Home Interviu C. David: Italienii nu pot expulza un om doar pentru că nu...

C. David: Italienii nu pot expulza un om doar pentru că nu le place fața lui sau cum e îmbr

DISTRIBUIŢI

Evenimentele din Italia, dar și detașarea rapidă a procurorului Sântion din cadrul MIRA înapoi la DIICOT, l-au adus pe ministrul de interne Cristian David în prim planul presei. Acesta a acordat un interviu ziarului "Curentul" în care a explicat că nu va permite autorităților italiene să facă abuzuri atunci când vor decide pe cine vor expulza. Iar cu privire la detașarea anchetatorului Sântion, David a explicat că nu mai putea colabora cu cineva căruia îi place justiția înfăptuită prin intermediul presei.

R: – Câți polițiști români sunt acum în Italia?
Cristian David: – În primul rând sunt cei doi atașați de afaceri interne, apoi sunt cinci polițiști care lucrează în programul ITARO, sunt alți cinci care se ocupă de sprijinirea autorităților italiene pe segmentul crimă organizată la nivel național, aceștia lucrează în schimburi, urmând ca zilele acestea să fie înlocuiți. De asemenea, am mai trimis trei polițiști care se ocupă numai de crima comisă de Mailat și vom mai trimite astăzi încă doi. Deci în total sunt 15.
R: – Efectivele românești ale poliției vor participa la expulzarea cetățenilor români?
Cristian David: – Nu avem încă din partea autorităților italiene modalitatea concretă de realizare a procedurii. Noi am insistat să fim informați cu privire la mecanismul de aplicare, pentru că în primul rând trebuie să cunoaștem exact care sunt criteriile, care este motivația din spatele decretului și care este modalitatea practică. Iar cu privire la criterii, eu chiar sâmbătă am solicitat din nou ministrului de interne să ne dea criteriile, pentru că trebuie să prevenim abuzurile. Nu poate fi expulzat un om doar pentru că nu le place fața respectivului sau cum este îmbrăcat.
R: – Cine îi protejează pe cetățenii români rămași acolo?
Cristian David: – În primul rând, sunt protejați de autoritățile italiene, cărora le-am cerut să fie foarte vigilente cu privire la posibilitatea existenței de violențe. Legalitatea și siguranța publică într-un stat sunt asigurate de autoritățile statului respectiv.
R: – Ce soluție ați găsit pentru integrarea românilor din Italia?
Cristian David: – Trebuie reținut că soluția cea mai bună de combatere a criminalității potențiale se face prin măsuri sociale, deoarece criminalitatea înfăptuită se combate prin intervenția poliței. Dacă vreau ca o comunitate să nu fure începând de mâine, trebuie să-i pun la dispoziție mijloacele de trai. Nu poți lăsa oamenii lipsiți de orice mijloc de existență și să te aștepți să nu fure.
R: – Iar un plan în sensul acesta?
Cristian David: – A fost propus acum 2 săptămâni un plan pentru cei care stau în tabere organizate. Pentru că cei care comit infracțiuni degeaba stau în tabere organizate, pentru aceștia se aplică alte reguli, respectiv decretul semnat miercuri.
R: – Cum apreciați că se vor descurca românii care deși muncesc cinstit, se află sub stigmata Mailat? Nu le va fi greu celor care pleacă acum în Italia să se integreze?
Cristian David: – Ba da, este pe cale să se instaleze o percepție negativă care va crea un climat ostil integrării românilor.
R: – Chiar sâmbătă am văzut că au plecat 14 autocare de români spre Italia. Ce șanse au ei să se mai integreze?
Cristian David: – Va fi mai greu pentru ei să-și găsească de muncă, deoarece există o reacție de respingere, cu toate că nu toată Italia este la fel de implicată emoțional, numai Nordul Italiei, această problemă nu există în Sudul cizmei. Probleme sunt în Milano, Torino, Genova, Roma.
R: – Îi veți monitoriza pe românii care se vor întoarce acum în țară? Cum?
Cristian David: – Aceștia vor rămâne în atenția poliției și se vor prezenta la posturile de poliție din localitățile de reședință la anumite intervale, care vor fi stabilite în funcție de fiecare caz.
R: – Ce-am putea să facem pentru a-i împiedica pe anumiți români care au fost expulzați din Italia pe motiv de comitere de infracțiuni să plece în Franța spre exemplu, unde probabil ar comite tot infracțiuni?
Cristian David: – Este un pic mai greu pentru că legislația noastră a fost pusă în acord cu legislația europeană. Acesta ar putea fi efectul negativ al adoptării acestei legislații, deoarece nu poți restrânge libertatea de mișcare a cetățenilor în UE.

"Am cerut detașarea lui Sântion dintr-un motiv  personal…"

R: – De ce nu l-ați anunțat pe Sântion că-i veți cere detașarea?
Cristian David: – Pentru a pune lucrurile în ordine… l-am anunțat miercuri seara printr-o emisiune televizată pentru că nu am avut altă șansă. Apoi să nu uităm că și eu am aflat că domnul Sântion a fost filat tot dintr-o emisiune televizată, adică domnul Sântion care pretinde că știa că urma să fie filat, care două zile a fost filat, care încă două zile a stat și a lucrat la materialul de presă nu a avut timp să mă anunțe că este urmărit, în momentul acela eu am înțeles că relația instituțională dintre noi nu există, motiv pentru care i-am cerut detașarea.
R: – Cine ar trebui să semneze pentru o acțiune de filaj?
Cristian David: – Ținând cont de faptul că Sântion era angajat al Serviciului de Informații este o problemă care ține strict de competența acestui serviciu, nu de ministru. Eu nu semnez nimic, cu privire la filaje, deoarece DGIPI se află în subordinea mea numai operativ. Apoi pentru un filaj nu este necesară aprobarea mea, conform procedurilor de lucru. Dar aici rămâne de văzut dacă el a fost suspus unei activități de filaj sau a fost un scenariu, așa cum am bănuit de la bun început.
R: – Atunci dacă a fost un scenariu și dacă Sântion nu a avut un rol activ, de ce ați cerut să fie detașat?
Cristian David: – Pentru simplu fapt că dacă el, ca și consilier nu înțelege să mă informeze că urmează să i se facă un filaj, că este subiectul unui filaj făcut de cineva din subordinea mea, atunci nici eu nu înțeleg de ce aș păstra o legătură instituțională cu un consilier care nu mă anunță că ar fi filat, ci aflu din presă. A făcut multe lucruri Marian Sântion, lucruri pentru care l-am apreciat și l-am adus în MIRA, iar aici trebuia să-și facă treaba de procuror, nu să-și dorească să fie vedetă, dar dacă-și dorește să fie vedetă TV, foarte bine să se ducă la televiziune. Există multe emisiuni care l-ar putea avea moderator pe Sântion…
R: – Ce măsuri veți întreprinde împotriva celor care l-au filat pe Marian Sântion?
Cristian David: – Toți cei care au participat la acest scenariu, nu la filaj, că nu a fost filaj, vor fi sancționați drastic.
R: – Și totuși, de ce acest scenariu l-a vizat tocmai pe Sântion, nu pe un alt consilier, sau angajat MIRA?
Cristian David: – Pentru că au exploatat o latură a personalității sale, are un apetit aparte pentru propria sa imagine, iar orice alt angajat al meu, m-ar fi anunțat mai întâi pe mine cu privire la faptul că este urmărit. Să ne amintim că și data trecută când a plecat din DGA a plecat printr-un mare exercițiu de imagine, atunci a invocat motive profesionale, eu i-am cerut detașarea dintr-un motiv personal, nu profesional, deoarece el nu m-a informat, nu a avut încrederea și conduita necesară. A fost un procuror care a înțeles că actul de justiție se face prin intermediul presei, iar din punctul meu de vedere actul de justiție trebuie întemeiat pe probe.
R: – Știați că Marcel Sâmpetru ar avea un dosar la DNA pentru favorizarea infractorului și că este cel care a împiedicat disjungerea dosarului lui SOV la DNA, când l-ați promovat adjunct la DGIPI?
Cristian David: – Se vede clar că știți mai multe decât mine. Eu nu am nici o informație oficială de la DNA și nici nu am sunat la DNA să întreb pentru că nu fac asta înainte să angajez o persoană. Eu nu sun la DNA să-mi dea certificat de bună purtare pentru cei pe care doresc să-i angajez. 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.