatiile Kremlinului cu Partidul Comunist din Rusia s-au inrautatit considerabil. Acum un an, cand doar a castigat alegerile prezidentiale, Putin a dezbracat puterea de la Moscova de smockingul liberal si a obligat-o sa imbrace uniforma etatista, pe care pana atunci o purtau doar comunistii. Mai mult, Putin a cautat sa integreze formatiunea lui Ghenadi Ziuganov in partida puterii. Insa dupa mai multe eforturi zadarnice a constatat ca nu a izbutit. Din acel moment, comunistii i-au devenit din nou dusmani. Nu e de mirare deci ca Voronin este privit azi de Putin cu o anume circumspectie. Presedintele rus stie cat de stranse sunt legaturile intre comunistii moldoveni si cei de la Moscova si tocmai de aceea banuieste ca Ziuganov s-ar putea folosi de noul partid de guvernamant de la Chisinau in lupta sa contra Kremlinului. Ca sa spulbere aceste suspiciuni, Voronin va fi constrans sa-si scoata masca de proletar. Acelasi lucru, de altfel, si-l doresc si occidentalii, care mai spera insa sa-i imblanzeasca pe comunistii molodoveni. De aceea, in cazul in care Partidul Comunistilor din Republica Moldova isi va schimba in curand denumirea, transformandu-se intr-o formatiune social-democrata, asta nu va insemna deloc ca el face cu ochiul Occidentului sau, din contra, Moscovei. Aceasta posibila metamorfoza politica va demonstra doar ca PCRM a fost nevoit sa renunte la mascarada care l-a ajutat sa pacaleasca electoratul in ultimele alegeri parlamentare.
Este adevarat ca o paiata care si-a spalat fardul devine un om obisnuit. Dar tot atat de adevarat e ca din aceasta clipa un atare actor nu mai are nici o sansa sa se impuna pe arena circului.
Petru Bogatu
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane