Cele trei partide principale din Voivodina care urmaresc redobandirea autonomiei doresc ca institutiile regionale sa ajunga la un acord cu cele ale republicii inca inainte ca cererile propriu-zise sa ajunga in fata Parlamentului de la Belgrad. Aceasta este concluzia la care au reusit sa ajunga, in urma unor negocieri maraton, Liga Social-Democrata din Voivodina (LSV), condusa de Nenad Canak, Partidul Reformat din Voivodina al lui Miodrag Isakov si Uniunea Maghiarilor din Voivodina, aflata sub conducerea lui Kasza Jozsef.
Potrivit unor declaratii anterioare negocierilor tripartite, Canak a declarat cotidianului -Vecernje Novosty- ca, in perioada imediat urmatoare, partidele vor fi extrem de hotarate in privinta obtinerii autonomiei provinciei. Nu este exclusa nici varianta organizarii unui referendum pentru a demonstra dorinta populatiei, este de parere liderul Ligii Social-Democrate, fiind convins ca, in cazul in care Parlamentul de la Belgrad ar refuza organizarea referendumului, partidul sau ar putea sa adune cele 30.000 de semnaturi necesare pentru organizarea unui astfel de demers.
Pachetul de proiecte de legi cu privire la statutul Voivodinei urmeaza sa ajunga in fata Parlamentului, pe 22 ianuarie, ambele parti implicate in dezbateri fiind de acord ca inainte ar fi mai bine daca ar putea ajunge la un acord cu privire la anumite aspecte ce ar trebui ajustate in functie de interesele fiecareia.
Potrivit mediilor politice din Voivodina, pachetul de legi este un prim pas catre obtinerea autonomiei, altele fiind insa obiectivele de maxima urgenta ce trebuie indeplinite in acest sens. De exemplu, ar fi binevenita schimbarea Constitutiei sarbe, care ar putea sa definitiveze fara prea mari dificultati statutul regiunilor din fosta Federatie Iugoslava.
Mediile politice din Voivodina au acceptat, de asemenea, infiintarea unui fond de dezvoltare regional in care sa fie varsate jumatate din sumele obtinute din privatizarea unor intreprinderi din provincie, sume care ar urma sa fie folosite exclusiv in interesele regiunii.
Ceea ce este interesant il reprezinta faptul ca semnalele care vin din Belgrad cu privire la initiativele voivodinene demonstreaza foarte multa receptivitate fata de subiect. Chiar, mai mult, premierul sarb, Zoran Djindjici, a declarat, intr-un interviu televizat, ca partidele din coalitia aflata la putere la Belgrad vor accepta si vor vota pozitiv pachetul de legi al partidelor din Voivodina. In plus, a subliniat ca se va incerca pana si convingerea partidelor din afara coalitiei (aluzie la formatiunea politica a presedintelui Kostunica, Partidul Democrat Sarb, care s-a retras de curand din coalitia DOS, aflata la putere la Belgrad).
Ramane sa mai fie convins de necesitatea autonomizarii regiunii si acel segment al populatiei care nutreste deja sentimente de nostalgie fata de destramarea Iugoslaviei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane