-Generatiile care vor veni nu numai ca ne vor multumi, dar multi dintre ei ne vor datora viata-, a comentat unul dintre ministrii sanatatii intruniti in cadrul sumitului anual de la Geneva al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca o concluzie a aprobarii unui tratat pentru restrictionarea drastica a fumatului. O premiera in politicile de sanatate publica, documentul adoptat in unanimitate de cele 192 de tari membre urmareste reducerea deceselor cauzate de fumat, estimate la cinci milioane anual, cu tendinta de crestere, prin restrictionarea drastica atat a productiei si vanzarilor de tutun, dar si a publicitatii la tigari, in conditiile in care industria tutunului se situeaza in topul investitiilor in publicitate.
Puternic sustinut de tarile Uniunii Europene, Japonia, China, si chiar de Statele Unite pe ultima suta de metri, documentul recomanda restrictionarea putenica, pana la interdictie, a publicitatii la tigari. Pe de alta parte, o treime din suprafata unui pachet de tigari va trebui inscriptionat cu avertismente legate de efectele fumatului, apelandu-se chiar la imagini cu plamani bolnavi. In plus, se recomanda si cresterea taxelor in industria de tutun. Presedintele OMS, al carui mandat va expira curand, si-a facut un scop declarat din restrictionarea fumatului, calificand votul ca fiind unul -istoric-. El a amintit ca initial tari cu industrii puternice de tutun, cum ar fi Germania sau Statele Unite, s-au opus introducerii unor masuri care sa reduca puternic vanzarile in industria de profil, dar au cedat la presiunile exercitate de tarile in curs de dezvoltare, devenite intre timp o piata importanta, de unde provin tot mai multi fumatori, in special din randul adolescentelor. Potrivit statisticilor OMS, in prezent aproximativ 70% din decesele cauzate de consumul de tutun se inregistreaza la nivelul tarilor in curs de dezvoltare. -Aceasta zi trebuie marcata cu majuscule in tarile de istorie-, a comentat la randul lui unul dintre participanti. Ministrul canadian al sanatatii a explicat ca documentul adoptat este o dovada ca intreaga lume intelege pericolul pe care il reprezinta fumatul.
De partea cealalta, unul dintre liderii grupurilor care au facut lobby impotriva adoptarii documentului plange de mila fumatorilor, pe care ii asteapta vremuri grele.
-Fumatorii intra intr-o era a restrictiilor, in care se face orice pentru a forta oamenii sa renunte la acest obicei. Dupa parerea mea, abordarea intregii probleme este expresia unor minti inguste. Fumatorii vor trebui sa faca fata la tot mai multe presiuni si ma astept ca numarul afectiunilor mentale sa creasca. Cred ca vor fi mult mai multe cazuri de depresie-, a anticipat el.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane