Home În Lume Washingtonul ar putea da tonul unei noi curse a inarmarilor

Washingtonul ar putea da tonul unei noi curse a inarmarilor

DISTRIBUIŢI

Administratia Bush se va retrage din Tratatul de aparare antiracheta balistica (ABM) in -cateva luni, nu in cativa ani-. Autoritatile de la Washington vor demara testele pentru sistemul NMD intr-un ritm alert, ceea ce va forta Statele Unite sa renunte la aplicarea prevederilor Tratatului ABM mult mai devreme decat a fost programat initial. Aceste declaratii sunt cuprinse intr-un document redactat de catre Administratia de la Casa Alba si care va fi dat in curand publicitatii. El a fost distribuit deja guvernelor straine. Acest anunt este cel mai recent si mai clar semnal in legatura cu intentiile politicii americane in materie de aparare si este menit sa puna ordine in ultimele declaratii contradictorii facute de diversi demnitari de la Washington. Acest document arata, de asemenea, ca adeptii cei mai inversunati ai sistemului NMD, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, si consilierul pe probleme de securitate al presedintiei, Stephen Hadley, au avut castig de cauza in discutiile purtate pe marginea acestui subiect. In declaratia oficiala pe care Administratia Bush o va face in urmatoarele zile se precizeaza ca testele de aparare antiracheta nu vor fi executate cu scopul unic de a depasi constrangerile stipulate in Tratatul ABM. Semnat in 1972 de catre Statele Unite si Rusia, acesta era menit sa limiteze dezvoltarea sistemelor de aparare antiracheta, astfel incat sa se previna accentuarea cursei inarmarilor. Spre deosebire insa de politica dusa de Administratia Clinton, aceste teste nu vor fi limitate doar pentru ca Statele Unite sa se conformeze Tratatului ABM. Expertii americani, audiati in aceste zile de catre Comisia de Armament a Senatului, sunt de parere insa ca este imposibil de stabilit cu precizie momentul in care programul de teste antiracheta va depasi limitele impuse prin Tratatul ABM. Asta se datoreaza faptului ca pactul semnat in 1972 nu este foarte clar si ca ritmul exact de dezvoltare a sistemului NMD nu poate fi stabilit. Cu toate acestea, expertii apreciaza ca un conflict cu stipularile Tratatului ABM va aparea in cel mult doi ani.

Documentul redactat de Administratia Bush precizeaza ca Statele Unite intentioneaza sa desfasoare in cel mai scurt timp un sistem de aparare antiracheta rudimentar, de urgenta. In urma cu doua saptamani, bugetul de aparare propus pentru anul 2002 a aratat clar ca Administratia americana doreste sa amenajeze o baza speciala pentru teste antiracheta in Alaska, care ar putea fi folosita ca sistem rudimentar de aparare in cazul unei eventuale amenintari. Aceasta varianta a fost anuntata de mai multa vreme de catre consilierul pe probleme de securitate, Stephen Hadley. Hadley afirma atunci ca Statele Unite ar trebui sa foloseasca orice echipament antiracheta de care dispune, chiar daca incomplet, in cazul unei amenintari iminente.

Pericolul declaratiilor cuprinse in documentul redactat de Administratia de la Washington apare si mai vizibil daca amintim ca Pentagonul a anuntat ca va testa sambata capacitatea rachetelor sale de interceptare, ca parte a planurilor de a incerca diferitele optiuni care exista in cazul sistemului NMD. Doua dintre cele trei teste ale rachetelor de interceptare de la sol efectuate pana acum au avut rezultate negative, ceea ce l-a determinat pe fostul presedinte Clinton sa amane o viitoare actiune de acest tip, argumentand ca o astfel de tehnologie nu este inca fezabila. In favoarea acestei idei s-au pronuntat si alte voci avizate, cum ar fi cea a expertului in materie de proliferare, Joseph Cirincione de la Institutul Carnegie. Acesta a afirmat ca Pentagonul nu dispune inca de tehnologia antiracheta necesara care, testata, ar viola Tratatul ABM. Chiar daca acest pericol este, din punct de vedere practic, destul de departe, asa cum cred expertii, documentul redactat de Administratia Bush nu poate fi trecut usor cu vederea. Acesta reafirma, fara nici urma de indoiala, hotararea Statelor Unite de a abandona in cel mai scurt timp Tratatul ABM.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.