Un diamant istoric excepțional de 76,02 carate, numit „Arhiducele Joseph“, s-a vândut cu prețul record de 21,47 milioane de dolari la o licitație organizată marți seară, la Geneva, de casa Christie“s, relatează AFP.
Este un preț record pentru un diamant de culoare D, cea mai bună, provenit de la minele indiene din Golconde și din punct de vedere al prețului plătit pe carat: 282.485 dolari, informează casa de licitații.
„Este un diamant de 76,02 carate, de culoare D (cea mai bună, de cea mai mare puritate), provenit de la faimoasele mine din Golconde, India“, spune Jean-Marc Lunel, expert în bijuterii la casa Christie“s. În prezent, diamantul nu este montat în nicio bijuterie, însă în trecut a fost parte a unei broșe și a unui pandantiv.
Acest diamant, extras din minele din Golconde, ca și „Koh-I-Noor“, care împodobește coroana reginei Angliei, „Regent“, păstrat la Muzeul Luvru, sau „Hope“, oferit de Harry Winston Institutului Smithsonian din Washington, face parte din cele cu cea mai mare puritate, a adăugat Lunel. Minele din Golconde s-au închis deoarece zăcământul s-a epuizat. Ele au fost exploatate timp de 2.000 de ani, din jurul anului 300 î.e.n. până la jumătatea secolului al XVIII-lea, fiind principala sursă de diamante din lume înaintea descoperirii zăcămintelor din Brazilia, în secolul al XVIII-lea, și din Africa de Sud, în secolul al XIX-lea. Diamantul „Arhiducele Joseph“ a aparținut familiei de Habsburg și poartă numele arhiducelui Joseph (1872 – 1962), care a trăit în Ungaria și a emigrat după al Doilea Război Mondial în Statele Unite în urma ocupării țării sale de Uniunea Sovietică. După câțiva ani s-a întors în Germania, unde a murit în 1962, la 90 de ani. El i-ar fi dat diamantul fiului său, arhiducele Joseph Francis (1895 – 1957), care l-a depus în 1933 în seiful unei bănci maghiare. Diamantul a fost vândut în 1936 unui cumpărător anonim, care l-a lăsat în același seif în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucru care l-a scăpat de confiscarea de către naziști.
„După decenii de mister“, potrivit Christie“s, diamantul a apărut pe scena internațională la o licitație de la Londra, în 1961, reapărând 32 de ani mai târziu, la Geneva, la o licitație a casei Christie“s, unde a fost adjudecat cu 6,5 milioane de dolari de un cumpărător anonim.
Geo Ioanid
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane