Home Life Bacterii moarte, incluse în cea mai recentă instalație a unei artiste britanice...

Bacterii moarte, incluse în cea mai recentă instalație a unei artiste britanice de origine română

DISTRIBUIŢI

Artista britanică de origine română Anna Dumitriu a inclus bacterii moarte de tuberculoză (Mycobacterium tuberculosis) în cea mai recentă instalație artistică a ei, prezentată la Centrul artistic Watermans din Londra, informează fastcodesign.com. />Tuberculoza (TB), o boală cu efecte devastatoare, ocupă locul al doilea în topul maladiilor infecțioase cu cel mai mare număr de victime pe plan mondial, după SIDA.
Pentru cea mai recentă expoziție a ei, "The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis", Anna Dumitriu a colaborat cu experți în microbiologie și a inclus bacterii TB sterlizate în creațiile sale artistice, pentru a explora fascinația morbidă a oamenilor pentru o boală despre care se credea într-o vreme că ar accentua spiritualitatea și sensibilitatea artistică a pacienților.
Printre obiectele din această expoziție se numără un perete decorat cu plămâni miniaturali realizați din țesături de flanel, împregnate cu praf – considerat în trecut drept o cauză principală a bolii – și injectate cu bacterii TB sterilizate. Instalația include și o rochie de gravidă, vopsită cu vechile "remedii" împotriva tuberculozei, șofran și rădăcină de roibă, și impregnată cu ADN extras din bacterii moarte de TB, dar și o versiune stilizată a unui sanatoriu – acel tip de spital în care se aflau în carantină pacienții din epoca de dinaintea antibioticelor (înainte de 1943). Sanatoriile erau adeseori denumite "camerele de așteptare ale morții".
Tuberculoza, o maladie gravă, a fost totuși denumită "Boala romantică" a secolului al XIX-lea. Mai mult ca oricare altă maladie din lume, tuberculoza a fost adeseori esteticizată, înconjurată într-un fel de voal mistic. La apogeul "Ciumei albe" din Europa, între 1700 și 1900, femeile își albeau obrajii pentru a avea o înfățișare în pas cu moda vremii. Lordul Byron, renumitul poet romantic, a declarat la un moment dat: "Cât de palid arăt! Cred că ar trebui să mor de tuberculoză, pentru că abia atunci toate femeile vor spune: «Ia uită-te la săracul Byron, cât de interesant arată muribund!»". Lordul Byron nu și-a văzut dorința îndeplinită (a murit de febră), însă tuberculoza a fost boala care a ucis sute de artiști cunoscuți, în rândul victimelor sale numărându-se Anton Cehov, Frederic Chopin, Amedeo Modigliani, Igor Stravinsky, Franz Kafka și John Keats.
Expoziția "The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis" s-a încheiat luni, 24 martie – Ziua mondială a luptei contra tuberculozei -, cu un simpozion despre această maladie, organizat la Centrul artistic Watermans.

Dina Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.