Dacă somnul îți este agitat sau reușești să adormi cu greu, trebuie să îți faci lista neagră a alimentelor care nu te lasă să dormi. Lângă ea, merită pusă și o listă cu alimente care favorizează somnul.
Uneori, oamenii nu conștientizează cât de importantă este influența alimentelor asupra organismului și asupra ciclului somn-veghe. Bunica, spre exemplu, ne spunea că un pahar cu lapte cald ne poate ajuta să dormim.
Dacă nu o mai credem acum, e cazul să ascultăm oamenii de știință care spun că lactatele conțin tiptofan, un aminoacid care ne îndeamnă la somn. La fel și bananele, carnea de pui, ovăzul și mierea, arată WebMd, citat de ziare.com.
Alte alimente care te pot trimite rapid la culcare sunt cele care conțin carbohidrați: acestea cresc nivelul de triptofan din sânge, ducând la somn. Seara sunt ideale: un bol cu cereale cu lapte, iaurt cu biscuiți sau pâine cu brânză.
Insomnia poate fi învinsă cu ajutorul dietei, însă nu e cazul să mănânci peste măsură. Senzația de somn pe care o ai după o masă îndestulătoare poate fi înlocuită, dacă faci excese, cu indigestia și dureri care nu te lasă să dormi.
Dacă vrei un somn liniștit, e cazul și să renunți la fast-food. Studiile au arătat că, pe lângă faptul că îngrașă, mâncarea fast-food duce la tulburări ale somnului. Asta înseamnă evitarea mâncărurilor care au exces de sare, zahăr și grăsimi.
Cafeina este, de asemenea, de evitat înainte de culcare: însă nu doar cafeaua conține cafeină, ci și sucurile acidulate, ciocolata și ceaiul, iar acestea nu ar trebui consumate după prânz.
Alcoolul dă uneori o senzație de somn, însă cei care consumă alcool au un somn agitat, cu treziri repetate, coșmaruri și, să nu uităm, dureri de cap dimineața. Și nicotina, deși uneori le dă fumătorilor calmul de care au nevoie, poate deranja somnul: e de evitat să fumezi înainte de culcare.
Nici alimentele condimentate nu fac bine somnului: acestea pot duce la o senzație de disconfort, în condițiile în care, noaptea, sistemul digestiv își încetinește activitatea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane