În zeci de ani de cercetare, oamenii de știință au descoperit numeroase aspecte ciudate legate de diferitele specii ale regnului animal, aspecte despre care s-a scris destul de puțin până acum. „Life’s Little Mysteries“, citat de ziare.com, a scos în evidență câteva astfel de ciudățenii.
Găinile pot avea parte de schimbare de sex în mod natural
Atunci când o găină este embrion, are două organe sexuale. Însă, pe măsură ce găina se dezvoltă, doar cel stâng devine ovar, cel drept rămânând latent. Iar dacă apare o problemă medicală, cum ar fi un chist ovarian sau o tumoare, ovarul găinii poate să regreseze. Astfel, în absența lui, organul sexual latent poate începe să se dezvolte, devenind fie testicul, fie o combinație între ovar și testicul. Iar această modificare determină și o schimbare de sex (au existat cazuri, dar rare).
Urșii koala au amprente similare celor umane
Acești urși, de mărimea unei păpuși clasice, care se cațără în copaci cu puii lor în spate, au amprente care sunt aproape identice cu cele ale oamenilor. Chiar și cu analize atent realizate la microscop se distinge destul de greu diferența dintre cele două. Rudele apropiate ale oamenilor, chimpanzeii și gorilele, au de asemenea amprente asemănătoare, dar ce este ieșit din comun la koala este faptul că amprentele lor par a fi evoluat independent de altele.
Penisuri ciudate
Regnul animal este plin de ciudățenii legate de organul sexual. Spre exemplu, masculii unei specii de rață au un penis mai lung decât ei înșiși, ca și cei ai unei scoici (barnacle). Pitonii au penisuri cu două capete, iar echidnele – un mamifer mic – au penisuri cu patru capete.
Șobolanii se gâdilă
Capacitatea de a se gâdila, o trăsătură despre care mult timp s-a crezut că este specifică doar oamenilor și primatelor, a evoluat la maimuțe ca manifestare a relațiilor afective. Aceasta stimulează interacțiunile relaxate dintre părinți și copii și, de asemenea, îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitatea de a se apăra prin micile „bătălii“ de gâdilat dintre ei. În ultima decadă, specialiștii în comportamentul animal au adunat însă dovezi considerabile care sugerează că și șobolanii, dintre toate creaturile, se gâdilă. Iar această capacitate pare să se fi dezvoltat la ei din aceleași rațiuni pentru care a apărut și la maimuțe.
Pisicile pot să latre
Se pare că pisicile au o anatomie atât de similară cu cea a câinilor încât pot să latre. Mai exact, pentru a transforma vocalizele lor în lătrat, trebuie doar să împingă aerul prin coardele vocale cu o putere mai mare decât de obicei. Un filmuleț postat recent pe Internet, în care o pisică latră, a fost vizualizat de foarte multe ori.
Scorpionii strălucesc în întuneric
Aceștia nu numai că au acele cozi otrăvitoare, dar pot și speria prin faptul că strălucesc în întuneric. Atunci când sunt iluminați cu raze ultraviolete, scorpionii capătă o nuanță albastră, ca de neon. Experții au petrecut multă vreme pentru a-și da seama la ce le folosește această caracteristică, iar recent au descoperit că ar putea fi un mod prin care se evaluează reciproc – ei fiind creaturi nocturne.
Peștii suferă de insomnie
Peștii nu numai că dorm, dar pot suferi și de insomnie. Spre exemplu, despre peștii-zebră, găsiți adesea în acvarii, mai multe studii au arătat că, dacă sunt ținuți nedormiți o noapte întreagă, a doua zi par amețiți, zăpăciți, incapabili să învețe ceva la fel de ușor ca de obicei, când au beneficiat de somn. Iar un alt studiu a arătat că peștii-zebră care aveau receptori defectuoși de hipocretină – aceeași problemă care uneori duce la insomnie și la oameni – dormeau, în medie, cu 30% mai puțin decât specimenele normale.
Pinguinii fac valuri
Pentru pinguini, care adesea încearcă să supraviețuiască iernilor antarctice dure, îngrămădirea este o problemă de viață și de moarte. Exemplarele dintr-o colonie se împing atât de tare unele în altele încât mișcările individuale sunt imposibile. Cele colective sunt însă absolut necesare, deoarece pinguinii de la margine ar muri de frig dacă nu ar fi împinși periodic spre centrul grămezii. Iar pentru a obține o reorganizare permanentă a grămezii, pinguinii fac valuri, la propriu. Concret, fiecare pinguin face un mic pas de circa
5-10 centimetri, iar acest mic val de pași duce la o reorganizare la scară largă.
Mediafax