Home Life 700 de șoferi au rămas fără carnet pentru neacordare de prioritate pietonilor

700 de șoferi au rămas fără carnet pentru neacordare de prioritate pietonilor

DISTRIBUIŢI

De la începutul anului s-au înregistrat un număr de 17 morți și 150 de răniți, toți accidentați pe trecerea de pietoni, infor­mează Poliția Română.
Acțiunea demarată zilele trecute de forțele de ordine din principalele orașe reședință de județ a avut ca scop verificarea modului în care sunt respectate dispozițiile legale referitoare la acordarea priorității de trecere a pietonilor de catre șoferi.
Pe timpul acțiunii nu a fost înregistrat niciun accident ca urmare a neacordarii priorității pietonilor angajați în traversare prin locuri marcate și semnali­zate corespunzător, spune Poliția Română.
Prioritatea la trecerea de pietoni este obligatorie, nu facultativă!
Din sumedenia de procese verbale reținem totuși faptul ca multe din ele nu au o bază legală, legea fiind interpretată diferit, de la agent la agent.
„Mergeam regulamentar pe raza localității Afumați și am fost trași pe dreapta de o mașină a poliției rutiere.
După ce am prezentat actele, mi s-a reținut permisul pentru neacordare de prioritate de trecere a pietonilor aflați în traversare.
Problema este că pietonul despre care zic polițiștii că se afla în traversare era pe trecerea de pietoni dar pe sensul celălalt de mers nu pe sensul nostru.“
Astfel de cazuri sunt dese, legea fiind răstălmăcită după bunul plac al oamenilor de legii.
În lege se prevede:
„Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
h) pietonului care traver­sează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
Abuzul în serviciu este o infracțiune, iar competența cer­cetării unei asemenea fapte, luând în considerare și calitatea presupusului făptuitor, revine Parchetului de pe lângă tribu­nalul competent teritorial, în situația dată, Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Împotriva procesului verbal de contravenție se poate face plângere contravențională în termen de 15 zile de la data înmânării (dacă l-ați semnat) sau de la comunicarea prin poștă.
Plângerea contravențională are ca efect principal sus­pendarea executării. Plân­gerea suspendă și exe­cutarea sancțiu­nilor complementare.
 
Parmac Lucian

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.