Home Life Arta de a face cadouri persoanelor din alte țări – adesea...

Arta de a face cadouri persoanelor din alte țări – adesea ignorată, însă esențială în afaceri

DISTRIBUIŢI

Schimbul de cadouri între persoane din țări diferite trebuie să respecte o etichetă, acest lucru fiind adesea ignorat, însă esențial în special în afacerile pe plan internațional, potrivit Reuters. Oamenii de afaceri caută să respecte un anumit protocol în relația cu partenerii străini, privind salutul, felul în care sunt repartizate locurile în sala de ședințe, corespondența, însă uită adesea de arta de a dărui pe plan internațional, potrivit Pamelei Eyring, președintele și directorul Școlii de Protocol de la Washington, singura școală de profil acreditată din SUA și fondată în 1988.
Adesea schimbate la semnarea unor contracte importante sau în timpul vizitelor la întreprinderi sau situri, cadourile au multiple scopuri în afaceri: să construiască și să consolideze relații, să exprime respect și apreciere sau să îmbunătățească imaginea sau reputația unei companii. Când sunt bine alese, cadourile sunt eficiente în atingerea acestor țeluri, însă prost alese, îl fac pe cel care dăruiește să pară mai degrabă nesincer decât generos. Există însă câteva reguli de bază privind oferirea de cadouri partenerilor de afaceri:

1. Cadoul trebuie să fie adecvat  

Spre deosebire de un cadou personal, un cadou între parteneri de afaceri este simbolic pentru relația acestora. Darul ar trebui să reflecte înțelegerea culturii din care face parte cel care îl primește și prețuirea relației. Alocând un anumit timp cercetării tradițiilor și obiceiurilor din țara celui căruia îi faceți cadoul, evitați vreo neplăcere sau jignire neintenționată. De exemplu, chiar dacă firma dumneavoastră activează în producția de carne de porc din țara respectivă, nu veți face niciodată cadou unui evreu sau musulman produse din carne de porc sau care fac trimitere la acest animal. De asemenea, ar fi o alegere foarte nefericită să-i dăruiți unui oaspete chinez ceva fabricat în China.

2. Evitați cadourile exagerat de scumpe

Unele companii stabilesc chiar anumite limite în privința cadourilor pe care angajații lor le pot accepta fără a părea că primesc mită. Un cadou prea scump îl poate pune pe partenerul de afaceri căruia îi este oferit în situația neplăcută de a fi nevoit să îl refuze.

3. Oferiți un cadou ușor de transportat

Dacă îi întrebați pe responsabilii cu protocolul, vă vor povesti cum șefi de stat sau mari personalități din lumea afacerilor au primit cadouri inedite, de la șerpi și câini la picturi enorme și vase grele.
Asigurați-vă că darul ales este ușor de transportat și poate trece fără probleme de controlul din aeroport. Acest lucru înseamnă să nu oferiți în niciun caz obiecte ascuțite și arme. Nici mâncarea proaspătă sau plantele nu reprezintă o opțiune. De asemenea, este de apreciat dacă ambalați cadoul în așa fel încât să fie ușor de manipulat.

4. Alegeți ceva cu semnificație și relevant din punct de vedere cultural

Obiectele confecționate în țara în care vă aflați sau chiar în regiunea respectivă, și care sunt reprezentative pentru cultura locală, vor constitui și o amintire a călătoriei. Dacă organizațiile din care faceți parte dumneavoastră și partenerul de afaceri au un interes cultural comun, un cadou care ilustrează acest lucru va fi întotdeauna apreciat. Evitați cadourile care poartă logoul companiei dumneavoastră, deoarece este considerat ostentativ în unele culturi.
Includeți neapărat informații scrise privind originea și simbolistica obiectului, cui i-a fost dăruit și de către cine și cu ce ocazie. Astfel, veți arăta importanța acordată alegerii cadoului, dar și relației cu persoana căreia îi este oferit.
În afară de cadoul în sine, modul în care este oferit trebuie să respecte anumite reguli. Unele culturi au obiceiuri diferite privind felul în care este înmânat un cadou – cu o mână sau cu ambele, de exemplu – iar altele, privind modul adecvat de a accepta cadoul. În Singapore, este politicos să refuzi cadoul de mai multe ori înainte de a-l accepta și să nu îl desfaci niciodată în fața celui care ți l-a dăruit, pentru a nu părea lacom.
Înțelegerea acestor tradiții și obiceiuri legate de schimbul de cadouri contribuie la construirea și menținerea unei bune relații de afaceri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.