De patru zile, aproximativ 2.000 de excursioniști străini au fost prinși din cauza vremii rele pe pantele unui munte din apropierea orașului Mount Everest într-un colț îndepărtat din Nepal.
Ei au fost obligați să stea în stațiunea Lukla, poarta de acces la muntele Everest, care în această săptămână a fost acoperit de nori groși, forțând companiile aeriene să-și anuleze zborurile spre și din regiune.
Lukla, se află la o înălțime de 2.800 de metri (9186 picioare), și este situat la 125 km (78 mile) nord-est de capitala nepaleză.
Zeci de mii de cățărători și alpiniști vizitează regiunea Solukhumbu în nord-estul Nepalului în fiecare an. Multe expediții au ca loc de început stațiunea întrucât orășelul dispune de un mică pistă de aterizare, săpată în munte, ferită de vânturi și intemperii.
Utsav Raj Kharel, șef al aeroportului Tenzing Hillary din Lukla a spus că turiștii nu au fost în pericol fizic, dar sunt de 4 zile în așteptarea zborurile lor înapoi la Kathmandu.
„Vizibilitatea este aproape de zero. Ceață și norii, au acoperit întreaga zonă ceea ce face ca imposibilă decolarea aeronavelor mici“, a declarat pentru Kharel.
Oficialii Institutului de Meteorologie din Kathmandu au declarat că norii ar putea continua să acopere regiunea pentru mai multe zile. Situația turiștilor blocați s-ar putea agrava întrucât în curând se vor confrunta și cu cu o penurie de alimente.
„Cu toate că mai multe elicoptere particulare de mici dimensiuni, au avut câteva raiduri pentru a aduce și restul turiștilor blocați în satul Sirke din apropiere, acestea sunt insuficiente și inadecvate pentru a se încerca o misiune de salvare“, a mai spus Kharel.
Santa Subba, șeful al Asociației „Himalaya Rescue Nepal“, a declarat că se așteaptă ca autoritățile să ia măsuri pentru a salva excursioniștii blocați, cu elicoptere de capacitate mare, odată ce condițiile meteorologice le vor permite să ajungă în zonă.
Toamna, care începe din septembrie până în noiembrie, este sezonul turistic de vârf în cea mai săracă, dar și cea mai pitorească țară din Asia de Sud, unde turismul aduce aproximatix 4% din produsul intern brut.
Parmac Iulian Lucian