Încrederea în medici este foarte mare și tocmai de aceea, multe dintre recomandările lor care nu sunt foarte precise se urmează cu strictețe. Specialiștii americani au încercat să demonteze câteva mituri ale medicinei.
Mulți nutriționiști sunt de părere că ciocolata și cartofii prăjiți favorizează apariția acneei. Mai mult, există medici care cred că mamele care consumă în mod regulat prăjeli și ciocolată transmit copiilor acneea severă, informează howstuffworks.com, preluat de ziare.com.
Specialiștii americani au demontat acest mit, explicând că acneea se formează atunci când glandele de la nivelul pielii produc sebum din abundență, necesar lubrifierii acesteia. Atunci când sebumul blochează porii, zona respectivă devine iritată, roșie și se formează mici infecții, sub forma acneei.
Nu se știu cu precizie glandele care secretă sebum din abundență, dar hormonii sunt cu siguranță primii responsabili de acest lucru. Tocmai de aceea acneea este proprie adolescenților, iar stresul și ereditatea pot fi factori favorizanți, dar ciocolata și prăjelile nu, cred specialiștii americani.
Cafeaua te poate obosi
Cafeaua nu este cea mai bună metodă de a fi în formă întreaga zi. În realitate, acest mit a pornit de la efectul stimulant al cafelei, dar dacă vrei să fii în formă întreaga zi, trebuie să știi că multele căni de cafea consumate nu au acest efect, dimpotrivă, te pot obosi mai mult.
Un alt mit al medicinei este acela că vremea rece este principalul motiv al răcelii. În realitate, specialiștii americani au spus că simpla răceală apare de la cei peste 200 de viruși existenți în atmosferă, și nu de la vremea rece.
Și pentru că ei circulă de la o persoană la cealaltă prin aerul expirat, dacă ești în contact cu o persoană răcită, indiferent de sezon, ai toate șansele să iei și tu răceala supărătoare. Vremea rece semnifică de fapt mai mult timp petrecut în casă, iar șansele de a prelua o răceală de la persoana apropiată sunt mult mai mari.
Acest mit l-ai auzit de la bunici, iar mulți medici au confirmat ceea ce ai tăi ți-au spus încă de mic, adică să nu îți trosnești degetele, pentru că obiceiul acesta poate fi responsabil de apariția artritei. În realitate, trosnitul degetelor nu poate decât să îți slăbească puterea pe care o ai în degete, dar nu este un motiv pentru apariția artritei.
Nu există niciun studiu care să susțină recomandările anumitor medici de a interzice celor mici dulciurile pe motiv de hiperactivitate. Astfel, dulciurile în exces dăunează din alt motiv sănătății celui mic.
Fiind bogate în calorii, ei nu vor mai simți nevoia de hrană sănătoasă și astfel kilogramele în plus nu le vor da pace. Deci principalul efect al consumului excesiv de ciocolată este obezitatea, și nu hiperactivitatea.
Există medici care sunt de părere că guma de mestecat pe care cei mici o înghit se digeră în șapte ani. În realitate, ea se digeră exact ca o fibră, în două sau trei zile, iar mitul acesta s-a creat încă de atunci când guma de mestecat a devenit foarte populară (ultima jumătate a secolului 19) și se credea că nu poate fi digerată.
Există părinți care le interzic celor mici să înoate imediat după masă, respectând recomandările medicilor. În realitate, nu există riscul durerilor stomacale sau a indigestiilor dacă ei înoată imediat după ce au servit masa. Masa musculară este întărită și acesta este poate cel mai propice moment pentru ședința de înot.