Există alimente care te feresc de diabet, cancer sau probleme de inimă, alimente care îți fortifică sistemul imunitar, care îți fac pielea mătăsoasă sau te ajută să slăbești ori să-ți menții greutatea. Totul e să știi proprietățile fiecăruia și să acționezi în consecință, conform „Prevention“.
Ouăle
Gălbenușul de ou este plin de nutrienți esențiali, dar nu foarte accesibili, care te ajută să previi cancerul de sân. În plus, conține antioxidanți care previn instalarea cataractei. Chiar dacă mulți se feresc de ouă gândindu-se că ele nu fac decât rău inimii, în realitate sunt sănătate curată. Totuși, cei care au probleme cu inima ar trebui să se limiteze la unul sau două ouă pe săptămână. Restul, pot consuma chiar și câte un ou zilnic; studiile au arătat că nu există risc de stop cardiac sau de atac cerebral.
Iaurt
Este excelent ca resursă de calciu, fiind și bogat în bacterii care întăresc sistemul imunitar. Optează pentru iaurtul simplu pentru că are de două ori cantitatea de proteină conținută de cel dulce, iar un sfert dintre femei nu au parte de cantitatea optimă de calciu pe zi.
Lapte fără grăsimi
Studiile au arătat că laptele e bun nu doar pentru calciul conținut, necesar oaselor, ci și pentru capacitatea sa de a lupta cu grăsimile. O cercetare recentă realizată de Universitatea Tennessee a arătat că persoanele obeze care au urmat o dietă săracă în calorii, dar bogată în calciu, au pierdut cu 70% mai mult în greutate decât cei care au avut parte doar de o dietă săracă din punct de vedere caloric.
Vitamina D din lapte nu numai că ajută organismul să absoarbă calciul, dar este și un nutrient în toată regula. Iar un nivel adecvat de vitamina D reduce riscul apariției bolilor cardiace și a câtorva tipuri de cancer, înlătură durerea și chiar previne depresia.
Carne de vită
Este una dintre cele mai bune surse de fier, care se absoarbe și foarte ușor de către organism. Nu uita că un deficit de fier poate duce la anemie. Chiar și numai 30 de grame de carne de vită zilnic pot face diferența. În plus, carnea de vită abundă în zinc (deficitul de zinc, chiar și minor, dă probleme de memorie) și complexul de vitamine B, care îți ajută organismul să transforme hrana în energie.
Fasole
E greu de imaginat un aliment mai complex și mai hrănitor decât fasolea. O singură ceșcuță de fasole gătită oferă 17 grame de fibră. Conține, de asemenea, proteine și zeci de nutrienți de care majoritatea femeilor duc lipsă, cum ar fi calciul, potasiul și magneziul. Studiile leagă consumul de fasole de un risc redus al bolilor de inimă, diabet de tip 2, hipertensiune și cancer la sân sau colon. Specialiștii recomandă aproximativ 3 cești de fasole gătită pe săptămână.
Nuci și migdale
30 de grame de nuci reduc riscul de boli de inimă și diabet, fiind și bogate în acizi grași omega 3. Migdalele sunt la fel de bogate în polifenoli ca și o ceașcă de ceai verde și o porție de broccoli gătit în aburi, la un loc.
Spanac
În afară de faptul că, într-adevăr, ajută mușchii, spanacul, prin luteina conținută, ajută la menținerea sănătății ochilor, a vederii, prevenind totodată stopul cardiac. Este, de asemenea, bogat în fier și acid folic.
Roșii
Licopenul, antioxidant care se găsește din abundență în roșii, protejează de bolile de inimă și de cancerul la sân. Pentru un efect maxim, ar trebui consumate în stare naturală și nu în sosuri dulci.
Cartofii dulci
Sunt o sursă excelentă de vitamina A, nutrient esențial care protejează ochii, pielea, sitemul urinar și tractul intestinal. Vitamina A este sintetizată din beta-caroten, care se mai găsește în morcovi și pepene galben. Însă cartofii dulci sunt cei mai bogați în beta-caroten.