La vârste la care principala preocupare a celor mai mulți copii este să se joace, copiii-minune învață limbi străine complexe și studiază domenii puțin cunoscute, de unde și reușitele ulterioare, rămase în istorie. După cum arată Business Insider, citat de ziare.com, iată zece dintre cei mai inteligenți copii din istorie:
1. Wolfgang Amadeus Mozart – compozitor la 6 ani
La vârsta de 3 ani, Mozart cânta la clavecin, iar până la 6 ani a scris prima lui compoziție muzicală. Aceasta a fost urmată de prima simfonie, la 8 ani, și de prima lui operă, la 12 ani. Născut în Austria, în 1756, Mozart cânta deja la Curtea imperială din Viena la 6 ani, fascinând cu talentul său. La 14 ani s-a stabilit în Italia, iar la 35 de ani a murit, lăsând în urmă peste 600 de compoziții muzicale.
2. William Rowan Hamilton – vorbea mai multe limbi până la 5 ani
Născut în Irlanda în 1805, William Rowan Hamilton și-a arătat abilitățile intelectuale de la o vârstă fragedă, reușind să stăpânească latina, greaca și ebraica până la 5 ani. Până la 13 ani, viitorul matematician cunoștea 13 limbi diferite, printre care și sanscrita, araba, italiana și dialecte indiene.
A fost numit profesor de astronomie, director al Observatorului Dunsink și astronomul regal al Irlandei în timp ce încă era student. A murit în 1865.
3. Pablo Picasso – cel mai mare artist al secolului XX
Născut în Spania în 1881, Picasso a început să picteze devreme, cu sprijinul tatălui sau, artist și el, iar până la 15 ani prima lui mare pictură în ulei, „The First Communion“ (Prima Comuniune), fusese deja expusă în Barcelona.
La începutul secolului XX, Picasso a înființat (alături de Georges Braque) mișcarea cubistă. Tehnica și stilul lui s-au schimbat adesea pe parcursul vieții. A murit în Franța în 1973.
4. William James Sidis – cel mai inteligent om din lume?
Considerat de unii a fi cel mai inteligent om care a trăit vreodată (alții îl consideră doar cel mai deștept din secolul XX), William James Sidis a avut un IQ de 250-300. La 11 ani a stabilit un record mondial ca fiind cea mai tânără persoană admisă la prestigioasa Universitate Harvard. Cinci ani mai târziu a absolvit „Magna cum laude“.
5. Robert James Fischer – cel mai mare jucător de șah
La 14 ani, Robert „Bobby“ Fischer a câștigat Campionatul Mondial de Șah, devenind cel mai tânăr câștigător al acestui titlu. La 15 ani a stabilit un alt record, după ce a ajuns cel mai tânăr grandmaster internațional al tuturor timpurilor. Iar de-a lungul carierei în șah a mai stabilit și alte recorduri. Robert James Fischer a murit în Islanda în 2008.
6. Shakuntala Devi – „omul-calculator“
Născută în 1939 în Bangalore, India, Shakuntala Devi a fost poreclită „omul-calculator“ datorită capacității sale de a face calcule foarte complicate rapid, fără ajutorul unui aparat. Ea și-a demonstrat calitățile matematice la Universitățile Mysore și Annamalai, unde a studiat în copilărie. Talentul ei a fost menționat și în Cartea Recordurilor de mai multe ori, o dată pentru că a găsit rădăcina cubică a numărului 332.812.557 în doar câteva secunde, iar altă dată pentru că a extras, tot fără ajutor, a 23-a rădăcină dintr-un număr de 201 cifre.
7. Kim Ung-Yong – la 3 ani studia fizica la o universitate
La vârsta de 3 ani, Kim Ung-Yong a început să ia cursuri de fizică la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud, ca invitat. Până la 8 ani, el a fost invitat de NASA să studieze în Statele Unite. Născut în 1962, Kim Ung-Yong este trecut în Cartea Recordurilor ca având cel mai mare IQ, de 210. Acest copil-minune a început să vorbească la doar patru luni, iar doi ani mai târziu el putea să citească în japoneză, coreeană, germană și engleză.
8. Sufiah Yusof – de la geniu la prostituată
În 1997, când avea 13 ani, Sufiah Yusof a fost acceptată la Oxford pentru a studia matematica. După câțiva ani, ea a dispărut din apartamentul ei, iar ulterior a fost găsită lucrând ca chelneriță într-un Internet cafe. Ea a spus atunci că presiunea intensă a părinților de a avea succes a împins-o să fugă. În 2003 a încercat să revină la studii, dar în 2004 s-a măritat și nu a mai terminat ce a început. Mariajul ei a durat doar 13 luni, iar în 2007 a fost găsită lucrând ca prostituată. În prezent ea lucrează ca asistent social.
9. Akrit Jaswal – chirurg la 7 ani
Născut în 1993, Akrit Jaswal a devenit cel mai tânăr medic și student la universitate din India. Jaswal, care a ajuns chirurg la doar 7 ani, are un IQ estimat la 146.
10. Kathleen Holtz – avocată la 18 ani
Kathleen Holtz a început să studieze la o universitate din Los Angeles la 10 ani și a absolvit „Magna cum laude“, obținând o diplomă în filozofie. La 15 ani a început să studieze avocatura și a devenit cel mai tânăr avocat din California, la 18 ani, în 2007. Media de vârstă la care oamenii iau un examen de barou este 30.