Apar multe studii legate de ce îi face pe copii mai fericiți, ce model de părinte funcționează cel mai bine și care sunt lucrurile care le pot face pe familii mai fericite. Barking up the wrong tree, un website cu peste 100.000 de utilizatori, care furnizează studii, sondaje și interviuri cu experți pentru cele mai importante publicații din SUA, a realizat o listă cu 10 lucruri care îi ajută pe copii mai întâi la școală, mai târziu în viață.
1.Lecțiile de muzică. Un studiu arată că un grup de copii care au urmat lecții de muzică și-au mărit coeficientul de inteligență.
2.Ideea că sportul ar dăuna inteligenței doar pentru că petreci o parte din timp pe teren este doar un mit. În realitate, sportul îmbunătățește memoria, te face mai eficient în folosirea timpului, te ajută să te odihnești mai bine. Un studiu arată că cei care fac sport regulat au o capacitate de a reține cuvinte noi mai mare decât a sedentarilor. Un altul, arată că după 3 luni de sport regulat, porțiunea de creier responsabilă cu memoria și învățarea este cu 30% mai bine irigată decât în perioada de dinaintea programului de exerciții.
3.Nu îi citi copilului, citește împreună cu el, chiar dacă de-abia a învățat să citească.
4.Asigură-te că doarme suficient. Un studiu publicat pe Nurtureshock arată că o oră de somn în minus este echivalentă cu pierderea a doi ani de dezvoltare cognitivă.
5.Coeficientul de inteligență nu valorează prea mult dacă nu e secondat de autodisciplină. Charles Duhigg explică asta în cartea sa „Puterea obișnuinței: de ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”. El demonstrează faptul că tinerii cu coeficient ridicat de inteligență au avut mai puțin succes la școală și mai puține șanse de angajare decât cei harnici și determinați.
6.Învățarea este un proces activ, continuu. Paradoxal, jocurile pentru antrenarea creierului (braintraining games) nu îi ajută cu nimic pe copii. Sunt voci care spun chiar că acestea fac mai mult rău. Cu cât se uită mai mult la asemenea dvd-uri, cu atât rămân în urma celor care nu joacă deloc acest gen de jocuri. Eplicația ar fi faptul că este un gen de învățare pasivă, nu activă. Creierul nostru este antrenat să învețe făcând, nu auzind despre aceste lucruri. Regula învățării spune că trebuie să aloci asimilării cam 30% din timp, restul de 70% urmând să testezi ce ai reținut.
7.Din când în când, dulciurile fac bine. Sunt studii care arată că dietele bogate în carbohidrați, zaharuri, dăunează procesului de învățare. E adevărat, e grozav să mănânci sănătos, dar câte ceva dulce din când nu strică.
8.Un copil fericit înseamnă un adult împlinit, de succes, cu un salariu mai mare.
9.Datele genetice moștenite de la părinți se pare că sunt decisive pentru copil, în timp ce modul cum e crescut contează prea puțin. Malcolm Gladwell a venit cu această teorie în urma analizei unui grup de copii în comparație cu un altul, de copii adoptați. Aceștia din urmă aveau prea puțin în comun cu părinții care i-au crescut, educat timp de 18 ani și mult mai mult cu părinții biologici. Totuși, aceasta e doar o teorie. Un studiu realizat la Colegiul Dartmouth arată cât de importantă este însă influența unui coleg de cameră cu rezultate bune asupra unuia mai slab la învățătură.
10.Ai încredere în copil, în alegerile lui. Specialiștii spun că dacă un profesor le spune unor copii că sunt mai buni, ei chiar devin mai buni, chiar dacă aceștia au fost aleși la întămplare, fără nicio legătură cu rezultatele lor.
Ca o notă de final însă, toți sunt de acord că inteligența nu e totul. Fără decență, empatie, inteligența extremă poate fi înspăimântătoare.
Sursa: http://www.bakadesuyo.com/
Foto: imgarcade.com