Home Interviu S.C. FORMENERG S.A. – Promotor al formării profesionale din România în contextul...

S.C. FORMENERG S.A. – Promotor al formării profesionale din România în contextul integrării în U.E.

DISTRIBUIŢI

FORMENERG SA , cel mai vechi centru de perfecționare și formare profesională din România, a reușit să facă față competiției din ce în ce mai acerbe din toate domeniile și schimbărilor care au apărut  pe această piață, dând  dovadă de  flexibilitate  și dinamism. Cum a reușit performanța de a rămâne pe podium ne spune directorul general al FORMENERG SA, Dragoș Florescu.

– Unde se situează România la nivel european, din punct de vedere al formării profesionale?
În contextul extinderii Uniunii Europene, țările membre au drept scop comun crearea celei mai dinamice economii, bazate pe cunoaștere, pentru asigurarea bunăstării cetățenilor europeni. România, deși a înregistrat în ultimii ani un progres economic substanțial, se poziționează din punct de vedere economic în urma altor state membre UE. Făcând abstracție de actualul context socio-economic, competiția sporită din mediul de afaceri ar trebui să stimuleze creșterea adaptabilității firmelor românești, în vederea acționării pe piețele străine. O dezvoltare sustenabilă a economiei unei țări nu se poate obține fără sporirea accentului pe oportunitățile de învățare continuă, știut fiind faptul că, pentru a atinge performanța, este nevoie de resurse umane valoroase.
– Care este experiența Formenerg SA în domeniul formării profesionale?
SC Formenerg SA, instituție de formare profesională cu o experiență de peste 38 de ani în acest domeniu, prin cursurile oferite, încearcă să ofere soluții la problemele cu care se confruntă companiile românești, acționând cu precădere la nivelul îmbunătățirii abilităților și competențelor resurselor umane. Socie-tatea oferă, în fiecare an, o gamă diversificată de servicii, cursurile de formare și perfecționare fiind adaptate nevoilor și cerințelor firmelor. Cursurile sunt, în majoritate, recunoscute la nivel național și dețin acreditarea CNFPA (Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților), altele (ECDL – permisul european de conducere a computerului) beneficiind chiar de recunoaștere europeană.
Management, Marketing, Analiză economică, IT, Resurse Umane, Legislație, Limbi străine, Managementul calității, Sănătatea și Securitatea muncii sau cursurile specifice pentru Sistemul Energetic Național, sunt doar câteva direcții pe care acționează Formenerg, fiind de asemenea, furnizor de servicii de consultanță și diagnoză psihologică.
Pe scurt, Formenerg oferă peste 300 de cursuri de formare profesională și  metode moderne de instruire, în pas cu noile cerințe ale scenei economice și ale lumii de afaceri.
– Există și proiecte europene în care este implicată Formenerg?
 Începând cu 2008, Formenerg este implicată în proiecte europene, alături de parteneri de prestigiu, străini și români: Didagroup Network (Italia), FH Joanneum (Austria), Ayuntamiento de Coria, Junta de Extremadura (Spania), Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Patronatele din energie, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.
Proiectele aflate în derulare sunt:
* LLP Leonardo da Vinci – Transfer de inovație – Virtual Training;
* IC&IC – Concept Inovativ privind Internaționalizarea Companiilor (Promotor);
* OCT – Open Coordination for vocational Training  (Partener);
* POSDRU – Dezvoltarea abilităților antreprenoriale în Sistemul Energetic
(proiect strategic în care Formenerg are rolul de a organiza programe de formare profesională și activități de diseminare);
* POSDRU – Adaptarea Personalului din Sectorul Energetic la Noile Tehnologii și Condiții de Muncă.
– Cum pregătiți firmele românești să se internaționalizeze?
Deoarece, până în prezent, în sistemul românesc de formare profesională nu a fost introdus niciun curs de formare privind internaționalizarea companiilor, proiectul IC&IC – „Concept Inovativ pentru Internaționalizarea companiilor“, a fost lansat în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții – Leonardo da Vinci – Transfer de Inovație 2008, cu scopul dezvoltării competențelor individuale și organizaționale și pen-tru a sprijini competitivitatea strategică și internațională a companiilor românești. Este vizată de asemenea și îmbunătățirea capacității de a face față schimbărilor mediului de afaceri și evoluției pieței forței de muncă în context internațional.
 Principalele obiective ale proiectului IC&IC se referă la implementarea programului inovativ pentru internaționalizarea companiilor și la îmbunătățirea calității muncii, bazate pe transferul dinamic și adaptarea curriculumului și a metodologiei proiectului „Consultanță pentru internaționalizare“, implementat cu succes în șapte țări europene, în cadrul unui proiect anterior de parteneriat Leonardo da Vinci, la contextul țării noastre, ținând cont de cerințele și nevoile specifice ale pieței românești.
Scopul și obiectivele sunt propuse de către Consorțiul proiectului, special creat pentru a conduce la implementarea cu succes a acestuia. Construcția Consorțiului se bazează pe competențele diverse și complementare ale partenerilor și pe experiența acestora, iar Consorțiul, ca un tot unitar, exprimă competențele decisive cerute pentru obținerea rezultatelor proiectului.
Cele mai importante rezultate sunt reprezentate de introducerea curriculumului inovativ pentru internaționalizarea companiilor în sistemul românesc de formare profesională și a metodologiei moderne de învățare (inclusiv e-learning), în concordanță cu nevoile specifice identificate, cultura și cerințele legate de noile roluri profesionale, necesare proceselor de internaționalizare.
IC&IC construiește legături între diferite contexte și forme de învățare, facilitând accesul către modalități individuale de învățare. Proiectul are impact atât asupra cunoștințelor indivizilor și dezvoltării abilităților în domeniul internaționalizării companiilor, cât și asupra dezvoltării strategice a firmelor românești. Acest proiect conferă posibilitatea companiilor de a cunoaște  caracteristicile mediului economic internațional, de a reacționa puternic la amenințările pieței, de a deveni mult mai dinamice și flexibile în vederea operării cu succes în acest context și va avea aplicabilitate asupra companiilor mari și mijlocii, dar și direct, asupra angajaților.
– Ce ne puteți spune despre metoda e-learning și care sunt partenerii dvs în acest proiect?
Introducerea metodei e-learning printre celelalte metode de învățare reprezintă nu numai o diversificare a acestora, ci și oferirea unei maniere flexibile de acces, la orice oră, la datele solicitate. Partenerii Formenerg în acest proiect sunt: Didagroup Network – Italia, companie cu peste 10 ani de experiență în formarea profesională, și FH Joanneum – Austria, universitate de științe aplicate, axată cu precădere pe segmentul management internațional. Proiectul oferă companiilor posibilitatea de a cunoaște trăsăturile economice ale piețelor internaționale, le învață să fie mai dinamice și mai flexibile nu numai pentru a rezista în condiții dificile, ci și pentru a deveni performante.
Companiile au început, într-un procent destul de mare, să conștientizeze faptul că învățarea pe tot parcursul vieții (Long Life Learning) nu trebuie să rămână doar un concept folosit în materialele publicitare, ci să devină o realitate a societății românești pentru ca viitorul să fie mai bun pentru noi toți.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.