Dulci sau picanți, colorați și crocanți, ardeii grași sunt – alături de roșii și de castraveți – una dintre cele mai bune și sănătoase legume. Deși pot fi consumați pe tot parcursul anului, ardeii din lunile de vară sunt cei mai gustoși.
Culoarea ardeilor (galben, verde, roșu sau portocaliu) este elementul care arată cantitatea de capsaicină – principala substanță activă din ardei. Cei roșii, și mai ales cei iuți, sunt mai bogați în capsaicină comparativ cu ceilalți, dar toți ardeii, indiferent de soi și culoare, sunt minunați pentru sănătate, având unele dintre cele mai bune substanțe nutritive disponibile natural.
Ei sunt surse excelente de vitamina C și de vitamina A (prin concentrația mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, scrie „WH Food“, preluat de ziare.com.
Antioxidanții sunt cei care neutralizează radicalii liberi, responsabili de deteriorarea celulelor, de acumularea de colesterol din artere, de apariția diabetului zaharat și a durerilor articulare și a multor suferințe ale omului modern.
Ce conțin ardeii grași?
În primul rând, un ardei are doar 25 de calorii pentru 100 de grame și 1,9 grame de fibre, totul în pachet cu 80% apă. În 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adică 100% din doza zilnică recomandată, la care se adaugă 0,80 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K. Ardeiul mai are potasiu, calciu, molibden și mangan.
Binefaceri
Ardeii combat bolile cardiace și contribuie la scăderea colesterolului. Toți ardei roșii, și cei dulci și cei iuți, sunt legume care conțin licopen, un carotenoid al cărui consum scade riscul apariției cancerului de prostată și al cancerul de col uterin, al celui de colon și al afecțiunilor pancreasului.
Este dovedit clinic că persoanele în ale căror diete se regăsesc cantități mici de licopen prezintă risc mai mare de a dezvolta diferite forme de cancer, inclusiv cancere pulmonare. Chinezii, spre exemplu, care consumă mari cantități de ardei, și mai ales ardei iuți, au cu 27% un risc mai mic de a face cancer pulmonar, și asta în condițiile în care chinezii sunt printre cei mai mari fumători din lume.
Cei care consumă în medie 100 de grame de ardei gras prezintă un risc cu 50% mai redus de a face cataractă, și asta ca urmare a proprietăților lor, a conținutului mare de vitamina C și beta-caroten. În plus, există varietăți de ardei gras, cei verzi mai ales, care conțin cantități mari de luteină, un compus care protejează împotriva degenerescenței maculare, principala cauză de orbire la vârstnici.
O altă calitate a ardeilor, mai ales a celor iuți, este aceea de a proteja împotriva afecțiunilor articulare de tip artrită degenerativă.
O istorie de 7.000 de ani
Ardeii grași sunt originari din America de Sud și își au strămoșul într-un soi sălbatic de acum 7.000 de ani. Ca multe alte alimente, ardeii grași au fost aduși în Europa, și de aici în toată lumea, de către exploratorii spanioli și portughezi care au călătorit pe acest continent.
Evident, pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, ardeii trebuie să fie proaspeți, adică să aibă o culoare intensă și pielea întinsă, fără pete și zone întunecate. Ardeii proaspeți sunt grei pentru dimensiunea lor și tari. Pot fi păstrați la frigider o săptămână, pot fi congelați, și asta fără a-și pierde proprietățile.