Începând cu 15 septembrie 2008, statele membre sunt obligate să folosească un vocabular comun privind achizițiile publice. Scopul deciziei Comisiei Europene este de a unifica referințele folosite de entitățile și autoritățile contractante pentru descrierea obiectului achiziției.
Ultimele modificări ale vocabularului comun privind achizițiile publice (CPV) s-au produs în 2004. Realitățile pieței au impus ca structura, codurile și descrierile CPV să fie adaptate sau modificate, din nou, la finalul anului trecut. Noile prevederi se aplică sistemului electronic de achiziții publice, indiferent de natura lor, de la cele din sectoarele apei și energiei, la cele din transporturi și servicii poștale. Chiar și domeniile considerate speciale, cum este sistemul de apărare, vor trebui să aplice coduri noi pentru clasificarea echipamentelor și serviciilor militare, mai ales că vechile coduri nu acopereau cercetarea și tehnologia militară de ultimă generație. Având în vedere evoluția pieței și necesitățile utilizatorilor, a fost modificat și vocabularul suplimentar, care cuprinde acum caracteristici ale produselor și ale serviciilor.
CPV cuprinde un vocabular principal și un vocabular suplimentar. Vocabularul principal se bazează pe o structură ramificată de coduri de până la nouă cifre, cărora le corespunde o denumire care descrie produsele, lucrările sau serviciile care reprezintă obiectul contractelor de achiziție. Codul numeric cuprinde 8 cifre, subdivizate.Vocabularul suplimentar este compus dintr-un cod alfanumeric, căruia îi corespunde o denumire care permite efectuarea de precizări suplimentare privind natura sau destinația specifică a bunurilor care urmează a fi achiziționate. De exemplu, tutunul neprelucrat va avea codul 03112000-9, iar aparatele și accesoriile de diagnosticare și de radiodiagnosticare 33124000-5.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane