Opere semnate de cei mai bine vânduți artiști români contemporani la nivel internațional, incluși în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, se scot la licitație.
Reprezentativi pentru arta contemporană românească și preferați ai colecționarilor, Adrian Ghenie și Andrei Cădere au înregistrat recorduri impresionante de-a lungul timpului.
În ultimii ani, creația lui Adrian Ghenie s-a ridicat la standardele pieței internaționale, ultima operă semnată de acesta, „The Death of Charles Darwin”, a fost vândută luna trecută într-o licitație Sotheby’s la Hong Kong pentru 6 milioane de euro. În cadrul licitației Adrian Ghenie este prezent cu două lucrări – „The Knight of Death”, (foto stânga) un cavaler al Apocalipsei contemplând o lume care se autodistruge.
Opera, ce aparține unui ciclu din 2000, expusă inițial la Centrul Cultural Sindan din Cluj, are un preț de pornire de 30.000 de euro.
Cea de-a doua lucrare este un portret fantezist dedicat scriitorului american Edgar Allan Poe, în tehnica cromolitografierii unui colaj, și are un preț de pornire de doar 1.000 de euro. Opera face parte din ciclul „Nevermore”, dedicată poemului „The Raven”, publicat de Poe în 1845.
Andrei Cădere, celebru artist polono-româno-francez, una dintre cele mai importante figuri ale artei conceptuale, prezent cu opere în mari muzee europene, între care Muzeul de Artă Modernă „Georges Pompidou” de la Paris sau faimosul „Tate” din Londra, a fost recent adjudecat, în 2020, la 420.000 de euro, pentru opera „A1200030”, în cadrul unei licitații organizate de De Vuyst.
Autorul faimoaselor toiege sculptate și pictate este prezent și în cadrul licitației cu pictura „Pădure”, (foto sus dreapta) ce are un preț de pornire de doar 6.000 de euro. Opera provine din colecția pictorului Ovidiu Caius Pascu, prieten al lui Cădere și autor în acea perioadă al unei picturi riguros geometrice, apropiate de stilistica lui Cădere.
Expoziția celor aproape 200 de lucrări de artă contemporană poate fi admirată, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane