Home Interviu Ce trebuie să știe medicii, farmaciștii și pacienții despre rețeta electronică?

Ce trebuie să știe medicii, farmaciștii și pacienții despre rețeta electronică?

DISTRIBUIŢI

Interviu cu Dragoș Dobran, directorul departamentului eHealth din SIVECO Romania

Rețeta electronică e gata! De luni, 2 iulie, va intra în funcțiune, dar aceasta nu înseamnă că va fi obligatorie de la aceeași dată. Va exista o perioadă de trecere progresivă de la rețeta pe hârtie la cea electronică. Pentru a înțelege mai bine ce are de făcut fiecare beneficiar sau utilizator în parte – adică medici, farmaciști, pacienți – i-am solicitat detalii lui Dragoș Dobran, directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania.

Cât a durat pregătirea acestui sistem informatic?

Dragoș Dobran: De la începutul anului, întreaga echipă de specialiști IT din departamentul eHealth din SIVECO Romania împreună cu cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au lucrat efectiv la implementarea sistemului de prescripție electronică. Am început prin analiza datelor proiectului și a specificațiilor funcționale, apoi am trecut la dezvoltarea sistemului central al prescripției electronice și a aplicațiilor necesare pentru cele 7 tipuri de medici prescriptori și pentru eliberarea de rețete din farmacii. În paralel, a fost dezvoltat sistemul de validare medicală a rețetei la prescriere și a fost modificat Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru a lucra cu acest nou sistem.

Cât timp durează perioada de acomodare?

Dragoș Dobran
: Vor fi șase luni în care rețeta electronică și cea pe hârtie vor circula în paralel. Timpul este suficient pentru ca fiecare farmacist sau medic din țară să treacă la prescripția electronică. Utilizarea rețetelor în format exclusiv electronic va fi obligatorie de la începutul anului 2013. Actele normative care reglementează funcționarea rețetei electronice au fost deja publicate.

S-a testat sistemul sau aceasta se va întâmpla în perioada de probă?

Dragoș Dobran: Nu, testarea s-a încheiat. Au fost două luni de testare, atât funcțională cât și de performanță a sistemului, în care am făcut 2.188 de teste și s-a simulat conectarea a 10.000 de utilizatori concurenți care au făcut operații de prescriere și de eliberare de rețete. Totul a decurs fără probleme. În același timp, producătorii de aplicații pentru medicii prescriptori și farmacii au avut la dispoziție pe site-ul CNAS specificațiile necesare imple­mentării noilor programe pentru rețeta electronică. În plus, platforma experi­mentală pentru testarea de către producători a aplicațiilor pentru prescriptori și pentru farmacii, altele decât aplicațiile pe care CNAS le oferă gratuit, a fost lansată la 1 iunie 2012. Au fost organizate sesiuni de instruire pentru utilizatorii de toate categoriile: de la casele județene de sănătate, pentru medici prescriptori și pentru farmaciști. Deci putem spune că au fost acoperite toate cerințele.

Concret, ce vor face în plus farma­ciștii?

Dragoș Dobran: Sistemul simplifică lucrurile, deci nu vor face nimic în plus. Ei vor primi de la pacient forma tipărită a rețetei electronice și vor scana codul de bare 2D de pe rețetă.
Rețeta este automat identificată în sistem, împreună cu medicamentele prescrise, datele medicului prescriptor și ale pacientului. Apoi se face indentificarea și introducerea în sistem a datelor clientului (care poate fi altcineva decât pacientul) și acesta va primi medicamentele. Dacă rețeta este prescrisă off-line ea nu se va regăsi în sistem. În acest caz medicamentele sunt introduse manual, folosind aplicația din farmacie.

Trebuie farmaciștii să folosească un anumit cititor pentru codul de bare?

Dragoș Dobran
: Poate fi utilizat orice cititor de coduri de bare 2D de pe piață, dacă suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internațional pentru acest tip de coduri. Sistemul Informatic pentru Rețeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaționale publice, deci nu are cum să impună o anume soluție.

Ce avantaje are un pacient care vine la farmacie cu rețetă elec­tro­nică față de cel cu rețetă clasică?

Dragoș Dobran: Va primi de la medic un serviciu medical mai bun și va primi mai repede medicamentele în farmacie. Pentru fiecare medicament, farmacistul va prezenta clientului variantele care au aceeași Denumire Comună Internațională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuției personale față de prețul compensat. Deci el va putea să facă alegerea în cunoștință de cauză. Dacă o parte din medicamente nu există în farmacie, clientul va fi îndrumat către alte farmacii care au produsul respectiv.
O dată cu rețeta electronică, datele medicale ale pacientului vor fi protejate, deoarece diagnosticele apar codificat pe rețetă. Va exista posibilitatea ridicării medica­mentelor fracționat, din mai multe farmacii. Și nu în ultimul rând, va dispărea și problema legată de înțelegerea scrisului medicilor, care a intrat în legendă.

Medicii au ridicat multe semne de întrebare. Cât de complicat este pentru ei să adopte sistemul cel nou?

Dragoș Dobran: Înainte de toate, sistemele de rețetă electronică se folosesc în aproape toate țările europene. Mai devreme sau mai târziu, totul va fi informatizat, iar aceasta, prin definiție, înseamnă simplificare și în același timp un control strict al banilor de sănătate cheltuiți. Medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicând faptul că sunt înregistrați în SIUI cu o formă contractuală validă. Acesta este primul filtru. După aceea, este identificat pacientul în sistem și dacă el este asigurat, rețeta este automat completată cu o serie de date și este înregistrată în sistem.

Ce se întâmplă când omul este bolnav și medicul trebuie să vină acasă la el? Când îi va da rețeta?

Dragoș Dobran: Chiar după vizita medicală. Medicul trebuie să pretipărească la calculator un număr de rețete, care vor avea în codul de bare 2D doar identificarea rețetei și a unității medicale. Restul datelor se vor completa manual, în 2 exemplare, citeț, cu majuscule. Pe o singură rețetă nu pot fi trecute mai mult de 7 medicamente. Bolnavul va primi un exemplar semnat și parafat. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârșitul lunii, până când face raportarea în SIUI, să introducă în sistem rețeta cu aceleași date de pe exemplarul păstrat ca martor.

Ce așteptări aveți privind adoptarea sistemului?

Dragoș Dobran: Sperăm ca în primele 3 luni, sistemul să fie utilizat de 20-30% dintre utilizatori. Ca o concluzie, sistemul de prescripție electronică – care face parte dintr-un program amplu de informatizare a sistemului medical ce va continua cu cardul pacientului – aduce transparență, o informare precisă și un control riguros al banilor cheltuiți în sistemul de sănătate.

De știut!
Pentru a veni în ajutorul medicilor și farmaciștilor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a întocmit câteva ghiduri folositoare pentru medicii care pot face prescrieri, pentru farmaciști și pacienți:
1.    Întrebări frecvente
2.    Ghid eliberare rețetă
3.    Ghid prescripție rețetă
4.    Ghid asigurat-pacient
Informațiile se găsesc pe http://www.cnas.ro/despre-noi/proiect-prescriptia-electronica

Dan Marin

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.