Arheologii canadieni au ajuns la concluzia că berea a fost unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizației umane în Epoca de Piatră, potrivit unui studiu publicat în „Live Science“ și citat de thaindian.com.
În opinia autorilor acestui studiu, fermierii din Epoca de Piatră cultivau cereale nu atât pentru a-și asigura hrana de zi cu zi, cât pentru a se binedispune, transformând grăunțele în bere. Dovezile care atestă faptul că oamenii acelor vremuri depuneau eforturi considerabile pentru a obține acele grăunțe și faptul că petrecerile reprezentau evenimente majore pentru comunitățile umane din Epoca de Piatră vin în sprijinul teoriei potrivit căreia grăunțele de cereale erau adeseori transformate în bere, a explicat arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului.
„Berea este un element sacru în cele mai multe dintre societățile tradiționale“, a declarat Brian Hayden.
Dovezi arheologice
Agricultura primitivă a apărut în neolitic, în urmă cu aproximativ 11.500 de ani. Grupurile de oameni, în trecut nomade, s-au stabilit în anumite locuri și au intrat în contact mult mai des unele cu altele, punând astfel bazele unor relații sociale mult mai complexe.
Oamenii din neolitic care trăiau într-o regiune din Asia de sud-vest denumită Levant proveneau din cultura Natufi, alcătuind primele comunități umane cultivatoare de cereale, care au evoluat ulterior către o formă de viață sedentară. Cea mai evidentă explicație este aceea că oamenii preistorici cultivau cerealele pentru a le mânca.
Dovezile arheologice sugerează faptul că, până în neolitic, cerealele precum orzul și orezul reprezentau doar un element minor în dieta zilnică, cel mai probabil pentru că aceste culturi necesitau un volum mare de muncă și un număr mare de operațiuni pentru a obține produsul finit – seceriș, vânturat, decorticat și măcinat -, iar aceste etape sunt mari consumatoare de timp.
Câteva situri din Siria au revelat faptul că oamenii acelor vremuri parcurgeau distanțe neobișnuit de mari pentru a-și procura cereale – uneori până la 100 de kilometri. Efortul depus pentru obținerea acestor cereale a făcut ca ele să devină un element atractiv și apreciat, mai ales cu ocazia petrecerilor, în timpul cărora oaspeții erau serviți cu aceste alimente, a căror obținere era dificilă sau costisitoare, iar berea a reprezentat unul dintre motivele principale pentru care grăunțele acestea erau procurate. Petrecerile au reprezentat în societățile tradiționale un element vital pentru apariția legăturilor și a cooperării între comunități, a puterii politice, a rețelelor de alianțe, și toate acestea au stat la baza apariției unei societăți complexe, a explicat autorul studiului.
„În cadrul petrecerilor tradiționale din lumea întreagă există trei ingrediente care sunt universal prezente. Unul dintre ele este carnea. Al doilea este un anumit tip de cereale, cel puțin în emisfera nordică, sub forma pâinii sau a păsatului de cereale. Cel de-al treilea este alcoolul și, deoarece alcoolul necesită un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar și mult timp și efort, el era produs în societățile tradiționale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeți, pentru a-i face fericiți și pentru a-i face să aibă o atitudine favorabilă față de gazde“, au adăugat autorii studiului.