Genele asociate procesului de îmbătrânire a pielii, care provoacă apariția ridurilor, au fost descoperite de o echipă de oameni de știință care lucrează pentru o mare companie de produse cosmetice din SUA, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani cred că au înțeles, în prezent, de ce anumite persoane îmbătrânesc frumos, așa cum este cazul celebrei actrițe italiene Sophia Loren. Ei susțin că au făcut un pas înainte către atingerea visului păstrării frumuseții fizice chiar și la vârsta a treia. Folosind date furnizate de Proiectul Genomului Uman, prin care se încearcă decodarea ADN-ului uman, oamenii de știință au descoperit 1.500 de gene distincte care determină durata de timp care trece până când o persoană începe să facă riduri. Cercetătorii de la divizia de cosmetice a gigantului Procter & Gamble susțin și că au identificat opt cauze majore ale procesului de îmbătrânire a pielii. În ciuda multor decenii de cercetare și a sume de miliarde de dolari investite, industria produselor cosmetice nu a reușit să creeze creme și loțiuni care să inverseze procesul de îmbătrânire. Produsele cosmetice antiîmbătrânire pot, cel mult, să netezească pielea de-a lungul ridurilor sau să o umfle pentru a o întinde.
Hidratarea – extrem de importantă
În ultimii ani, cercetătorii au început să pună cap la cap informațiile acumulate în timpul Proiectului Genomului Uman. Jay Tiesman, cercetător principal la P&G Beauty, divizia de cosmetice a companiei Procter & Gamble, consideră că experții săi sunt pe cale să obțină soluția.
Din cele 25.000 de gene umane pe care le-au identificat până în prezent, oamenii de știință au descoperit 1.500 de gene cu un rol vital în îmbătrânirea pielii. Pielea îmbătrânește în opt etape diferite, fiecare dintre acestea fiind controlate de un anumit grup de gene.
Cercetătorii coordonați de Jay Tiesman susțin că unul dintre cei mai importanți factori este hidratarea – modul în care pielea colectează și păstrează umezeala, folosind molecule care rețin apa la nivelul ei. Pe măsură ce pielea îmbătrânește, genele care controlează acest proces devin mai puțin active, iar pielea reține mai puțină umezeală, fenomenul conducând la apariția ridurilor. În opinia cercetătorilor americani, în acest proces sunt implicate până la 700 de gene.
Un alt factor care duce la îmbătrânirea pielii implică producția de colagen, o proteină folosită pentru construcția structurii de bază a pielii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, genele care degradează colagenul devin hiperactive, determinând apariția ridurilor. Potrivit cercetătorilor, 40 de gene sunt implicate în degradarea colagenului.
În apariția inflamațiilor cutanate sunt implicate 400 de gene, iar un alt grup de gene influențează modul în care pielea umană reacționează la expunerea solară. Felul în care pielea răspunde și față de radicalii liberi – molecule care distrug resturile celulare – este vital pentru felul în care oamenii îmbătrânesc.
Prin limitarea implicării ADN-ului în procesul de îmbătrânire a pielii, oamenii de știință speră să creeze medicamente și produse cosmetice care să stimuleze anumite gene și să suprime acțiunea altora, pentru a restabili aspectul tânăr al pielii umane.