Home Life Alimente care alungă oboseala

Alimente care alungă oboseala

DISTRIBUIŢI

Dacă te simți sleit de putere după ce mănânci, dacă te ia somnul, înseamnă că nu consumi ceea ce trebuie. Dacă treci printr-o perioadă stresantă, în care ești privat de somn, ar trebui să știi că există alimente care să te pună pe picioare și să-ți ofere energia de care ai nevoie.
Tot ce trebuie să faci este să alegi alimentele care eliberează energie treptat, oferindu-ți combustibil pentru mai mult timp, și nu pe cele bogate glicemic, cu efect imediat, dar care te lasă secătuit de puteri la puțin timp după ce le-ai consumat, scrie ziare.com.
Vestea bună e că se poate lupta cu senzația de oboseală cu fiecare mușcătură. MSN a alcătuit o listă de alimente ușor de digerat și bogate în nutrienți, care te pot ajuta în această situație.

Iaurt

Deși ai putea fi tentat să îl consideri mai degrabă un desert, la cât de cremos și savuros este, în realitate iaurtul este o masă în toată regula, grație energiei oferite de proteine.
De ce funcționează: datorită texturii sale, organismul îl procesează mult mai rapid decât pe un aliment solid, ceea ce îl transformă într-o excelentă sursă de energie. Deși efectul e instantaneu, este de durată, mulțumită proteinelor, care rămân în organism mai mult decât carbohidrații, spre exemplu.
Iaurtul conține și probiotice, bacterii benefice care contribuie la sănătatea intestinelor, ajutând și la eliminarea celor nocive.
Când să îl consumi: oricând. Este o excelentă gustare de după-amiază, care reface depozitul de energie, poate fi folosit în loc de dressing pentru salată sau la desert, în combinație cu fructe. Consumă-l dimineața, la micul dejun, cel puțin de 3 ori pe săptămână, pentru o digestie mai bună.

Spanac

Spanacul abundă în nutrienți care ne ajută să funcționăm la capacitate maximă. Nu doar fierul conținut îl face special, dar și magneziul, potasiul și vitaminele B.
De ce funcționează: fierul joacă un rol important în lupta cu oboseala, asigurând energie organismului prin oxigenul care ajunge la celule și le asigură o funcționare optimă. Fără suficient oxigen, celulele funcționează mai greu sau chiar deloc.
Carența de fier poate avea ca urmare oboseala fizică și mentală, ori chiar anemia. Simptomele anemiei includ oboseala, lipsa energiei, slăbiciunea, problemele de concentrare, apatia, insomniile și lipsa apetitului.
Magneziul joacă și el un rol vital când vine vorba de energie. Este implicat într-o multitudine de reacții în organism și afectează direct sistemul cardiovascular, digestiv și nervos, mușchii, rinichii, ficatul și creierul.
Ca și magneziul, potasiul ajută mușchii și nervii să funcționeze. Carența poate apărea atunci când suntem deshidratați, indiferent de cauze. Simptomele carenței de potasiu sunt mușchii slăbiți, stările de confuzie și oboseală.
Când să îl consumi: ideal ar fi la fiecare masă, în fiecare zi, dar oricând îți amintești este bine. Datorită gustului său nu foarte pronunțat, poate fi adăugat în aproape orice.

Nuci, alune și semințe

Dense în nutrienți, acestea abundă în proteine de bună calitate și acizi grași omega 3. În funcție de ce alegi, vei avea parte, cel mai probabil, de mangan, magneziu, fosfor, fier, cupru, riboflavin, vitaminele B1, B2, B5, B6 și triptofan.
De ce funcționează: semințele de dovleac, alunele, migdalele, nucile, toate sunt o sursă foarte bună de magneziu, care luptă cu oboseala resimțită în mușchi. Triptofanul care se găsește în semințe, nuci și arahide luptă cu oboseala emoțională și te ajută să poți dormi, ceea ce îți va liniști și psihicul.
În plus, proteinele sunt transformate în energie care ajunge pentru mai mult timp.
Ce face însă nucile și semințele atât de speciale este cantitatea mare de acizi grași omega 3, grăsimi esențiale, singurele pe care organismul le cere. Nu numai că scad nivelul glicemic al alimentelor, dar sunt și o sursă superioară de energie, ele zăbovind în stomac mai mult decât carbohidrații și proteinele.
Când să le consumi: o doză zilnică este ideală. În cazul nucilor, semințelor etc., totul stă în moderație. Fă-ți pachete mici pe care să le iei cu tine la muncă, în mașină, pentru a nu fi tentat să recurgi la alimente de care în mod normal nu te-ai atinge. O porție înseamnă cât ai cuprinde în căușul palmei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.