Oamenii de știință spun că aproape trei sferturi dintre feliile de lămâie din băuturile comandate în restaurante sunt contaminate cu bacterii, unele prezentând urme de E. Coli sau candida.
Un studiu realizat pentru Journal of Environmental Health, care a inclus 76 de lămâi din 21 de restaurante, arată că 70% dintre acestea prezintă un număr periculos de bacterii. Mostrele au fost colectate imediat după ce băuturile, apă ori sucuri, au fost aduse la masă, înainte ca persoanele care au comandat să poată bea sau atinge paharele.
Deși originea bacteriilor nu a fost determinată de cercetători, aceștia speculează că feliile de lămâie au fost contaminate fie de angajați, fie de carnea crudă, relatează Huffington Post. "Chiar dacă lămâile au unele proprietăți antibacteriene, acest studiu dovește că o multitudine de microorganisme pot să supraviețuiască în coaja și pulpa lămâilor", spun autorii raportului.
Philip Tierno, profesor de microbiologie și patologie la Centrul Medical NYU Langone, a realizat zeci de astfel de studii, între care unul, comandat de televiziunea ABC, a demonstrat că jumătate dintre lămâi erau contaminate cu materii fecale. "Angajații nu folosesc mănuși și nu spală fructele, în cel mai bun caz le clătesc", spune Tierno. "Majoritatea sunt contaminate din cauza faptului că cei care le taie, fie că sunt barmani sau bucătari, fac și alte activități, spre exemplu, iau banii clienților sau spală pahare", adaugă el. Toate specimenele colectate, de la diferite restaurante și instituții, prezentau bacterii specifice intestinelor, tractului respirator sau pielii. Unele dintre ele aveau urme de E. coli sau candida.
În ciuda imaginii neplăcute pe care o generează astfel de informații, oamenii de știință spun că nu trebuie să ne îngrijorăm prea tare din acest motiv. "E foarte puțin probabil să ne îmbolnăvim din cauza unei felii de lămâie, deși nu e imposibil. Să nu uităm că avem un sistem imunitar care e, de cele mai multe ori, foarte bun", spune Philip Tierno. El liniștește germofobii, amintind că a obținut rezultate similare testând sticlele de ketchup, solnițele, meniurile și mesele. "Microbii sunt peste tot", spune el. "Nu poți să scapi neatins."
Mediafax