
Interviu cu Excelența Sa Hamid Reza Arshadi, Ambasadorul Iranului în România
Aniversare
Cum apreciați rolul jucat de Iran în regiune, locul și relația sa cu principalii actori din zonă la cei 31 de ani de existență ai Republicii Islamice Iran?
Pentru început, doresc să menționez în acest sens desfășurarea, cu un succes remarcabil, a alegerilor prezidențiale din iunie 2009, la care a participat un procent record de 85% din electorat, un fenomen poate fără precedent în ultimul secol. Orice analist poate observa cu ușurință succesul înregistrat de aceste alegeri, la toate nivelurile sociale și politice.
După cum recunosc atât prietenii, cât și adversarii noștri, Iranul nu numai că deține un rol extrem de influent în zonă, ci și o poziție remarcabilă. Acest rol al R. I. Iran în regiune are o natură intrinsecă, făcând ca Iranul să influențeze, într-o măsură mai mică sau mai mare, toate evoluțiile actuale din Orientul Mijlociu. Importanța poziției geografice, geopolitice și geoeconomice, precum și inspirația pe care o reprezintă Iranul din punct de vedere politic, economic, cultural, religios și militar în Orientul Mijlociu sunt imposibil de negat. Altfel spus, poziția Iranului este de așa natură încât poate fi un actor marcant în zonă, cu un rol decisiv.
Care este natura programului nuclear iranian?
Republica Islamică Iran a înregistrat succese deosebite în domeniul energiei nucleare civile și a dezvoltat, în cadrul reglementărilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și în baza Statutului acesteia, tehnologii nucleare exclusiv civile, menite să slujească păcii și prosperității tuturor națiunilor. Totodată, suntem gata să punem la dispoziția celorlalte țări membre ale AIEA realizările proprii în domeniul tehnologiei nucleare. La ora actuală, Republica Islamică Iran este recunoscută ca țară ce deține și poate oferi cunoștințe avansate în domeniul energiei nucleare civile.
Care sunt principiile politicii externe ale R. I. Iran, la nivel internațional, și care este fundamentul acestor principii?
Republica Islamică Iran a respectat întotdeauna principiul bunei vecinătăți, având totodată în vedere dezvoltarea relațiilor bilaterale, regionale și internaționale cu vecinii săi și alte state. Istoria ne certifică această conduită a Iranului și națiunii iraniene față de alte popoare. Nu veți găsi nicăieri, în ultimele secole, nicio mențiune a vreunei acțiuni de agresiune din partea Iranului sau iranienilor față de altă țară, și asta în condițiile în care țara noastră a fost agresată în mod repetat de unii dintre vecinii săi sau diverse alte țări.
Cum apreciați modul în care sunt abordate relațiile dintre Iran și Europa?
Pentru a analiza relațiile Iranului cu Europa trebuie să trecem în revistă transformările și evoluțiile ultimilor ani. Motivul actualei stagnări a acestor relații trebuie căutat în politicile specifice adoptate de unele state ale Uniunii Europene, care sunt lipsite de principiul respectului față de supremația legii, iar pentru națiunea iraniană acest lucru este inacceptabil. Critica pe care o adresează R. I. Iran statelor și mass-mediei occidentale este că privesc într-un mod unilateral, influențat de considerente politice, evoluțiile produse în Iran și, susținând mișcările antidemocratice și tulburările ce au periclitat siguranța și suveranitatea R. I. Iran, profită de acestea într-un mod abuziv, urmărind propriile interese. Aplicarea standardelor de dublu-standard în ceea ce privește drepturile omului nu este acceptabilă și sper că Uniunea Europeană va elimina aceste instrumente din agenda sa de lucru. Este surprinzătoare tăcerea Uniunii Europene în ceea ce privește actele teroriste îndreptate împotriva unui om de știință iranian, sau împotriva procurorului din Khoy (localitate în Iran), în condițiile în care atentatul terorist menționat anterior a fost revendicat de gruparea PJAK, al cărei lider trăiește în Germania. Cum credeți că ar putea fi interpretate astfel de abordări preferențiale? Fără îndoială, Iranul urmărește în mod separat acțiunile fiecărei țări europene în parte, de care va ține cont în alcătuirea politicii sale externe viitoare.
Este de precizat totodată că, deținând resurse bogate de energie, Iranul se bucură fără îndoială de o poziție specială în ochii Europei, însă Europa trebuie să fie conștientă că amestecarea intereselor economice cu probleme politice nu face decât să priveze țările europene de beneficiile relației cu Iranul. în plus, în ceea ce privește chestiunile politice, prin poziția geopolitică și geostrategică pe care o deține în zona sensibilă a Orientului Mijlociu, Iranul poate ajuta în sensul unei influențe pozitive în regiune.
Din punctul de vedere al R. I. Iran, ce trebuie făcut pentru restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu? Ce demersuri ar trebui întreprinse pentru a soluționa conflictul dintre Israel și Palestina?
În primul rând trebuie să mă refer la un aspect important, și anume că pacea nu are nicio șansă de succes dacă nu se aplică principul justiției și dacă nu se ține cont de dorința poporului. Așa cum a dovedit criza din Orientul Mijlociu, eliberarea teritoriilor ocupate este posibilă numai prin respectarea tuturor drepturilor legitime ale țărilor din zonă, mai ales ale poporului palestinian, și anume dreptul lor la autodeterminare și reîntoarcerea palestinienilor aflați în exil. După părerea noastră, toți palestinienii au dreptul să decidă cu privire la teritoriile lor și milioanele de palestinieni care trăiesc în afara pământurilor lor trebuie să aibă dreptul a decide asupra destinului propriu. Doar în acest mod se va putea instaura o pace durabilă. Noi dorim pace, o pace în care evreii, musulmanii, creștinii, și orice palestinian, să poată decide în mod liber în chestiunile care îi privesc, și suntem gata să întreprindem toate eforturile necesare pentru stabilirea ei. Suntem convinși că America nu trebuie să își piardă prestigiul și capacitățile înalte ale poporului american din cauza unui regim discriminant, cu care nu sunt de acord nici chiar evreii. Noi dorim instaurarea unei păci demne, juste, și sperăm că în curând se va forma un stat independent palestinian, cu capitala la Ierusalim, și va dispărea sursa tensiunilor și problemelor din această zonă și din lume. Atât timp cât nu sunt recunoscute oficial drepturile palestinienilor, nu se prefigurează nicio perspectivă pozitivă de instaurare a păcii în Orientul Mijlociu.
Care este poziția Iranului față de Israel?
R.I. Iran consideră regimul sionist un regim ilegal de ocupație și terorist. Iar acțiunile criminale și masacrul pe care acest regim l-a comis în Gaza sunt după părerea noastră o catastrofă umanitară și o amenințare evidentă la pacea și securitatea întregii lumi. Acum, la un an de la atacurile militare ale regimului sionist asupra Fâșiei Gaza, consider necesar să readuc în atenție acel eveniment extrem de dureros care a afectat din plin națiunea palestiniană oprimată. Agenda de lucru a regimului sionist de-a lungul celor 60 de ani de existență ilegală abundă de crime și acte de terorism. Cu toate acestea, războiul din Gaza a dezvăluit și alte aspecte ascunse ale atrocităților comise de acest regim. Prin urmare, este necesar ca membrii comunității internaționale să acționeze în mod responsabil, nu numai în ceea ce privește întreprinderea unor măsuri serioase față de cei care au comis aceste crime și care trebuie aduși in justiție sub acuzația de crime de război (conform unor dovezi evidente), ci și pentru a preveni repetarea unor asemenea agresiuni și acțiuni ilegale ale regimului sionist și să oblige această țară să-și îndeplinească obligațiile.
Am fi onorați dacă în calitate de ambasador al R. I. Iran la București ați adresa, în acest moment important – aniversarea a 31 de ani de la înființarea republicii islamice – un mesaj poporului român.
Relațiile străvechi dintre Iran și România și poziția geopolitică a acestor țări în două regiuni importante ale lumii creează circumstanțe favorabile dezvoltării și extinderii cooperării dintre cele două națiuni în diverse domenii; dintre posibilele căi de realizare a acestor obiective, putem aminti intensificarea schimburilor cultural-artistice și a călătoriilor în scopuri turistice sau comerciale, ce pot contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă a celor două națiuni. În acest sens, îmi doresc ca în noul an să fim martorii unei înfloriri cât mai impresionante a relațiilor bilaterale în toate domeniile – politic, economic și cultural. Cu această ocazie, îi invit pe români să viziteze Iranul pentru a observa îndeaproape realitățile din această țară și pentru a constata singuri cât de mare e diferența între ceea ce auzim din alte surse și ceea ce vedem personal.