E tot un fel de artă, dar e mult mai perisabilă decåt castele de nisip, mai exact ea durează fix pånă cånd cel care a comandat o ceașcă de cafea „desenată“ se hotărăște să bea conținutul. Cam așa am putea să definim „latte art“, sau arta de a „picta în ceașca de cafea“. Acest mod de a servi licoarea care ne trezește din somn este practicat de barrista, termen preluat din Italia și care definește barmanul care știe cele mai multe lucruri despre cafea, astfel încåt poate să-i dea diferite forme chiar în ceașcă. Avem și noi astfel de oameni, puțini la număr, însă îi avem. Unul dintre ei este Mihai Panfil. Are 25 de ani și a început la 15 ani prin a spăla pahare într-un bar din Jupiter, unde a cunoscut un trainer englez care l-a inițiat în tainele meseriei de barman. Ulterior, la doi ani după ce a devenit barman, Mihai și-a dat seama că vrea mai mult de atât, astfel că, în 2002, a plecat la Milano pentru a face trainning la una dintre cele mai prestigioase școli de barrista de acolo, care se numește 9 Bar. Atunci a realizat că este îndrăgostit de cafea și a decis să mai urmeze încă un trainning la aceeași școală, mai ales că în România acest domeniu era total necunoscut la momentul respectiv. Apoi a început să cumpere cărți și să meargă la expoziții de cafea. A descoperit atunci că și cafeaua diferă de la un sol la altul, de la o climă la alta și în funcție de copacii care cresc pe lângă arborii de cafea. De exemplu, dacă lângă arborele de cafea crește un bananier atunci cafeaua va fi mai dulce. Există peste 1.000 de origini de cafea și peste 1000×1000 variante de cafea, a susținut Mihai.
5-6 ore pe zi de antrenament
Pentru a prepara un „latte art“- desenul în cafea – și pentru a deveni un adevărat barrista trebuie să fi preparat în prealabil nu mai puțin de 800 de litri de lapte pentru capuccino, după cum susține expertul. Apoi urmează o serie lungă de antrenamente care durează între 5-6 ore pe zi. Mai trebuie ținut cont de expresor, de gramaj, de cum este presată cafeaua, de temperatura apei în care se face și nu în ultimul rând de conținutul proteic al laptelui. Iar pentru a da diferite forme licorii negre există trei metode. Prima dintre acestea se face prin adăugarea unui topping pe care apoi „îl desenezi“ cu ajutorul unei scobitori. A doua metodă se face cu ajutorul caimacului de pe marginile ceștii prin intermediul căruia, cunoscătorii pot face diverse modele în cafea. Iar cea de-a treia metodă, forma originală de „latte art“, constă în modul în care se toarnă spuma de lapte în capuccino astfel încât în ceașcă să apară desene. La această metodă trebuie avut în vedere modul în care torni spuma de lapte și distanța de la care o torni. Potrivit lui Mihai, „latte art“ se poate face în capuccino și caffe latte, iar durata pentru a realiza această operă de artă este de un minut și jumătate, asta dacă nu socotim și orele de antrenament.
Trendul următor – mixologia moleculară
Interlocutorul a mai dezvăluit că prețul unui „latte art“ nu este cu mult mai mare decât prețul unui capuccino obișnuit. Astfel că un capuccino, care include și desenul, îl poate costa pe doritor cu 1 sau 2 lei în plus față de prețul normal al unui capuccino. De altfel, Mihai Panfil ne-a dezvăluit că acest mod de a desena în capuccino nu a fost creat pentru a aduce profituri imense, ci pentru a aduce popularitate locului unde se bea. Barissta Mihai a mai adăugat că la noi în țară sunt maxim șase oameni care pot desena cu adevărat într-o ceașcă de cafea și nici locurile unde se poate savura așa ceva nu sunt mai multe.
Mihai a mai explicat că pentru a reuși să faci asemenea capodopere e nevoie de o reală cunoaștere a tot ceea ce înseamnă cafea, de la istoria ei până la locul unde crește, cum a fost ambalată, unde a fost ținută. Și pentru a se informa cu privire la aceste aspecte, Mihai Panfil a vizitat rând pe rând Italia, Suedia, Danemarca, Ungaria, Austria, Anglia și nu în ultimul rând Cuba, unde chiar a fost pe o plantație de cafea. În opinia lui, „nu poți vorbi despre cafea dacă nu ai văzut o plantație“.
Interesant este că următorul trend în materie de cafea, după „latte art“, va fi mixologia moleculară. Mai exact, barrista a explicat că se dorește ca simpla cafea să devină un jeleu, spumă sau bomboane și să fie savurată în acest mod.
Sfaturi pentru o cafea bună
Însă, până când vom degusta asemenea creații, Mihai a dat câteva sfaturi iubitorilor de cafea. El a precizat că licoarea făcută la ibric acasă este mult mai tare decât ceea ce bem în cafenele sau baruri. A mai spus că este important să bem cafeaua espresso într-un minut, nu contează dacă este făcută în casă sau într-o cafenea, deoarece după acest timp își pierde din arome și proprietăți. Iar pentru a obține cu adevărat o cafea „profesionistă“, aceasta trebuie ținută într-un loc ferit de lumină și trebuie măcinată exact înainte de a o fierbe.
Pe lângă faptul că Mihai Panfil are un CV impresionant, din care spicuim că în anul 2002 a câștigat titlul de barmanul anului în România, iar în 2004, la o competiție internațională, a câștigat Best Romanian Act și l-a servit inclusiv pe celebrul Francis Ford Coppola, acesta și-a deschis o firmă cu un prieten și face trainninguri pentru a ajuta și alți barmani să se perfecționeze. Până acum, el a pregătit aproximativ 500 de barmani care au dorit să se specializeze pe barrista și a pus și bazele unei competiții pentru aceștia, concurs care se defășoară în fiecare an. De altfel, el a mai adăugat că dorește să introducă meseria de barrista în nomenclator. Pe de altă parte, ca un adevărat iubitor de cafea, Mihai este afiliat și la Special Caffe Asociation Europe, o rețea prin care oamenii care sunt pasionați de licoarea neagră fac schimburi de idei.