Home Interviu Trei metode moderne de slăbit fără efort

Trei metode moderne de slăbit fără efort

DISTRIBUIŢI

O persoană obeză cu greu se mai poate integra în societate, își poate găsi un loc de muncă sau un partener de viață. Dar acestea sunt cele mai mici probleme ce pot apărea. Pentru că cele de sănătate sunt mult mai grave. Însă există operații chirurgicale care pot înregistra adevărate victorii în combaterea kilogramelor în plus. Doctorul Rubin Munteanu (foto), medic primar laparoscopie, specializat de ani buni în chirurgia obezității în cadrul Spitalului clinic Sf. Ioan din București, explică avantajele și dezavantajele inelului gastric, gastric sleev-ului și ale gastric bypass-ului.
Reporter: – Care sunt problemele cu care se confruntă cel mai des un obez?
Rubin Munteanu: – Obezitatea, afecțiune acceptată de Organizația Mondială a Sănătății, atrage după sine diabetul, probleme de hipertensiune arterială, probleme cardivascualare, dar și probleme respiratorii, dificultăți de integrare socio-profesională, dificultăți de găsire a unui partener de viață, probleme de fertilitate la femei și lista nu este nici pe departe de fi terminată. Numărul de bolnavi, în continuă creștere, ne palsează pe un surprinzător loc trei în Europa.
– Ce tratamente se pot aplica în cazul persoanelor cu un număr foarte mare de kilograme?
– Prevenția este cel mai bun tratament cu siguranță, dar atunci când o persoană a depășit un anumit număr de kilograme trebuie să facă eforturi personale de voință în așa fel încât să poată să reducă aportul caloric prin alimentație și să crească consumul prin exercițiu fizic, constant și susținut. Apoi e vorba de ajutorul specializat al medicilor nutriționiști, care tratează acești pacienți prin diete. Totuși, există un număr semnificativ de oameni care nu reușesc prin diete să dea jos kilogramele sau, odată ce le-au dat jos, le repun într-un timp foarte scurt. Pentru aceștia, soluțiile nechirurgicale nu sunt suficiente. Pentru ei, există metode chirurgicale care îi ajută în mod eficient să-și rezolve problemele.
– În ce stadiu al obezității intervine chirurgia?
– Trebuie să ținem cont de indicele de masă corporală, un lucru foarte ușor de calculat, raportul între greutatea exprimată în kilograme și pătratul înălțimii, exprimat în metri. În funcție de acest raport IMC, există: normoponderali, între 19 și 24; supraponderali, între 25 și 29; afectați de obezitate morbidă, între 30 și 39; cu obezitate morbidă, între 40 și 50; cu superobeziate morbidă, între 50 și 60; și cu super-superobezitate morbidă, peste 60. Pentru cei cu IMC peste 40, chirurgia este cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală, aspect dovedit și de nenumărate statistici pe plan mondial. În ultima vreme, chirurgia a cunoscut o dezvoltare extraordinară datorită rezultatelor. Deoarece se poate face prin laparoscopie, adică fără acea incizie mare la nivelul peretului abdominal, datorită acestui lucru, procedurile de chirurgie bariatrică câștigă un teren din ce în ce mai mare și pacienții beneficiază pe deplin de această chirurgie "de catifea".
– Care sunt metodele chirurgicale cele mai populare și ce presupun fiecare?
– Cel mai cunoscut este inelul gastric ajustabil, un dispozitiv care se plasează în jurul stomacului, în porțiunea lui superioară. Inelul este ajustabil, când pacientul a mai dat jos un număr de kilograme inelul mai poate fi strâns și așa mai departe, metoda adresându-se unui număr de pacienți pe baza unor criterii clar stabilite cu specialistul chirurg respctiv. Inelul gastric schimbă comportamentul alimentar al oamenilor, îi învață să mănânce atât cât îi trebuie organismului. După ce a devenit normoponderal, inelul se slăbește complet și pe parcursul unui an de zile se menține în organism, fără să fie ajustat. Sute de oameni au implantat un astfel de dispozitiv iar rezultatele sunt uimitoare. Un număr din ce în ce mai mare de români apelează la acest tip de operații, atât în țară, cât și în străinătate. În privința siguranței actului operator, rezultatele obținute în România în materie de statistică ne situează la aceleași cote cu cele din Europa. Alte metode sunt mai drastice, dar și mai eficiente. Printre ele se numără "gastric sleev", adică gastrectomia longitudinală, o procedură care îndepărtează 80-85 la sută din stomac. Stomacul are forma unei banane, are o capacitate mult redusă față de capacitatea inițială și deoarece se îndepărtează porțiunea fundică a stomacului, cea care secretă un hormon implicat în mecanismele de foame și sațietate, pacienților cu această procedură chirurgicală nu le este atât de foame. Ei pot consuma cantități mici de alimente la fiecare masă, porționate în 3-4 mese pe zi, aproape din toate alimentele (fără restricții alimentare majore) și pierd în greutate, ajungând normoponderale într-un interval de până la 2 ani. Există proceduri mai drastice, cum este "gastric bypass". Și acesta poate fi făcut pe cale laparoscopică, el asociază restricții alimentare prin crearea unui stomac mic și un procedeu de malabsorbție, prin șuntarea alimentelor care parcurg un circuit digestiv diferit față de anatomia normală. În acest fel, pacientul va mânca puțin, dar va și elimina o parte dintre alimentele nedigerare complet. Este o procedură cu un lung istoric în SUA, în anii '70. Alături de gastric sleev, reprezintă metodele radicale, dar eficiente de tratament al obezității morbide și al super-superobezității morbide.
– Care sunt limitele de vârstă pentru aceste intervenții?
– Pe plan mondial, sunt acceptate ca limite de vârstă 18-60, la toate metodele chiurgicale. Dar în lumea medicală, confruntându-se cu grave probleme la adolescenți, au început să fie montate inele și la vârste mai mici de 18 și chiar și celelalte proceduri, în anumite situații foarte bine definite, ar putea intra în considerare. Și chiar și la peste 60, dacă sănătatea permite o intervenție chirurgicală, dacă raportul risc-beneficiu este net în favoarea beneficiului, atunci se pot efectua aceste proceduri, inclusiv în România.
– Se poate aplica una dintre aceste metode chiar și la un copil de 10 ani?
– Pentru un copil de 10 ani, trebuie ajutorul unui nutriționist, al unui pediatru, dar și o consiliere a familiei și trebuie încercate toate metodele nechirurgicale o perioadă, pentru că acest copil este în creștere. Desigur, dacă are un număr excesiv de kg în plus, atunci o metodă reversibilă, cum este inelul gastric, poate intra în considerare. Cred totuși că este prea mic pentru o intervenție chirurgicală.
– La ce riscuri se supune un pacient?
– După cum bine se știe, orice metodă chiurgicală are anumite riscuri. Rolul oricărei echipe medicale anstezico-chirurgicale este să le evalueze. Pentru pacienții care sunt supuși unei intervenții, avem un protocol preoperator de investigații, care este extins uneori foarte mult, astfel încât să aflăm tot ceea ce are acest pacient ca și afecțiuni asociate, încât să le putem trata preoperator și astfel să evităm complicațiile. Unii pacienți au diabet, unii au greutăți foarte mari, peste 200 kg, alții sunt mari fumători, toți acești factori contribuie la creșterea acestor riscuri. Și amploarea intervenției chirurgicale este evident o chestiune care trebuie luată în considerare. Desigur, inelul gastric ajustabil e o procedură mai simplă și, în consecință, durata de spitalizare și riscurile sunt mai mici. Gastric sleev-ul și nu mai vorbim de gastric bypass-ul sunt proceduri mai complexe la care, evident, și riscurile sunt mai mari. Întotdeauna trebuie evaluat cu atenție acest raport risc-beneficiu.
– Care sunt pacienții care nu pot beneficia de astfel de operații?
– Sunt unii pacienți cu afecțiuni psihice majore. Aceste proceduri chirurgicale implică o colaborare cu medicul, implică niște restricții ulterioare. Pacienții care, de exemplu, suferă de demență, sunt exceptați de la aceste operații. Și alte afecțiuni medicale semnificative, cu un impact major asupra stării de sănătate pot contraindica boala la un anumit moment. De exemplu, afecțiunile cardiace extrem de severe. În cazul acesta, riscul depășește beneficiul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.