Cotidianul „Curentul” prezintă astăzi, în exclusivitate, a doua parte dintr-un amplu interviu despre un episod crud al revoluției romåne din decembrie 1989 prin prisma lui Constantin Isac (foto), singurul civil din CFSN (n.r. Consiliul Frontului Salvării Naționale) care a scăpat din carnagiul din noaptea de 23/24 decembrie 1989 din fața sediului Ministerului Apărării Naționale unde, prin intermediul ordinelor criminale ale lui Nicolae Militaru, au fost masacrați uslașii conduși de colonelul Gheorghe Trosca, în numele legitimării diversiunii teroriste.
De profesie inginer și arbitru internațional de judo, Constantin Isac a fost „omul potrivit la momentul nepotrivit” în decembrie 1989 în scenariul pus în scenă de odiosul general Nicolae Militaru, dovedit spion al GRU (n.r. Serviciul Secret al Armatei Sovietice) în anii 80 de către colonelul Gheorghe Trosca în dosarele „Corbii I și II”. Transferat în structura USLA (n.r. Unitatea Specială de Luptă Anti-Teroristă), colonelul Trosca împreună cu cele două echipaje chemate la MAPN să lupte împotriva teroriștilor au fost măcelăriți în noaptea de 23-24 decembrie 1989 pentru liniștea generalului Militaru, cooptat în noua structură de putere în frunte cu tridentul Iliescu-Roman-Brucan. Scăpånd cu viață din carnagiu, Constantin Isaac a devenit martorul incomod pentru liderii CFSN-ului și trecut la index, după 25 decembrie 1989, rămånånd în literatura de specialitate „civilul care a scăpat cu viață”.
Aș vrea să începem acestă convorbire cu contextul spațio-temporal în care ați fost prins în våltoarea evenimentelor din decembrie 1989?Cum a debutat pentru dumneavoastră momentul 1989 și cum ați intrat în angrenajul acestor evenimente?
Pentru mine anul 1989 prevestea sfårștiul comunismului nu numai afară, ci și la noi. De ce spun sfàrșitul comunismului? Înainte de 1989 existau două lagăre: comunist și între ghilimele cel capitalist. Unul era condus de URSS și altul de SUA, mai existånd în acest spațiu geopolitic și o a treia putere care s-a chemat Vaticanul. Lupta dintre cele două sisteme s-a dus în principal economic dar asta nu înseamnă că nu s-a dus și militar,existand mai multe conflictele regionale în lumea a treia. În 1989, căderea în Polonia a regimului comunist în urma unei acțiuni duse mai bine de 15 ani de către ”Sindicatul Solidaritatea”, sprijinită odată cu numirea lui Ioan Paul al-II-lea, de origine poloneză, Papă la Vatican, concomitent cu alegerea lui Ronald Reaganîn funcția de președinte SUA, au dat startul cruciadei împotriva comunismului. Întrecerea economică dintre cele două sisteme s-a sfårșit printr-un fiasco pentru URSS și implicit pentru țările din lagărul socialist. Pentru Moscova, războiul din Afghanistan a fost un prim fiasco, căderea prețului petrolului-al doilea și accidentul nuclear de la Cernobål- cel de al treilea fiasco. Pierderile financiare au fost de ordinul sutelor și miilor de miliarde de dolari. URSS și statele din lagărul socialist ajunseseră în colaps. Dacă URSS a avut deschiderea prin Gorbaciov, noi nu am avut șansa unui asemenea lider, ci unul naționalist comunist, care era de mai multe ori bolnav, prin lipsa de pregătire cat și înnbolnăvit de sistemul care îl crease și care îl ținea în viață.
Revenind la decembrie 1989 să înțeleg ca în vară posturile de radio Europa Liberă și Vocea Americii au derulat o serie de emisiuni despre schimbările politice care se desfășurau în statele satelit Moscovei. Erați la curent cu tot ceea ce se întampla?
Da, eram conectat la evenimente,încercam și eu să lupt împotriva regimului, eram un specialist în profesiune, eram reprezentantul la trei firme din RFG(n.r. Republica Federală Germania)în Romånia, eram sportiv și arbitru internațional de judo. Am avut o primă fază prin 1987 cand într-o ședință de sindicat am spus că epoca lui Ceaușescu este o epocă de rahat. În urma acestui gest, am primit amenințări de la Securitate și de la partid. Practic,disidența mea a început în 1986, culminînd cu o înscenare a unui proces de deținere ilegală de valută precum și pe linie sportivă. Fiind un reprezentant al firmelor din Occident, eram destul de bine apărat.
Erați un mijlocitor între acele firme și București. Cum v-au surprins totuși evenimentele premergătoare izbucnirii revoluției din decembrie 1989?
Pe linie sportivă trebuia organizată la Oradea în vara lui 1989 dinamoviada de judo. Am fost acolo împreună cu secretarul general al Federației (n.r. Romåne de Judo) și acolo pe la graniță un cioban cu 400 de oi și cu două ARO a trecut în Ungaria pe la Arad și Nadia Comăneci, care a trecut în Ungaria pe la Oradea. Aceste cazuri arătau vulnerabilitatea sistemului de la noi în timp ce-n Cehoslovacia și Ungaria, granița fusese deschisă pentru germanii refugiați din RDG(n.r. Republica Democrată Germania) pentru a putea trece în RFG. În acest sens, granița de vest fusese închisă și toți cei care ar fi dorit să fugă erau blocați. Astfel, absolut tot ce însemna spectacole și acțiune sportive erau închise. La nivelul partidului, s-a luat decizia ca dinamoviada de judo să se mute la IașI, între 13-14 decembrie 1989.
Dar era si perioda desfășurării celui de-al XIV-lea Congres? Din cåte știm în această perioadă la Iași a izbucnit prima scånteie împotriva regimului comunist?
Congresul a fost în noiembrie 1989. La Iași a fost o primă încercare. Se spera că va fi sprijinită de la granița cu Moldova unde se produsese perestrioka. Pe 14-15 decembrie 1989 sunt la Iași. Ce însemna dinamoviada? Toate cadrele (n.r. active) sportive din cadrul MAI și de la Securitate, ofițeri, subofițeri, soldați participau la această competiței. La aceasta s-a dat cate cinci zile libere nu numai la cei care au ieșit campioni ci și la cei de pe locul al doilea pană la al cincilea,fapt care dă notă că Securitatea înțelesese ceva despre mersul evenimentelor. La Iași a venit inclusiv generalul Iulian Vlad, șeful Departamentului Securității Statului.
Ați purtat în acest răstimp vreun dialog cu generalul Iulian Vlad?
Nu, doar la premiere,oficial.
Simultan cu aceste evenimente fusese întalnirea de la Malta dintre Bush și Gorbaciov din 2-4 decembrie 1989 ?
Știam ce se întamplase la Malta. Inițial nu s-a discutat cazul Romaniei ci schimbarea de sistem. Romania rămăsese ultimul bastion. Așa cum erau informațiile atunci, se stabiliseră noi sfere de influență și schimbarea lui Ceaușescu. Practic, fostele state socialiste rămaneau sub înfluența URSS iar tarile baltice erau lăsate libere, sub influența Occidentului, în special a SUA. Ceea ce știam atunci era că existau mai multe planuri de intervenție asupra Romåniei, era unul de aplicare al testamentului Țarului Petru și altul care prevedea libertatea deplină de acțiune a SUA împotriva comunismului din Panama,a regimului Noriega, sprijinit de Moscova și cuba. Era clar că Noriega a așteptat sprijinul Moscovei și al Cubei care nu a mai venit după cum și noi am fost lăsați să ne desfășurăm fără nici o intervenție. Cu o lună de zile,(n.r. înaintea izbucnirii revoluției romane), la noi s-a organizat TIBCO(n.r. Targul Internațional București) în octombrie unde am avut convorbiri cu reprezentanții Securității întrucåt eram obligați toți cei care aveam legături cu străinii să prezentăm un raport de lucru și am pus pariu cu ofițerul coordonator pe o ladă cu bere că Ceaușescu nu mai apucă Crăciunul.
Domnule Isac vreau să precizați foarte clar că acele rapoarte pe care le dădeați la Securitate erau ca urmare a faptului că reprezentați acele firme din RFG în Romånia?
Eram obligați prin natura activității care o desfășuram întrucåt Securitatea controla pe toți cei care aveau legături cu străinii și trebuia să dăm rapoarte pentru că reprezentam intersele acelor firme în Romania și invers. Era imposibil să nu fii contactat de Securitate.
Vreau să ne întoarcem la momentul Iași și după aceea, să revenim la București, la mitingul din Piața Palatului de pe 21 decembrie?
Dacă la Iași, pot să spun că cei de la Nicolina nu au reușit să acționeze întrucåt au fost influențați mai mult de prezența acelor sportivi despre care auziseră diverse povești cum că veniseră să-i aresteze. Dar nu a fost adevărat deoarece competiția fusese mutată din alte considerente.
Vreau să vă întreb dacă a-ți știut de crearea unui Front Popular la Iași și de acele manifeste lansate de disidentul Dan Petrescu?
Da, am avut cunoștiință deoarece știam că erau nemulțumiri mari. În special, vorbesc despre cåinele de pază al regimului, activul de securitate și miliție care erau nemulțumiți de lipsa benzinei, de faptul că primeau påine pe cartelă la fel ca noi toți. Era o nemulțumire generală. Se vorbea pe față împotriva regimului. Chiar atunci, în discuțiile purtate în afara competiției, toți își arătau nemulțumirea, de exemplu cel care răspundea la Iași de Miliție se plångea că stătea într-un bloc fără căldură și avea nevasta bolnavă: ”Domne, nu se mai poate așa!”
Se vorbea în råndul acestor oameni (n.r. reprezentanți ai structurilor de forță) de un lider reformator?
Așteptau cu toții să se intervină de la Moscova, nu militar ci pe cale politică.
Am găsit într-o carte de memorii în timp ce mă documentam pentru discuția cu dumneavoastră faptul că prin 87 -88 la Europa Liberă s-ar fi transmis codificat despre Ion Iliescu, drept lider succesor ?
Nu… am ascultat și eu, porniseră încă de prin 1982 – 1983. Era prezentat Iliescu ca un reformator și ca un fost coleg a lui Mihail Gorbaciov care a învățat la Moscova, coleg de generație cu acesta. Ascensiunea acestuia a fost oprită după Timișoara, după care trece la Iași ,ca prim secretar, dar în același timp departe de centrul de putere.
Dupa consumarea episodului Iași ați ajuns la București. Vreau să vă întreb dacă ați fost la mitingul din Piața Palatului de la CC?
De la Iași era clar că va urma o schimbare. O schimbare drastică. Am venit la București, iar pe 16 decembrie începuse la Timișoara, mișcarea Securității împotriva episcopului Tokes și a dus la formarea grupelor de sprijin, formate din muncitori, milițieni, gărzi patriotice și militari care făceau în continu patrule, în fiecare oraș, în fiecare localitate. Inclusiv la Republica(n.r. Uzina) unde lucram eu. PCR încerca să-și ia măsuri împotriva celor care porneau așa zisă perestroikă. În inteprinderi erau deja organizațI, se purtau discuții de înfierare a perestroicii și a ceea ce întàmpla afară. Ceaușescu a făcut o greșeală după revolta de la Timișoara, în nebunia lui, a plecat în Iran cu vreo 300 de specialiști, pentru a convinge Teheranul să investească în Romånia. Ajunsesem ca nație la limită, atåt moral cåt și la sănătate. Eram bolnavi, după 8 ani de måncat tachimuri, tacåmuri de pui și de pește, lipsa de medicamente era o tragedie. Pentru industrie era o altă tragedie. Totul rămăsese la nivelul anilor ‘70, fără nici o investiție. În țară, pe 17 decembrie, Ceaușescu pleacă și se ia decizia să se pună în practică parola ”Radu de la Afumați ” care introducea starea de necesitate în țară, la conducere rămăsese Elena Ceaușescu și Constantin Dăscălescu alături de membrii CPEX. Se organizaseră acțiuni pentru sprijinirea Partidului.
Parola ”Radu de la AfumațI” nu se referă la militari?
Da. Era o acțiune de război, să te lupți cu propriul popor și cu inamicul de afară. Ascultam Europa Liberă și Vocea Americii pentru a afla ceea ce se întamplase la Timișoara. Deja acolo se anunțase că erau morțI, răniți, începuse revolta printre noi. Eu încercam și la serviciu să discut cu colegii despre acele momente.
La Republica nu se crease acele comitete?
Da, patrulau noaptea. La Politehnică,studenții spuneau că Ceaușescu va pica cånd plopul va face pere și mărul micșunele; deja pe 18 sau 19 decembrie în Regie apăruseră mere în plopi. Deja, era clar că va începe. Așteptam momentul dar nu eram organizați.
Momentul din 21 decembrie 1989?
Pe 19 decembrie, organizam competiția ”Floarea de Cireș”, noi cei de la judo și participau sportivi din toată țara, prilej cu care sărbătoream sfårșitul anului. Pe 21 decembrie, am organizat ”Floarea de Cireș”, în Regie la 303, la fosta sală de menaj a Regelui. Această organizare a coincis însă și cu mitingul de sprijinire a regimului de pe 21decembrie, după întoarcerea lui Ceaușescu din Iran. Dimineața, eram la Republica și la 7.00 ni s-a spus să ne încolonăm pentru că se va organiza un meeting. La ora 8.00 s-a contramandat pentru că, la ora 9.00 să se spună că se face din nou. Nemaiavånd timp să se organizeze pe echipe, în marș, s-a dat un punct de întalnire, care era pentru muncitorii de la Republica la Sfåntul Gheorghe. Profitånd de ocazie, eu am plecat la judo. Ceva era în neregulă, la partid, în uzină, subiectul era despre ce se întåmplase la Timișoara.
Să înțeleg că nu mai era o tragere de inimă ?
De data aceasta, mitingul a fost organizat fără a se mai respecta regulile și măsurile care se lua înainte, spre exemplu cum se făcuse la congresul al XIV-lea.
A fost organizat în grabă de Barbu Petrescu?
Nu a fost numai el. Eu vă spun că cel care a organizat totul a fost secretarul cu propaganda din București. Eu nu am fost în Piata Palatului ca să-l aplaud pe Ceaușescu, compeția era mai importantă pentru mine după cum știțI. Le-am spus sportivilor ,de față cu cei care ne păzeau, că regimul a căzut, morții de la Timișoara sunt arși la București.
De ce le-ați spus asta?
Eu pe 19 decembrie alergam în zona parcului din fața ”Crematoriului Cenușa” care era închis demult din rațiuni economice. Eu, în seara de 19 decembrie, eram cu mașina în față, mă pregăteam să alerg, cand am văzut luminile aprinse la crematoriu. Peste 15 minute, își face apariția o dacie neagră cu număr cu 1B, cu cinci cifre, s-a dat jos un tip care a venit la mine,tocmai mă schimbasem, după care s-a uitat la mine și crezånd că sunt de al lor, s-a întors și a intrat în crematoriu. E clar, a crezut că sunt trimis acolo. Imediat, cånd să ies din curte, pe partea stångă era o frigorifică parcată acolo. O dacie neagră de la Securitate preluase frigorifica cu morții de la Timișoara de la KM 38 (n.r. al autostrăzii București-Pitești) la ordinul tembel al Elenei Ceaușescu care dorea să șteargă orice urmă. Eu fusesem acolo.
Care a fost reacția?
Se uitau toți mirați. Mitingul s-a spart pe la 12,30. Pe la 13,30 –știrile veniseră la noi și securiștii care ne păzeau începuseră să dispară. Ni s-a spus să ne retragem. Pe deasupra noastră a trecut un elicopter care a dat manifeste. Am întrerupt competiția și am plecat împreună cu secretarul general al Federatiei și cu un coleg cu mașina să vedem ce se întamplase. Chiar la Orizont aveam masa festivă organizată, chiar acolo a fost încercarea de ucidere a mea. De aici, cu mașina, am ajuns pe Academiei(n.r. Strada care dă perpendicular în Piața Universității) și ne-am dus în Piața Universității. Piața era plină de manifestanțI, era în jurul orei 3,00, șI se striga: ”Jos dictatorul, jos Ceaușescu!!”
Dar forțele Represive unde erau?
Erau niște parașutiști în dispozitiv și izolaseră Bulevardul 6 martie și nu permiteau civililor să intre în Piață(n.r. Universității). Eram îmbrăcați oficial și ne-au lăsat să intrăm. Au crezut că suntem unii de-ai lor așa tunși ca sportivii. Am reușit să intrăm în Piață unde se strigau lozinci împotriva lui Nicolae Ceaușescu. În jurul orei 4,30 –5,00 si-au făcut apariția niște mașini de pompieri care au încercat să disperseze manifestanții, dånd cu tulumbele cu spumă deșI nu aveau presiune că să ne dea jos. Mulțimea s-a despărțit în două grupe, o parte între Inter-Dalles și cealaltă parte între Arhitectură și Restaurantul Dunărea. După trecerea pompierilor, ne-am reluat locul pe caldaråm. Eram în primul rånd, eram deja uzi și am luat hotărårea să plecăm, să ne schimbăm și să mai aducem oameni. Venise întunericul dar era mai lumină ca niciodată.
Pe la ce oră?
În jurul orei 5,30 – 6,00. Forțele de represiune nu intraseră în acțiune. Între timp, un camion care a venit dinspre Piața Romană a intrat la Dunărea în cordonul de ordine, șoferul fusese lovit cu o piatră. La Dalles, era un cordon format din militari, milițieni și din elevi de la Băneasa(n.r. de la Școala de Securitate,sub conducerea lui Andruța Ceaușescu) care împărțiseră bulevardul în două. Între Inter și agenția Air France era un cordon de milițieni, la fel viavis și pe Cåmpineanu era un alt cordon care blocau accesul manifestanților spre putere. În jurul orei 7,00 am venit înapoi. Am lăsat mașina,în spate, la Colțea. Încă se mai putea circula spre Piață unde deja se organiza la Dalles o baricadă. Se aduceau mese de la Dunărea. În spate făceam parte dintr-un grup, în spate, la universitate, un TAB bloca accesul mașinilor dinspre și înspre Bulevardul 6 Martie. Era un TAB cu soldați. Militarii erau foarte speriați. Nu știau cum să acționeze contra civililor. De asemenea, știu că am avut un moment cånd un cetățean beat care s-a dus la un militar înarmat să-l înjure și ală era foarte speriat și putea să tragă. L-am luat pe civil și l-am aruncat într-o parte și am strigat :armata e cu noi! Motivul era simplu pentru a nu trage în noi și am vorbit cu comandantul TAB-ului: I-am spus că s-a terminat cu regimul și astă de frică, nu au acționat împotriva noastră. La 8.30, eu și grupul nostru eram între Inter, statuile din Bulevardul 6 Martie si restaurantul Dunărea. Grupul se subțiase din ce în ce mai mult.
În Piață I-ați văzut pe Dan Iosif, pe Dincă ?
Nu, nu-i cunoșteam. Am început să ne organizăm, eu începånd să strig că morții de la Timișoara sunt arși la București. După acest moment, femeile care erau în mulțime s-au la biserica din Colț, au luat lumånări șI le-au aprins pe caldaråmul din fața Arhitecturii, pentru morții de la Timișoara.
Era pe 21 decembrie seara?
Da, era după ora 7 seara.
Sentimentul fricii nu exista?
Da, însă ne apăram pentru că ne dusesem în față la Inter,fiindcă era luminat șI erau foarte mulțI străini.
Știm că la Inter erau cazațI foarte mulțI jurnaliști occidentali care după Congresul al XIV-lea nu au mai plecat?
Mare atenție, nu-i lăsa regimul să stea două luni după Congres. Securitatea nu era o fată mare, ea lucra, aresta în tot acest răstimp, culegea informații. Se luase măsuri împotriva disidenților: spre exemplu în cazul lui Mazilu. Pe vremea generalului Ioniță, se luase măsuri împotriva lui Ceaușescu cånd acesta era plecat în Uganda. A venit urgent de acolo și a luat măsuri împotriva grupului, era Vasile Patilineț, de orientare spre Moscova, Măgureanu, Iliescu, împotriva acestora se luase măsuri de control.
Brucan?
Brucan, e ciudat în acele timpuri făcea naveta pe ruta: Moscova –Germania-Isreal-SUA, fusese primit de unul dintre consilierii lui Gorbaciov. Purta mesaje între CIA-KGB-Mossad, care mai mult sau mai puțin au acționat în Romånia. A mai fost și Securitatea romånă. Au fost măsurile luate de generalul Iulian Vlad pentru conservarea acesteia.
Pe 17-18 decembrie, Vlad ordonase Securității să nu se implice direct în cursul evenimentelor, armamentul fiind pus la rastel?
La Consiliul Politic, Ceaușescu s-a adresat lui Milea și lui Vlad pentru măsurile luate după revolta de la Timișoara, făcåndu-i trădători. Securitatea luase măsuri, fusese la IașI, cele mai bune cadre fusese trimise acasă, acțiunea Securității nu fusese bine organizată. La Timișoara Securitatea a ajutat la provocarea evenimentelor din stradă.
În 18 decembrie, aveam ordinul colonelului Rațiu care le-a transmis tuturor șefilor de inspectorate de Securitate din țară să nu tragă șI să nu se amestece în mulțime?
Mare atenție la ceea ce spuneți. Au o doză de folclor și sunt spuse de ofițeri mai mult sau mai puțin implicați în eveneimente. Vlad nu a spus pe față. Nu au fost organizațI și fiecare s-a comprtat după ureche și după slugărnicie. Am avut cazuri de securiști care au tras în 21 decembrie șI la Baricadă din exces de zel, pentru funcții șI grade. Pe 19 decembrie, Direcția Securității Timiș a condus morții la ”Crematoriul Cenușa” din București. La fel cum spune șI colonelul Rațiu, folclor. Cum este șI cel de la Timișoara.
Colonelul Niculae Mavru. Am văzut accea carte, ”Revoluția din stradă” șI punctează cazul Tokes și legătura acestuia cu Securitatea Maghiară- AVO. Dar eu vreau să punctăm momentul 21decembrie seara?
În jurul orei 21,00 văzånd că am rămas puțini, am vorbit cu cåțiva dintre noi ca să venim cu muncitorii șI am plecat spre casă. Eu nu am mai venit și nu am mai luat parte la episodul reprimării Baricadei de la Inter de către forțele represive: armată, securitate șI miliție din aceea noapte. Ca idee, în jurul orei 12 noaptea, Vlad împreună cu Milea primise ordin de lichidare a manifestanților. Cel care acționat, știu asta de la cel care l-a însoțit pe Vlad, incercat de mai multe ori să colaboreze cu Milea împotriva lui Ceaușescu,însă Milea s-a opus. Se crease un comandament condus de Dincă care a dat ordin direct lui Milea să acționeze direct împotriva Baricadei, să lichideze manifestantți. ȘI-a asumat politic, acțiunea militară pusă în practică de Milea. Acesta a dat ordin unui regiment de tancuri de la București, să intervină în forță. Au încercat, mai întåi cu ABI-uri, după care două tancuri au lichidat totul de la baricadă pånă la Piața Unirii și s-a tras, nu numai la 45 de grade. Am avut 60 de morți din råndul menifestanților. Pe 22 dimineața, după ce am ascultat Vocea Americii, eram în costum.
Dar nu v-ați pus întrebarea că ațI fi putut fi acuzat de manifestanțI că a ațI fi putut fi sub acoperire, fiind tot timpul îmbrăcat la costum ?
Se vede și acum, eram inginer specialist, impunem respect la costum. Eram educat astfel. M-am dus să-l dăråm pe Nicolae Ceaușescu la costum si cravată nu ca bagabonții cu pulovere, în ghilimele. Am plecat la Republica unde în noapte aceea, se făcuseră båte de baseball la strung pentru acele grupe de acțiune. Secretarul de partid dăduse acest ordin. Deja lumea era nemulțumită . Se dusese vestea despre ce se întåmplase în Piață. Acolo a fost sånge mult. Nu mai era nimic. Pe la ora 5,00 dimineața s-a intervenit de către fosta Înteprindere de Salubritate care au făcut curat șI au spălat sångele. M-am dus sus pe întreprindere, unde am pus un drapel șI am început să urlu. M-am văzut cu colegii de serviciu și am spus să mergem la CC. La 11,oo secretarul de partid dăduse ordin să se sigileze porțile. Dar la 8,oo a venit o coloană de muncitori de la fabrica de Cabluri șI am făcut scandal, am sărit gardul și fiecare am plecat spre CC. Milea se sinucisese. Coloana de la 23 August, Vulcan porniseră spre CC, unde am plecat șI eu cu cinci colegi. Pe mașină aveam radio, și la 10,00 am auzit că Milea se sinucisese. Am ajuns la Rosettii șI am zis: Trebuie să mergem la Televiziune să anuțăm țara despre ceea ce întåmplase. Am plecat cu colegii mei, unii împreună cu Mihai Vili au rămas spre CC, eu împreună cu Teodor George am plecat spre TVR pentru că unul din colegi locuia pe Dorobanți. Pe la 12,00 am ajuns la TVR șI pe deasupra noastră trecuse elicopterul cu Ceaușescu însă noi nu știam că fugise. Eu fiind mai sportiv, TVR-ul era înconjurat de un gard viu, am sărit în timp ce primul grup intrase în clădire, în jurul orei 12, 15 –12,30 deșI Televiziunea era păzită de militari. Eu am sărit gardul viu. Cånd să intru, fiind la o ținută elegantă, două lucrătoare m-au condus pe scări în studioul 4, acel faimos studio. Cånd am ajuns nu eram singur, mai erau Caramitru, Dinescu.
Pe Militaru îl văzuserățI?
Nu, încă nu venise. Ca dovadă, că am fost acolo v-am aratat fotografii. Era o masă acolo și erau toți revoluționarii în timp ce monitoarele tvr aveau încă mine de control șI nu difuzau imagini cu noi. Fiind inginer am văzut că era o farsă si nu se transmitea. Voiam să anuțăm că armata e cu noi, stiam și de planurile din afară întrucåt unii au vrut să provoace un razboi civil între armată, securitate și interne. Am strigat să vină directorul tvr șI să se dea drumul la emisiune. Să anunțăm că Ceaușescu a căzut și nu trebuia să existe un război civil între armată, securitate și MAI. Strigam: armata e cu noi!. La USLA, la Securitate, aveam colegi de judo, îi cunoșteam, vorbeam liber. Pe nivel sportiv îi știam.
Nu te cred domnule Isac în costum. Și tu ai făcut parte din plan. Cum ai întrat în TVR și te-au lăsat cu Dinescu (ginere de rusoaica cu domiciliu forțat) cund acolo era păzit și întra numai cine făcea parte din grup. Kaghebistul generalul Coatial controla tot și el decidea cine întra și cine nu. Știm asta ca a venit Petre Roman și a fost lăsat sa între pe motiv,, lasă-l îl cunosc este băiatul lui Valter „.
Bineînțeles că a fost băiat cu ochi Albaștri. Antrenor de judo la Dinamo… hai sa fim serioși.
Confirm ca numai cine trebuia intra in TVR. Am incercat si eu; era inainte de a incepe emisiunea aceea cu „Mircea fa-te ca lucrezi”. M-a oprit unul mai in varsta si mi-a spus ca acolo nu intra decat cine trebuie. Langa el erau cateva santinele in uniforma, pregatite sa intervina. Intre timp pe langa mine a trecut un grup pe care individul l-a salutat cu „sa traiti!”.