Pentru români, mâncatul de urzici nu este o noutate, dacă vorbim despre ciorba de urzici, urzicile scăzute, piureul de urzici sau budinca de urzici. Dacă, însă, datele problemei se schimbă și discutăm despre urzicile crude, încep să ne treacă fiorii. Nu același lucru se întâmplă și cu pasionații unuia dintre cele mai noi sporturi practicate în lume, mâncatul de urzici crude, care se încriu la Campionatul mondial de mâncat urzici, desfășurat în fiecare an în Marea Britanie. Anul acesta, evenimentul a avut loc pe 15 iunie, potrivit Agerpres.
?óÔé¼?¿Competiția a început în 1980 și a devenit, cu timpul, un eveniment atractiv pentru turiști și localnici deopotrivă. Se spune că totul a pornit de la orgoliile a doi fermieri, care se lăudau cu producția lor de urzici. Atunci, unul dintre ei l-a provicat pe celălat la "duel". Au chemat hangița și au rugat-o să evalueze urzicile celor doi. Atunci, hangița le-a sugerat să nu se mulțumească numai cu măsuratul urzicilor, ci să le și mănânce. De aici, ideea de a mânca urzici crude, cât mai multe într-un interval de timp, s-a extins la scară mondială. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Organizatorii evenimentului susțin că practicarea acestui sport extrem nu este periculoasă, ba chiar o recomandă, având în vedere calitățile curative ale urzicilor.
Concurenților li se așează în față o porție copioasă de urzici, din care aceștia trebuie să consume cât mai multe, într-o oră. Din momentul pornirii cronometrului, mâncătorii de urzici crude încep să-și îndese în gură delicioasele verdețuri și, culmea, se pare că le și savurează. Totul se întâmplă la barul The Bottle Inn din Marshwood, în compania muzicii, a dansurilor tradiționale Morris și, evident, a băuturii. De menționat că evenimentul este organizat vara, când urzicile au crescut deja mari, înțepăturile lor fiind mult mai dureroase decât primăvara, când sunt fragede. Dacă unui concurent masa nu i-a picat bine, dând semne că se simte rău, este imediat scos din concurs și dat pe mâna medicilor. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Simon Sleigh (din Forkchurch, Doreset) este, de câțiva ani, câștigătorul tradițional al concursului, fiind supranumit 'omul cu gura de fier'. Acesta a mărturisit ziariștilor că șmecheria pe care o aplică este înfășurarea frunzelor în așa fel încât partea care pișcă să fie plasată în interiorul ruloului, astfel că impactul cu limba să nu fie dureros. El a adăugat că odată a uitat să ruleze urzica, iar în clipa următoare introducerii ei în gură, buzele lui au devenit de mărimea unei mingi de golf. De asemenea, campionul sfătuiește începătorii să ia câteva beri la bord înainte de concurs. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Evenimentul este sponsorizat de firma de înghețată Ben & Jerry's, care mai finanțează câteva concursuri trăznite. Premiul pe care câștigătorul îl încasează este de 100 de lire sterline, la care se adaugă consumația nelimitată și gratuită timp de un an la barul The Bottle Inn din Marshwood. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Urzicile sunt răspândite pe tot în lume, cu excepția regiunii arctice și a centrului și sudului Africii. Pot fi întâlnite pe lângă garduri, pe lângă case, pe malul apelor și în general sunt răspândite de la câmpie până la zona alpină. Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone în care pământul nu conține substanțe dăunătoare. Astfel, urzicile culese de la marginea drumului sau de lângă case pot conține plumb, care este toxic pentru organism. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc.), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorită conținutului bogat, ele sunt folosite ca aliment, precum și ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului și pentru detoxifierea lui.
Geo Ioanid