Amintirile neplăcute pot fi șterse din memorie cu ajutorul terapiei electroconvulsive (ECT), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.
Autorii studiului consideră că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente noi pentru o serie de afecțiuni, precum stresul posttraumatic, informează dailymail.co.uk. Deși controversată și utilizată de multe decenii, ECT este în continuare folosită cu regularitate pentru a trata cazurile de depresie severă.
Metoda implică trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrală, pentru a atenua depresia. ECT este administrată sub anestezie generală, iar pacientului îi sunt administrate substanțe cu rol de relaxare a mușchilor, pentru ca trupul să nu fie cuprins de convulsii în timpul tratamentului.
Nimeni nu cunoaște cu certitudine motivul exact pentru care această terapie funcționează și există mai multe teorii care încearcă să explice fenomenul.
Anumiți specialiști cred că ECT atenuează simptomele neplăcute prin modificarea tiparului de circulație a sângelui prin creier, în timp ce alți experți sunt de părere că metoda este eficientă deoarece eliberează anumite substanțe chimice la nivelul creierului. Studii recente au sugerat, totodată, că ECT poate să stimuleze creșterea de noi celule și apariția unor noi rețele neuronale în anumite zone ale creierului.
Cercetătorii de la Universitatea Radboud din orașul olandez Nijmegen au folosit ECT pentru a ținti anumite amintiri, cu scopul de a le șterge.
Ei au realizat acest studiu pe pacienți care au fost deja tratați contra depresiei prin ședințe de ECT.
Participanților le-au fost arătate două cartonașe cu imagini, iar fiecare dintre ele spunea o poveste neplăcută.
Voluntarilor le-a fost arătat apoi doar unul dintre cartonașe, după o săptămână, chiar înainte de o nouă ședință de ECT – care a reactivat amintirea legată de acea poveste.
La o zi după ședința de ECT, savanții olandezi au descoperit că pacienții au uitat povestea asociată acelui cartonaș, dar își aminteau foarte bine povestea asociată celui de-al doilea cartonaș. Autorii studiului cred că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor noi tratamente contra stresului posttraumatic sau ar putea fi folosită pentru a șterge amintirile deprimante.
Ei recunosc totuși faptul că studiul lor a fost realizat pe amintiri create în mod artificial și că amintirile reale ar putea fi mult mai greu de șters. Studiul a fost publicat în revista Nature Neuroscience.
Mediafax