Home Life 1 miliard de oameni pe întuneric

1 miliard de oameni pe întuneric

DISTRIBUIŢI

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Evenimentul Ora Pământului a ajuns la cea de-a patra ediție, prima având loc la Sydney – Australia, la 21 martie 2007, când 2,2 milioane de case și sedii de companii stingeau luminile. Prin acest eveniment se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut între 2,1% și 10,2% în acea oră.
România se alătură pentru a doua oară campaniei globale Earth Hour (Ora Pământului), până acum cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. Organizatorii  WWF-România invită românii să stingă lumina pe 27 martie, între orele 20.30 și 21.30.
Peste 1.000 de orașe din 115 țări sunt așteptate să participe. Orașele din România care s-au înscris pe lista oficială Earth Hour sunt: Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buftea, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Giurgiu, Iași, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timișoara, Tulcea, Vaslui. Lumina se va stinge o oră și la Băile Govora, Băile Olănești, Călimănești și Horezu. Lista este deschisă.
Și Bucureștiul se va număra printre capitalele lumii care vor stinge luminile în semn de susținere a cauzei Earth Hour. Clădirea care consumă tot atâta curent electric cât un cartier de locuințe, Palatul Parlamentului, se va cufunda în beznă timp de o oră. Același lucru se va întâmpla și cu Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Național București, Muzeul Național de Artă, alături de zeci de sedii de companii. Faptul că Dispeceratul Energetic Național a anunțat că anul trecut s-a înregistrat o reducere de energie de 100-150 megawați în acea oră, echivalentul a aproximativ un milion și jumătate de becuri, poate fi un argument pentru ca fiecare dintre noi să participe? Pare o metodă lipsită de efort prin care poți arăta că-ți  pasă de soarta planetei. E un gest simbolic prin care, timp de 60 de minute, oricine se poate simți ecologist, fără să fie nevoit să schimbe de fapt nimic din modul lui de viață. Adepții stingerii sincronizate a luminii susțin că numai când e întuneric în oraș se văd stelele cu adevărat și apoi se găsesc atâtea lucruri de făcut când nu mai ești, fie și pentru o singură oră, robul tehnologiei. Mai simplu, n-ai nimic de pierdut.
De cealaltă parte, scepticii susțin că energia economisită într-o oră e neglijabilă. Scepticii nu pot fi atinși de inițiative mărunte, ei invocă mereu probleme mari și înfierează ignoranța față de ele. Adepții Orei Pământului ar face bine să se apuce de o manevră ecologistă mai serioasă, cum ar fi: plantatul copacilor, strânsul gunoaielor etc. Și asta poate fi discutabil. Strânsul gunoaielor, la rândul lui, poate fi degeaba, întrucât cei care murdăresc sunt mult mai mulți. Și tot așa. Ecologia este considerată de Vatican ca fiind religia noului mileniu. Chiar dacă același Vatican și-a făcut canal de Youtube pentru a ține pasul cu vremurile și admite existența extratereștrilor pacifiști în comuniune cu natura, e posibil să considere această campanie o simplă activitate de PR sau o manifestare de-a dreptul păgână.
Rămâne la aprecierea fiecăruia dacă socotește utilă sau nu participarea la acest eveniment, care speră să anime un miliard de simpatizanți. Asta dacă nu se va întâmpla ca în 2009, când microbiștii autohtoni, oricât de ecologiști ar fi fost, aveau de urmărit meciul România-Serbia, programat la aceeași oră.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.