Mai ales într-o perioadă de recesiune, și din păcate mai cu seamă în perioada sărbătorilor, oamenii tind să fie mai deprimați.
Dacă ai o depresie și, în special, dacă suferi de tulburare bipolară, strategiile pe care le poți aplica fără costuri nu sunt un înlocuitor al ajutorului profesional (tratament, psihoterapeuți). Însă dacă deja iei antidepresive sau mergi la ședințe terapeutice, ele te pot ajuta, potrivit Health.com, citat de ziare.com. Iată ce trebuie să faci:
1. Nu te învinovăți
Acesta este cel mai simplu și ieftin lucru pe care îl poți face împotriva depresiei și eficient deopotrivă. Trebuie să te străduiești să accepți că asta este ca și o boală fizică, precum diabetul sau cancerul, care cere atenție, îngrijire și pentru care nu ai de ce să te învinovățești.
2. Vorbește despre ea
Nu este ușor, dar să vorbești cu persoane mai apropiate sau chiar cu străini despre depresia ta este mai bine decât să ții secret și să te izolezi. E drept că nu toți pot înțelege prin ce treci, însă măcar te pot susține și te pot ajuta să cauți soluții.
3. Fă exerciții fizice în mod regulat
S-ar putea să ți se pară ultimul lucru de care ai chef, însă, cu puțin efort, îți vei da seama că mișcarea îți dă o stare de bine chiar și când ești deprimat. Un studiu a demonstrat că 30 de minute sau mai mult de exerciții intense, făcute regulat, ameliorează simptomele depresiei.
În plus, pacienții care au participat la un alt studiu, care au lucrat tot periodic pe o bandă de alergare sau o bicicletă staționară timp de 12 săptămâni, au observat o reducere a severității simptomelor cu aproximativ 50%.
4. Amână deciziile importante
Depresia poate afecta percepția și judecata, astfel că este mai înțelept să amâni hotărârile care vor avea un impact major asupra vieții tale până atunci când îți vei reveni.
În această perioadă, negativismul este mai accentuat, chiar dacă poate nu ești conștient de asta. De aceea este mai bine să lași pe mai târziu deciziile importante din viața sentimentală sau din carieră.
5. Ai grijă de sănătatea ta
Atunci când te simți deprimat poți avea tendința de a neglija alte probleme ale sănătății sau de a nu te mai îngriji ca înainte, ceea ce înrăutățește simptomele depresiei.
În plus, între aceasta și alte boli, cum ar fi diabetul sau afecțiunile de inimă, există o dublă legătură: pe de o parte acestea din urmă agravează o depresie, iar pe de altă parte, persoanele care suferă de acestea sunt mai predispuse la depresie.
6. Menține o rutină zilnică
Străduința de a avea o rutină zilnică este importantă pentru cei care luptă cu depresia. Indiferent de ce activități ai într-o zi, încearcă să le realizezi cam în aceeași perioadă a zilei. Orice ai face, de la spălat vase până la plimbat, te ajută să eviți tendința de a „boli“, care face mai rău.
7. Ai grijă să mănânci cât mai sănătos
Ceea ce mănânci influențează și creierul, nu doar restul corpului, astfel că, mai ales când ești deprimat, este important să consumi alimente cât mai sănătoase, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume și proteine.
Carbohidrații complecși și vitamina D ajută la creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător asociat cu buna dispoziție. De asemenea, ajută și acizii grași omega-3, găsiți în pește gras, precum somonul și macroul.
8. Evită alcoolul și drogurile
Multe persoane au tendința de a consuma alcool atunci când sunt deprimate sau chiar droguri, dar acest lucru este periculos mai ales dacă iei antidepresive. Un pahar de vin băut ocazional cel mai probabil nu îți va face rău, însă consumul trebuie limitat, iar drogurile – evitate total.
9. Încearcă să dormi bine
Depresia și lipsa de somn merg adesea mână în mână, insomnia fiind întâlnită la multe persoane depresive. Tocmai de aceea este important să te străduiești să ai un interval anume pentru somn, același în fiecare zi.
10. Nu te supraîncărca
Stresul și supraîncărcarea, epuizarea, sunt deseori factori declanșatori ai depresiei. De aceea, este esențial să le eviti pe cât posibil, atât pentru a preveni apariția acesteia, cât și pentru a o combate.