Capsula spațială de tip cargo Cygnus, fabricată de compania Orbital Sciences, lansată cu succes joi în prima ei misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), s-a conectat duminică cu avanpostul orbital. Conectarea a avut loc la ora 11.08 GMT, deasupra Insulei Madagascar din Oceanul Indian, potrivit postului de televiziune al agenției spațiale americane (NASA).
Atunci când Cygnus s-a apropiat de ISS, capsula a fost prinsă de un braț telescopic de pe stație, denumit Canadarm2, manevrat din interior de americanul Mike Hopkins și japonezul Koichi Wakata, doi dintre cei șase astronauți care alcătuiesc echipajul ISS.
Echipajul a folosit acel braț telescopic pentru a ghida capsula Cygnus care s-a conectat apoi la modulul Harmony, un tronson presurizat ce asigură legătura dintre laboratorul european Columbus și laboratorul american Destiny.
Încheierea operațiunii de conectare la modulul Harmony a avut loc la ora 12.20 GMT, a precizat NASA.
Ocupanții ISS, trei ruși, doi americani și un japonez, vor începe în zilele următoare să descarce materialele și proviziile din capsulă. Ei vor umple apoi capsula Cygnus cu 1,8 tone de deșeuri și echipamente folosite, acumulate în ultimele luni la bordul ISS.
Cygnus, care va rămâne conectată la stație până pe 18 februarie, se va desprinde de aceasta și va fi distrusă după misiune, arzând în întregime la reintrarea în atmosfera terestră.
Spre deosebire de capsula Dragon fabricată de compania SpaceX, Cygnus nu poate să revină pe Terra.
Inițial prevăzută în decembrie, lansarea capsulei Cygnus de la Centrul pentru zboruri spațiale Wallops, situat pe o insulă din largul coastelor statului Virginia, a fost amânată prima dată pentru 8 ianuarie, din cauza înlocuirii în regim de urgență, la sfârșitul lunii decembrie, a unei pompe de amoniac care se defectase într-unul dintre cele două circuite de răcire ale stației. Reparația a fost efectuată de doi astronauți în timpul a două ieșiri pe orbită înainte de Crăciun.
Lansarea a fost apoi amânată din nou, cu 24 de ore, pentru joi, din cauza unor erupții solare de marți care au generat radiații magnetice care ar fi putut să afecteze sistemele electronice de la bordul lansatorului Antares.
Acesta este cel de-al cincilea zbor al unui vehicul spațial privat către ISS. Orbital Sciences este una dintre cele două companii americane, alături de SpaceX, care au fost selecționate de agenția spațială americană pentru a efectua zboruri de aprovizionare a avanpostului orbital.
Orbital Sciences efectuase deja un zbor cu titlu demonstrativ spre ISS în septembrie 2013. NASA mizează pe parteneriate cu sectorul privat pentru a reduce costurile de acces la orbita joasă.
În virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari cu Orbital Sciences, această firmă trebuie să livreze 20 de tone de materiale și provizii la bordul ISS pe parcursul a opt zboruri prevăzute a avea loc până la începutul anului 2016, dintre care trei vor avea loc în 2014.
La rândul ei, compania SpaceX a efectuat deja trei misiuni către ISS prin capsula ei spațială Dragon, dintre care două au constat în livrarea de provizii, în cadrul unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA. SpaceX trebuie să efectueze alte 10 zboruri spre ISS până în 2015.
Mediafax