Home Legislație 320 milioane de euro costă strategiile pentru sănătatea europenilor

320 milioane de euro costă strategiile pentru sănătatea europenilor

DISTRIBUIŢI

Pe fondul crizei forței de muncă care afectează economia statelor europene, forurile de la Buxelles caută soluții, prin trasarea unor strategii integrate în domeniul sănătății publice. În intervalul 2008-2013, UE alocă pentru programele de sănătate peste 320 milioane de euro.

Studiile care au stat la baza elaborării strategiei pentru intervalul 2008-2013 arată că odată cu îmbunătățirea sănătății cetățenilor europeni s-au înregistrat și creșteri ale economiilor naționale și, implicit, a celei comunitare. Un raport al comisarului pentru protecția consumatorilor atestă că e mult mai ieftin ca țările europene să investească în serviciile de sănătate decât să reducă cheltuielile bugetare aferente acestui sector. Trebuie menționat și că evoluția demografică în spațiul UE este negativă. Companiile vest-europene acordă tot mai multă atenție mijloacelor prin care își pot motiva angajații care au împlinit vârsta de pensionare să rămână activi în muncă. Dacă acum majoritatea angajatorilor preferă tinerii, vom ajunge în câțiva ani în situația în care persoanele cu vârste mai înaintate să devină "vedetele" pieței muncii. În aceste condiții, o populație europeană sănătoasă este un element esențial pentru prosperitatea Uniunii. Strategia globală pe care mizează Comisia ia în calcul și soluții pentru tratamentul inegal acordat cetățenilor UE, migrația, mobilitatea angajaților din sectorul sănătății și a pacienților, riscurile de pandemii și de bioterorism, mondializarea și schimbările climatice. Obiectivele principale ale strategiei pentru intervalul 2008-2013 sunt îmbunătățirea nivelului mediu de sănătate al cetățenilor europeni, indiferent de vârstă, și protecția durabilă a acestora împotriva amenințărilor la adresa sănătății, cum sunt bolile transmisibile și bioterorismul. Soluțiile propuse de Comisie se referă la crearea unor sisteme de sănătate bazate pe tehnologia de vârf, mai sigure și mai dinamice, care să aibă la bază o cooperare mult mai strânsă între serviciile de sănătate ale statelor membre. Până în 2010, va fi elaborat un cadru de acțiune alcătuit din 18 priorități și va fi adoptată o declarație privind valorile fundamentale ale sănătății. Totodată, vor fi implementate măsuri de asistență în favoarea statelor membre în domeniul inovării și bolilor rare. Persoanele înaintate în vârstă vor beneficia de măsuri destinate să le îmbunătățească sănătatea. Măsurile adoptate de Comisie prevăd și acte privind siguranța transplantului de organe și schimbul de cunoștințe.
Cel de-al doilea program comunitar de acțiune pentru asigurarea sănătății cetățenilor europeni va intra în vigoare la 1 ianuarie 2008, fondurile alocate fiind de peste 320 de milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.