Home Life Caietele pe care Napoleon studia engleza, pe Sfânta Elena, vândute la licitație...

Caietele pe care Napoleon studia engleza, pe Sfânta Elena, vândute la licitație cu 93.000 de euro

DISTRIBUIŢI

Manuscrise rare și amuzante, reprezentând caietele pe care Napoleon studia limba engleză, datând din perioada exilului său pe insula Sfânta Elena, au fost cumpărate cu peste 93.000 de euro de un muzeu privat, în cadrul unei licitații ce a avut loc duminică, în orașul Fontainebleau, informează AFP.
Trei loturi, compuse din mici desene originale și multe rânduri scrise în limbile engleză și franceză de Napoleon I, au fost estimate inițial între 7.000 de euro și 9.500 de euro. Ele au fost achiziționate însă pentru suma de 93.125 de euro, a anunțat casa Osenat, organizatoarea acestei licitații.
Luat prizonier de englezi la Waterloo, în 1815, și ținut captiv pe insula Sfânta Elena din Atlantic până la decesul său, în 1821, la vârsta de 51 de ani, Napoleon s-a folosit de această perioadă pentru a învăța engleza, însă fragmentele din caietele pe care scria arată că geniul militar nu era tocmai un elev model. Lecțiile i-au fost date de un conte francez, exilat, de asemenea, pe Sfânta Elena.
Notițele lui Napoleon, mâzgălite cu scrisul său mărunt, arată că împăratul se lupta cu regulile gramaticii engleze.
Cumpărătorul acestor caiete, Musee des Lettres et Manuscrits din Paris, a anunțat într-un comunicat de presă că manuscrisele vor fi expuse începând din 21 iunie.
Conducător al Franței între 1804 și 1815, întemeietorul un imperiu militar puternic ce cuprindea o mare parte din Europa de vest, înainte de a fi înfrânt de ducele de Wellington la Waterloo, Napoleon și-a exprimat regretul că nu a învățat engleza pe drumul către Sfânta Elena, astfel că însoțitorul lui în exil, contele de Las Cases, a fost bucuros să îi predea această limbă. Primele lecții de engleză au avut loc în august 1815, în timpul unei escale pe insula Madeira.
În ianuarie 1816, Napoleon a dorit să se reapuce serios de învățarea limbii engleze. „A venit și mi-a spus că îi era rușine că nu știa încă să citească în engleză“, scria contele Las Cases, în al său „Memorial de Sainte-Helene“, publicat în 1823.
Stăpânirea limbii engleze a devenit pentru Napoleon o veritabilă luptă de cucerire. Fostul împărat a studiat cu regularitate această limbă până în aprilie 1816, reușind să citească și să scrie – mai mult sau mai puțin bine – în limba engleză. Cu pronunția întâmpina însă dificultăți serioase.
Dintre cele aproape 400 de obiecte prezentate la licitația de duminică, asociate în principal epocii imperiale franceze, muzeul parizian a cumpărat și alte manuscrise prețioase, redactate pe insula Sfânta Elena de către Napoleon. Printre acestea se numără textul în care împăratul a relatat bătălia de la Pont d’Arcole (1796), ce s-a vândut cu 53.750 de euro.
Sabia de luptă a generalului Jean-Baptiste Kleber, prezentând „urme de folosire“, s-a vândut cu 65.000 de euro, depășind de peste două ori estimările specialiștilor. Acest preț reprezintă „un record mondial pentru o sabie obișnuită din perioada revoluționară“, se afirmă în comunicatul casei de licitații organizatoare.
Tot Musee des Lettres et Manuscrits din Paris a achiziționat și un document rar din timpul Revoluției Franceze – o evidență manuscrisă a condamnării la moarte a lui Ludovic al XVI-lea, dată de noul parlament, Convenția Națională, în 1793, o mișcare care netezea drumul ascensiunii lui Napoleon.
Documentul prezintă numele și sentința aleasă de membrii Convenției pentru monarhul judecat pentru trădare după fuga din Paris, în 1791, și prinderea sa la Varennes, în nord-estul Franței. Unii au votat pentru încarcerare, alții pentru exil, dar un alt grup, care i-a inclus pe celebrii revoluționari Maximilien Robespierre și Jean-Paul Marat, a ales moartea prin ghilotinare. Unul dintre cei care au optat pentru această sentință, Bertrand Barere, a spus „Numai morții nu se mai întorc, votez să moară“, după cum s-a consemnat în document.
Ludovic al XVI-lea, ultimul rege al Franței, a fost condamnat la moarte și apoi ghilotinat pe 21 ianuarie 1793.
Acest document ce conține 20 de pagini – care nu este originalul, conservat la Archives de France – a fost alcătuit în mai multe etape, până în jurul anului 1818. Documentul a fost vândut cu 35.000 de euro. Estimările inițiale vizau o cifră cuprinsă în intervalul 2.000-3.000 de euro.
Însă cea mai mare surpriză a licitației de duminică a fost suma (187.500 de euro) plătită pentru un document referitor la încheierea campaniei franceze în Egipt, estimat inițial între 6.000 de euro și 8.000 de euro. Această misivă importantă a generalului egiptean Ya’qub Hanna către generalul Bonaparte conține 29 de rânduri redactate în scrierea naskh, cu cerneală neagră și aurie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.