Home Life Accesul la Internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental

Accesul la Internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental

DISTRIBUIŢI

Aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, consideră accesul la Internet un drept fundamental, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piață GlobeScan, la cererea BBC World Service, informează BBC News Online. Studiul, realizat pe un eșantion de 27.000 de adulți, din 26 de țări din întreaga lume, indică faptul că oamenii susțin accesul la Internet. Potrivit studiului, 87% dintre respondenți consideră accesul la Internet „un drept fundamental al oamenilor“. Peste 70% dintre internauții care au participat la sondaj au declarat că sunt de părere că trebuie să aibă acces la Internet.
Circa 79% dintre cei chestionați au declarat că sunt de acord cu descrierea accesului la Internet ca un drept fundamental. Respondenții din țări precum Mexic, Brazilia și Turcia sunt cei care au susținut cel mai ferm ideea accesului la Internet ca un drept fundamental.
În Coreea de Sud, țara care are cel mai mare număr de gospodării cu acces la Internet din lume, s-a înregistrat cel mai mare număr de internauți (96%) care sunt de părere că Internetul este un drept fundamental. Aproape toți locuitorii acestei țări au acces la Internet de mare viteză.
Studiul a mai dezvăluit faptul că Internetul a devenit rapid o parte importantă din viața oamenilor din foarte multe țări. În Japonia, Mexic și Rusia, trei sferturi dintre respondenți au declarat că nu s-ar descurca în viața de zi cu zi fără el.
Majoritatea participanților la studiu sunt de părere că Internetul are un impact pozitiv asupra vieții lor, aproape patru din cinci respondenți precizând că el le oferă libertate.
Totuși, mulți dintre utilizatorii de Internet și-au exprimat îngrijorarea față de delictele online precum frauda, încălcarea dreptului la confidențialitate sau în privința conținuturilor violente sau explicite.
Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor din Japonia, Coreea de Sud și Germania au declarat că nu simt că își pot exprima părerile în siguranță în mediul online, în timp ce respondenții din Nigeria, India și Ghana au încredere că se pot exprima liber pe Internet.

Acces universal

Țări precum Finlanda și Estonia au decis prin lege: accesul la Internet face parte din drepturile fundamentale ale omului. Organisme internaționale precum ONU militează, de asemenea, pentru un acces universal la Internet.
„Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternică sursă de informație care a fost creată vreodată“, a declarat Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU).
Potrivit lui Toure, guvernele trebuie să vadă Internetul „ca pe un element de infrastructură, la fel ca drumurile, deșeurile sau apa“.
„Am intrat într-o societate a cunoașterii și toată lumea trebuie să poată participa“, a mai spus el.
Studiul mai indică faptul că nu există o viziune unitară în ceea ce privește posibilitatea ca guvernele să supravegheze unele aspecte ale Internetului.
Respondenții din Coreea de Sud și Nigeria au declarat că guvernele nu ar trebui să reglementeze în niciun fel utilizarea Internetului, în timp ce majoritatea internauților din China și din țările europene nu au fost de aceeași părere. În Marea Britanie, 55% dintre respondenți au declarat că guvernul ar trebui să introducă niște reguli pentru conținuturile de pe Internet.
Recent, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o reglementare care susține că orice măsură luată de statele membre care ar putea afecta accesul cetățenilor la Internet „trebuie să respecte drepturile fundamentale și libertatea cetățenilor“. De asemenea, legislația UE prevede că locuitorii din statele membre au dreptul la „o procedură corectă și imparțială“, înainte de a le fi limitat accesul la Internet.
De asemenea, oficialii Uniunii Europene doresc un acces universal la Internetul de mare viteză. Totuși, la fel ca multe alte state din întreaga lume, țările membre UE au o problemă cu livrarea de servicii de Internet de mare viteză în zonele rurale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.