Biblia ne spune că Dumnezeu a creat pe Adam și Eva cu doar câteva mii de ani în urmă, după unele interpretări fundamentaliste. ?ê?£tiința ne informează că aceasta este ficțiune și că omul are o vechime de câteva milioane de ani, și civilizația doar de zeci de mii de ani. Ar putea fi, totuși, știința convențională la fel de greșită ca și povestirile biblice? Există o mare de dovezi arheologice că istoria vieții pe pământ ar putea fi mult diferită față de ceea ce ne spun textele actuale geologice și antropologice. Iată câteva descoperiri uimitoare:
1. Sferele gravate
De-a lungul ultimelor decenii, minerii din Africa de Sud au scos la iveală sfere misterioase de metal. De origine necunoscută, aceste sfere sunt de aproximativ un centimetru în diametru, iar unele sunt gravate cu trei caneluri paralele în jurul ecuatorului. Două tipuri de sfere au fost găsite: unul este compus dintr-un metal solid albăstrui cu pete de culoare albă, iar celălalt este scobit și umplut cu o substanță albă spongioasă. Se pare că piatra, în care au fost găsite, datează din Precambrian – datată la 2,8 miliarde de ani! Cine le-a făcut, și în ce scop, nu se știe.
2. Pietrele Ica
În anii 1930, Dr. Javier Cabrera, un medic, a primit cadou o piatră ciudată de la un fermier local. Dr. Cabrera a fost atât de intrigat încât a adunat mai mult de 1100 din aceste pietre de andezit, care sunt estimate a avea o vechime între 500 și 1.500 de ani și au devenit cunoscute colectiv ca pietrele Ica. Pietre conțin gravuri, multe dintre care sunt sexuale (caracteristică comună la cultură); unele au imagini cu idoli, iar altele descriu practici, cum ar fi chirurgie pe cord deschis și transplanturi de creier. Gravuri mai uimitoare, însă, reprezintă în mod clar dinozauri – brontozauri, Triceratops (vezi foto), stegozauri și pterozauri. În timp ce scepticii consideră pietrele Ica o farsă, autenticitatea lor nu a fost dovedit sau infirmată.
3. Mecanismul Antikythera
Un artefact uimitor a fost recuperat de scafandri, la un naufragiu în 1900, în largul coastei Antikythera, o mică insulă care se află la nord-vest de Creta. Scafandri au scos din epavă bucăți mari de marmură și mai multe statui de bronz, care au fost aparent încărcătura navei. Printre ele a fost o bucată de bronz corodată, care conținea un fel de mecanism compus din mai multe pinioane și roți. Datarea a indicat că a fost făcută în 80 î.Hr., și mulți experți la început eu crezut că a fost un astrolab, un instrument astronomic. O radiografie a mecanismului, cu toate acestea, a dezvăluit că acesta este mult mai complex, care conține un sistem sofisticat de roți diferențiale. Un angrenaj de o asemenea complexitate nu a fost cunoscut să existe până la 1575! Încă nu se știe cine a construit acest instrument uimitor acum 2000 de ani.
4. Bateria din Bagdad
Astăzi bateriile pot fi găsite în orice magazin. Există însă o baterie care este veche de 2.000 de ani! Cunoscută sub numele de bateria din Bagdad, această curiozitate a fost găsită în ruinele unui sat despre care se crede că datează între 248 î.d.Hr. și 226 e.n. Dispozitivul constă dintr-un vas de lut de 14 cm în interiorul căruia a fost un cilindru de cupru izolat cu asfalt, iar interiorul – o bară de fier oxidat. Experții care l-au examinat au ajuns la concluzia că aparatul avea nevoie doar să fie umplut cu un acid sau lichid alcalin pentru a produce o sarcină electrică. Se crede că această baterie veche ar fi putut fi folosită pentru galvanizarea obiectelor cu aur. Dacă da, cum a fost această tehnologie pierdută… și nu bateria redescoperită peste 1800 ani?
5. Artefactul Coso
În timp ce căutau minerale în munții din California, în apropierea Olancha, în timpul iernii din 1961, Wallace Lane, Virginia Maxey și Mike Mikesell au găsit o stâncă, printre multe altele, despre care au crezut că era o geodă – un plus pentru magazinul lor de roci. După tăiere, Mikesell găsit o în interior un obiect care părea a fi din porțelan alb. În centru era un ax din metal lucios. Experții estimează că, în cazul în care aceasta a fost o geodă, ar fi fost nevoie de aproximativ 500.000 de ani pentru a forma acest nodul fosil, dar în interior obiectul a fost, evident, de fabricație umană sofisticată. Ancheta ulterioară a relevat că porțelanul a fost înconjurat de o carcasă hexagonală, și o radiografie a arătat un obiect mic la un capăt, ca o bujie. Există destule controverse în jurul valorii acestui artefact, după cum se poate imagina. Unii susțin că artefactul nu a fost într-o geodă, ci învelit în lut întărit. Artefactul în sine a fost identificat de experți ca o bujie a anului 1920. Din păcate, artefactul Coso a dispărut și nu poate fi examinat. Există o explicație naturală pentru ea? Sau a fost într-adevăr, cum a susținut descoperitorul, în interiorul unei geode? Dacă da, cum ar putea o bujie din anul 1920 să ajungă într-o stâncă veche de 500 mii de ani?
6. Modele vechi de avioane
Există artefacte aparținând unor culturi antice egiptene și din America Centrală, care seamănă uimitor cu aeronavele zilelor noastre. Artefactul egiptean, găsit într-un mormânt la Saqquara, Egipt, în 1898, este un obiect de 5,2 cm din lemn, care se aseamănă puternic cu un model de avion, cu fuzelaj, aripi și coadă. Experții cred că obiectul este atât de aerodinamic că este efectiv în măsură să alunece. Micul obiect descoperit în America Centrală (foto), și a estimat fi de 1000 de ani, este făcut din aur și ar putea fi ușor confundat cu un model de o aeronavă cu aripă delta – sau chiar cu o navetă spațială americană. Ea chiar are ceea ce arată ca scaunul unui pilot.
7. Bilele gigantice de piatră din Costa Rica
Lucrătorii care croiau un drum prin jungla din Costa Rica pentru a defrișa o zonă de plantații de banane, în anii 1930, au dat peste unele obiecte incredibile: zeci de bile de piatră, dintre care multe erau perfect sferice. Acestea variau în mărime de la mici ca o minge de tenis la un uimitor 8 metri în diametru și cu o greutate 16 tone! Deși marile bile de piatră sunt în mod clar făcute de om, nu se știe cine le-a făcut, cu ce scop și, cel mai enigmatic, modul în care acestea realizate cu așa mare precizie.
8. Fosile imposibile
Fosilele, așa cum am învățat în școală, apar în roci care s-au format cu multe mii de ani în urmă. Cu toate acestea, există o serie de fosile, care pur și simplu nu au sens geologic sau istoric. O fosilă de o amprentă umană, de exemplu, a fost găsită în calcar estimat la 110 milioane ani vechime. Ceea ce pare a fi un deget fosilizat uman găsit în zona arctică a Canadei, de asemenea, datează cu 100 – 110 milioane de ani în urmă. Și ceea ce pare a fi o fosilă de o amprentă umană, purtând eventual o sanda, a fost găsit lângă delta Utah într-un depozit de șisturi bituminoase cu o vechime estimată de la 300 milioane la 600 milioane de ani.
9. Obiecte metalice situate în locuri nepotrivite
Oamenii nu au existat acum 65 milioane de ani, cel puțin nu oameni care ar fi putut lucra obiecte din metal. Deci, atunci cum se explică științific tuburile metalice semi-ovale scoase din depozitul de cretă vechi de 65 de milioane de ani (Cretacic) în Franța? În 1885, un bloc de cărbune a fost spart, sgăsindu-se un cub de metal, evident, lucrat de mâini inteligente. În 1912, angajații de la o instalație electrică au rupt o bucată mare de cărbune din care a căzut o oală de fier! Un cui a fost găsit încorporat într-un bloc de gresie din epoca mezozoică. Și sunt multe astfel de anomalii.
10. Impresiuni de pantofi în granit
Urme de imprimare fosile au fost descoperite într-un strat de cărbune în Fisher Canyon, Pershing County, Nevada. Se estimează că vârsta acestui cărbune este enormă, 15 milioane ani vechime! Și că nu cumva să credeți că aceastea sunt un fel de fosile de animale a căror formă seamănă cu un pantof moderne, examinarea fosilelor arată că urmele au o linie dublă de cusături în jurul perimetrului, cu formă clar vizibilă. Este vorba despre mărimea 43, partea dreaptă a călcâiului părând a fi purtate mai jos decât stânga.
11. Urme de picior străvechi
Se pot vedea amprente de picior uman pe orice plajă. Dar această amprentă – în mod clar de la o ființă umană modernă – este fosilizată în piatră estimată la aproximativ 290 de milioane de ani. Descoperirea a fost făcută în New Mexico de către paleontologul Jerry MacDonald în 1987. Au existat urme fosile de păsări și alte animale, dar MacDonald a fost absolut sigur îna data urma, deși nu avea nicio explicație privind modul în care această amprentă modernă ar putea avea, eventual, apare în straturi care datează de la 290 la 248 milioane de ani în urmă – cu mult timp înainte ca omul (sau chiar păsările sau dinozaurii) să fi existat pe această planetă, în conformitate cu gândirea științifică actuală.
Într-adevăr probleme mari pentru oamenii de știință. Este teoria ciorii albe: Tot ce trebuie să faceți pentru a dovedi că nu toate ciorile sunt negre este de a găsi doar o cioară albă. Similar, tot ce trebuie să faceți pentru a demonstra că istoria omului modern trebuie rescrisă este de a găsi o fosilă ca aceasta.
Dan Preda